TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
AGRÁR STARTUPOK – EGYÜTTMŰKÖDHETNEK NAGYVÁLLALATOKKAL

AGRÁR STARTUPOK – EGYÜTTMŰKÖDHETNEK NAGYVÁLLALATOKKAL

Hírek - 2023.07.04

Azokat a mezőgazdasági és élelmiszeripari kihívásokat térképezi fel az Agrárkamara háromhónapos inkubációs programja, melyekre fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik.

A NAK TechLab program hidat képez az agrár startupok és a hazai agrárium szereplői között annak érdekében, hogy új digitális megoldások szülessenek és gyorsan elterjedjenek a gazdák körében. Ezt a folyamatot ötödik éve támogatja az az inkubációs program, mely során piacvezető agrárvállalatok határoznak meg a szektort érintő kihívásokat.

„Kiemelten fontos az iparágat az innovátorok látókörébe helyeznünk, mellyel biztos belépési pontot kínálunk egy-egy fiatal mérnöknek, közgazdásznak vagy akár matematikusnak a szektorba. Az ő tudásukat és friss látásmódjukat felhasználjuk arra, hogy az ágazat megoldandó problémáira megoldásokat szállítsanak” – emelte ki a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A bevont piaci szereplők garantálják, hogy a program piacfókuszú, a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatások kerülnek kidolgozásra.

A programhoz csatlakozó nagyvállalatok – többek közt az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Bonafarm Csoport, vagy a KITE Zrt. – olyan kihívásokat határoztak meg, amelyek érintik az ágazat teljes vertikumát; a szántóföldi növénytermesztés, a kertészet, az állattenyésztés és élelmiszeripar területét. Így például ilyenek a talajhoz köthető döntéstámogató rendszerek, a szántóföldi növénytermesztés és az öntözéses kertészeti ágazatban hozott újító megoldások, szem előtt tartva a fenntarthatósági követelményeknek megfelelést, valamint feldolgozóipari kihívásokra is várják a jelentkezéseket.

További kihívások megtekintése A háromhónapos programba bekerült startupok termékfejlesztők, piaci, valamint ágazati szereplők és agrárszakmai mentorok aktív facilitálása mellett dolgozhatnak, ezzel elősegítve a projektek validációját, mihamarabbi piacra jutását.

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, mely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. A program 2019 óta segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat, működésének elmúlt 4 évében közel 100 agrártechnológiai startup fejlesztésében vett részt.

NAK/ www.naktechlab.hu/inkubaciosprogram
Forrás: NAK/ www.naktechlab.hu/inkubaciosprogram

Címkék: agrár startapok, nak techlab, innováció, agrártechnológiai startup, mezőgazdaság digitális modernizációja, axiál kft., a claas hungária kft., a bonafarm csoport, kite zrt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

NOVEMBER 28 – 30. között rendezik az ANImashEXPO kiállítást, az ...

Módosított időponttal, azaz 2024. november 28-30. között kerül megrendezésre a szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest ...