TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
300 ló mutatkozik be ezen a hétvégén a Hortobágyi Lovasnapokon

300 ló mutatkozik be ezen a hétvégén a Hortobágyi Lovasnapokon

Hírek - 2023.07.14

Ezen a hétvégén, július 14. és 16. között tartják az 55. Hortobágyi Lovasnapokat, ahol mindenekelőtt a pásztorkultúra múltját, jelenét és a Mátai Ménest mutatják be a rendezők.

Az esemény az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, melynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának  és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

Élőzenés méneshajtás

A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban. A Lovasnapokon 300 ló tudása mutatkozik be. Örök élményt jelent e hatalmas ménes egy részét és az idei csikókat élőzenés méneshajtás során látni a puszta naplementéjében. Pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt 9 órától kora estig szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovas programok, bemutatók várják a látogatókat.

Hortobágyi Derby ésa Nagydíj

Több országos lovasverseny zajlik az eseményen, így a Hortobágyi Derby ésa Nagydíj, továbbá országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, fogathajtó staféta verseny, szimultán fogathajtó verseny és a Dunka Csaba emlékverseny. Nem maradhatnak el a lovas show-kcsikós és pusztaötös bemutatók, huszár és rendőr karüsszel, kaszkadőr lovasok. 
Hortobágyi Vágta idén az esemény vasárnapján várja a látogatókat: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

„Arra van egy kőhíd rakva” 

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája, Gundel Takács Gábor várja a látogatókat a színpadon, a versenyek alatt és az egész területen. A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva” címet viselő grandiózus néptánc produkció. Címét egy pásztor anekdotából kapta, mely Béres András néprajzkutató, a Déri Múzeum igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója által szerkesztett könyvben található. Ezen az estén a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes 100-150 táncos bevonásával létrejött közös produkcióját láthatja a közönség.

2.000 m2-en elterülő gyereklovasfalu forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket. 

A programot tradicionális pásztorételek – többek között 400 kg bográcsban elkészített szürkemarha – egészítik ki, és kézműves vásáron kalandozhatnak a hazai, kézzel készült termékek iránt érdeklődő látogatók.

(Forrás: kolcseykozpont.hu)
(Kép forrása: hortobagyilovasnapok.hu)

Címkék: hortobágy, lovasnap, ménes
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sokarcú vadkár – Problémák és megoldások (1. Rész)

A vadkár-kérdés tárgyalása során, kiemelt problémaként kerül szóba a vadállomány életterének szűkülése miatti, ...