TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Ritka madár errefelé: pusztai sast figyeltek meg Bácsborsódon

Ritka madár errefelé: pusztai sast figyeltek meg Bácsborsódon

Hírek - 2023.10.09

Hazánkban ritkán megjelenő pusztai sast (Aquila nipalensis) figyelt meg 2023. október 3-án napnyugta előtt Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető Bácsborsódon – adta hírül weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park. – Ez az eurázsiai sztyeppzónában, a Kaszpi-tengertől északra fekvő hatalmas pusztákon költő ragadozómadár őszi vagy tavaszi átvonulóként, esetleg nyári kóborlóként jelenik meg nálunk.

Biharugrán 2012-ben

Az utolsó hiteles előfordulása 2012-ben volt, akkor Biharugrán észlelte Vasas András májusban. Élőhelyén a fő tápláléka az ürge, így amikor azok megkezdik téli álmukat, a pusztai sasok afrikai telelőhelyeikre vonulnak.

Átrepült Szerbiába

Tamás Ádám már idén augusztus végén is megfigyelt egy immatur (2-3 éves, ivaréretlen) átrepülő példányt a közeli Katymáron, amit később már nem találtak vissza, de elképzelhető, hogy most ugyanaz az egyed tűnt fel újra. Ugyanis ez szintén immatur, az alsó szárny középső részén jól látható a széles, keresztben húzódó fehér szalag és a hátulsó szárnyélen húzódó széles fehér sáv.

Október 4-én reggel ismét a madarászok szeme elé került Gara külterületén, majd átrepült Szerbiába. Mivel idén bővelkedünk a rágcsálókban, bízni lehet benne, hogy esetleg hosszabban is a térségben tartózkodik, így lesz még alkalom megfigyelni ezt a fenséges ragadozót.

Veszélyeztetett fajként tartják nyilván

A pusztai sas világállománya erősen csökkent az elmúlt évtizedekben, az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Európai állománya kritikusan veszélyeztetett. A faj egyik érdekessége, hogy mivel nyílt síkságokon költ, fészkét általában talajra, esetleg kisebb bokrokra vagy fákra rakja, ami sebezhetőbbé is teszi a fészekaljat. Fő veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek rohamos zsugorodása, művelésbe vonása és az intenzív mezőgazdaság.

Fotó: Németh Ferenc

Címkék: sas, természetvédelem, élővilág
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nedvességmegőrzés, talajépítés és sikeres szántóföldi ...

A talajművelésre dobott „atombomba” margójára. Ki mint vet, úgy arat – a közmondást ki ...