TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
„Virágzik a Duna” Esztergomnál – Fénysorompó rendszer védi a kérészeket az Árpád hídon

„Virágzik a Duna” Esztergomnál – Fénysorompó rendszer védi a kérészeket az Árpád hídon

Hírek - 2023.08.22

A dunavirágzás; a kérészek tömeges násztánca idén augusztus második hetében kezdődött a Dunán.  A berek.hu híre szerint Dávid Balázs, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság esztergomi gátőre tájékoztatta a lapot, hogy augusztus 11-én este elkezdődött a Duna esztergomi szakaszán a dunavirágzás. Hamarosan várható a kérészrajzás a Duna budapesti szakaszán – az Árpád hídon fénysorompó rendszer védi majd a kérészeket.

Alkonyattól figyelhető meg

„A tiszavirágzáshoz hasonlóan egyre többen kíváncsiak a dunavirág kérészek násztáncára is, amely 2012 óta a vízminőség javulása és a táplálékkínálat bővülése miatt újra megfigyelhető a Duna teljes magyarországi szakaszán – írja a berek.hu – A kérészek rendjébe tartozó tiszavirágot júniusban és júliusban lehetett néhány napon keresztül nagy mennyiségben megfigyelni a Tisza magyarországi szakaszán, az ugyanebbe a rendszercsoportba tartozó dunai kérészeket néhány éve még kihaltnak hitték a Duna mentén. A tiszavirágokkal rokon, de méretre jóval kisebb faj, a dunavirág a Duna egy adott szakaszán mintegy két héten keresztül rajzik, a jelenség nagyjából szeptember elejéig a kora esti óráktól, alkonyattól kezdve figyelhető meg.”

A kérészvédő fénysorompó

fényszennyezés a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el. Megoldást a kutatók kerestek és találtak.

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) honlapján a következőképpen mutatja be azt az optikai elven működő innovatív kérészvédő fénysorompót, amely a kérészeket a víz felszíne fölött tartva megakadályozza, hogy a rovartömeg a folyót elhagyva a part menti, vagy a hídon lévő közlekedési lámpákhoz repüljön. „Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének (ÖK VÖI) munkatársai a védett dunavirág kérészfaj közvilágítás okozta pusztulásának megelőzése céljából a tahitótfalui Tildy Zoltán híd után immár a budapesti Árpád hídon is kialakítottak egy optikai elven működő innovatív kérészvédő fénysorompót. Az ÖK kutatóinak a rangos Insect Conservation and Diversity folyóiratban publikált eredményei alapján kifejlesztett nagy fényerejű kék LED-fényforrások a kérészeket a víz felszíne fölött tartják, így megakadályozzák, hogy a rovartömegek a folyót elhagyva a part menti vagy a hídon lévő közlekedési lámpákhoz repüljenek. A hídpilléreken elhelyezett LED-ek a rajzási időszak 3-4 hetében mindennap alkonyattól este 11 óráig működnek, ezzel segítik a dunavirág túlélését a budapesti folyószakaszon, emellett kisebb valószínűséggel alakulnak ki balesetveszélyes útviszonyok a hídon. A fejlesztés az ELTE, az ÖK, a Főpolgármesteri Hivatal, a Belügyminisztérium, a Budapest Közút Zrt. és a Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály együttműködésében valósult meg” – számolt be honlapján az ELKH.

Négy pilléren nyolc lámpa

Fővárosunkban, az Árpád hídon üzemkész állapotban várja a kérészvédő fénysorompó rendszer a dunavirágok rajzását. A Budapest Közút Zrt. fogta össze a munkát, a cég koordinálása mellett az Árpád híd négy pillérén nyolc darab kékfényű lámpát helyeztek el. Ezek a világítótestek a hídhoz érkező rovarokat a víz felszíne közelében tartják, így megakadályozzák azt az elmúlt években jellemző problémát, hogy a hidak közvilágítása miatt a kérészek felrepüljenek a hídra és petéiket az úttestre rakják le a Duna vize helyett – tájékoztat a részletekről honlapján a Zrt. (https://www.budapestkozut.hu/). A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. szerezte be a lámpákat és építette ki a szükséges elektromos hálózatot a hídon, a fényforrásokat július 29-én szerelte fel és kötötte hálózatra a Budapest Közút. Augusztus elsején este megtörtént a próbavilágítás, és beállították a lámpák dőlésszögét úgy, hogy a fény ne legyen zavaró a Dunán közlekedő hajósok számára, de még a kérészek tájékozódását is segítsék. A dunavirágok rajzásának pontos idejét megfigyelések alapján lehet megállapítani, Budapestre érkezésük azt követően várható, mikor már megjelennek a Duna felsőbb szakaszán. A rajzás általában 10-14 napon keresztül minden este megtörténik, ha nem esik az eső. A fénysorompót csak a rajzás idején működteti a Budapest Közút Zrt.

A BRFK is felügyeli a rajzást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a dunavirágzás megzavarását ellenőrizni és szigorúan büntetni fogja. A BRFK támogatta az Árpád hídra tervezett fénysorompók felszerelését, ami a rovarok védelmét szolgálja, és a folyamatosan járőröző Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság értesíteni fogja a területén észlelt kérészrajzásokról a természetvédelmi szolgálatokat.

„A dunavirág (Ephoron virgo) a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág (Palingenia longicauda), amelynél azonban jóval kisebb méretű, mintegy három centiméteres. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, emiatt a Dunán mintegy negyven évig nem rajzottak a vízszennyezés miatt, egészen 2012-ig, amikor újra tömegesen jelentek meg. Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, míg a tiszavirág kétszer-háromszor rajzik. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el. (…) A fényszennyezés a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza, mivel a mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el.” (Wikipédia)

Címkék: kérészek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN lombtrágyák a kukoricának!

A kora tavaszi „meleghullám” felborította a természet és a növények bioritmusát. A kukorica vetése ...