TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Mandula-, kókusz-, rizstej – egészségesnek tartod őket? Ezt azért nem árt tudni róluk!

Mandula-, kókusz-, rizstej – egészségesnek tartod őket? Ezt azért nem árt tudni róluk!

Hírek - 2023.07.19

Manapság egyre divatosabb a vegán étkezés, azaz a hús és minden egyéb állati eredetű élelmiszer mellőzése. Pótlásuk különböző növényi alapú termékek fogyasztásával lehetséges. Ezek a termékek viszont a legtöbb esetben úgynevezett UPF-ek, azaz ultrafeldolgozott élelmiszerek.

De mit is jelent ez pontosan? Az UPF-ek lényegében növényi alapú hús- és tejhelyettesítő alternatívák, amelyek speciális feldolgozáson mentek keresztül romlandóságuk megelőzése és ízük javítása érdekében. Ezek a divatos élelmiszerek gyakran magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmúak, valamint színező- és tartósítószerben „gazdagok”.

2013 és 2018 között megháromszorozódott a növényi alapú készételek piacra dobása. Az Egyesült Királyságban a lakosság fele húspótlót is hozzáadott az étrendjéhez, míg csaknem egyharmada az alternatív tejek mellett dönt.

Talán éppen ezért nem véletlen, hogy az Egyesült Királyság BBC Panorama című műsorában neves kutatók az elsők között emeltek ki számos egészségügyi kockázatot, amelyek összefüggésbe hozhatók az UPF-ekkel, ideértve a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, a stroke-ot és az elhízást is.

A Soil Association (Nagy-Britanniában működő nonprofit szervezet, 75 éve azon dolgozik, hogy megreformálja az élelmiszeripart, a gazdálkodáshoz és a természetről való gondolkodást) szerint a probléma része maga a gyártás, amely megváltoztatja az élelmiszerek szerkezetét:

„Megváltoztatja az úgynevezett élelmiszermátrixot – mondja Cathy Cliff, a Soil Association politikai tanácsadója és az angol talajszövetség elnöke. – Míg maga a növény teljesen természetes anyag, az ultrafeldolgozás során a természetes összetevők úgy megváltoznak, mintha a termékek már nem is élelmiszerek lennének. A fizikai és kémiai összetétel, valamint a finomított alkotórészek túlzott mennyisége hatással van az egészségünkre.”

Az egészségre gyakorolt hatások mellett nem utolsó szempont a gyártási folyamat ökológiai lábnyoma sem. Hiszen gyakran hallhatjuk plusz érvként a húsmentes étrend mellett a környezettudatosságot is.

„Az ultrafeldolgozott élelmiszer előállítása viszonylag kis számú árunövényen, például pálmán, szóján, búzán és kukoricán alapul” – mondja Cliff. – Ezeknek a növényeknek a tömegtermelése monokultúrákban történik, ami hozzájárul az erdőirtáshoz, a talajpusztításhoz és az élőhelyek elvesztéséhez.”

Ezt a feltevést látszik igazolni egy friss tanulmány is, amely szerint az UPF-ipar az energiafelhasználás 39%-áért, a biológiai sokféleség csökkenésének 45%-áért és a táplálkozással összefüggő üvegházhatásúgáz-kibocsátás egyharmadáért felelős.

Ezen felbuzdulva ez év januárjában a Soil Association elindította a Taking the Biscuit kampányt, amely az élelmiszer-termesztés teljes újragondolására szólít fel. A tömeggyártású UPF-ek helyett az agroökológiát népszerűsíti: a helyi élelmiszer-hálózatokra és a természetes mezőgazdasági technikákra helyező gazdálkodást, melynek egyik tanúsított típusa az ökológiai gazdálkodás.


Forrás: EuroNews.Green

Címkék: élelmiszer, egészség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...