TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Újjászülető magyar agrárium

Újjászülető magyar agrárium

Hírek - 2023.09.27

A magyar mezőgazdaság az újjászületés pillanatában van, amelynek az a legfontosabb üzenete, hogy a versenyképesség fenntartásához az ágazat minden szereplőjének változnia kell, függetlenül a tevékenységi területtől és a mérettől  – mondta Nagy István agrárminiszter, kedden, Dabason, a Vitafort Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új üzemének átadóján.

Az agrárminiszter úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban a magyar agráriumot számos kihívás érte. Látnunk kell, hogy mindez a magyar mezőgazdaság szülési fájdalmának folyamata, az agrárium ugyanis az újjászületés pillanatában van. Azt pedig mindannyian érzékeljük, hogy változás és változtatás nélkül nem tudunk eredményesek lenni. A versenyképesség fenntartása csak megújulással, a technológiai változásokhoz való alkalmazkodással, valamint szemléletváltással lehetséges. A Vitafort Zrt. pedig erről az alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot a takarmányüzeme megépítésével – tette hozzá.

Nagy István emlékeztetett, takarmányiparunk éves szinten hozzávetőlegesen 140 milliárd forintos árbevételt termel, amellyel maradéktalanul kiszolgálja a hazai állattenyésztés igényeit. Az idei nyári terméseredmények és az őszi betakarítás eddigi adatai alapján pedig a 2023/24-es szezonban a hazai termés fedezi a hazai felhasználást, így a magyar takarmányágazat ellátása is biztosított lesz – nyomatékosította a miniszter.

Kiemelte, továbbra is az uniós szabályok adta lehetőségek szerinti maximális forráskeretet fordítjuk célzottan a fehérje-takarmánynövények termesztésére. A szálas fehérjenövények termesztésére mintegy 11 millió euró, a szemes fehérjenövények termesztésére pedig 16 millió euró kerül évente elkülönítésre – fejtette ki Nagy István. Hozzátette, a Vidékfejlesztési Program részeként 2021-ben, a takarmány-előállítók fejlesztését támogató pályázati felhívásban 96 kérelem részesült összesen mintegy 51 milliárd forintnyi támogatásban.

A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány továbbra is stratégiai jelentőségű feladatként kezeli az ország takarmányellátásának biztosítását, ezért az eddig megszokott célzott támogatási konstrukciók az új agrártámogatási rendszerben is elérhetők maradnak a gazdálkodók számára.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is megjelent a magas ...

Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét ...