TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Bankkártyát lélegzünk be?

Bankkártyát lélegzünk be?

Hírek - 2023.06.25

Ha nem is szó szerint, de nagyon úgy tűnik, hogy igen. Egy friss kutatás szerint a környezetünkben lévő műanyagok bomlásából származó, a levegőben lebegő apró szennyeződésekből egy bankkártyányit lélegzünk be minden héten.

Ezt állítja egy, a Physics of Fluids című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány, ami egy új számítógépes modell segítségével elemezte a felső légutakba jutó és ott lerakódó mikroműanyagok mennyiségét. A Sydney-i Műszaki Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy óránként 16,2 darab mikroműanyag részecskét lélegzünk be. Ez heti átlagban nagyjából egy bankkártya tömegének megfelelő műanyagot jelent.

Az 5 milliméteresnél kisebb műanyag részecskék a környezetünkben lévő műanyagok bomlásából származnak, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az utóbbi években egyre több tudós foglalkozik ezekkel a negatív hatásokkal, bár egyelőre pontosan még nem tudják, hogy hosszú távon milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre a benne felhalmozódó műanyag részecskék.

A potenciálisan egészségkárosító műanyag bomlástermékek közé sorolják a biszfenolokat és a ftalátokat, amelyek hormonzavarokat, daganatos megbetegedéseket, fiatalkori termékenységi problémákat okozhatnak. Friss kutatások szerint komoly légzőszervi betegségek is kialakulhatnak ezektől az anyagoktól.

Mohammad S. Islam, a tanulmány egyik szerzője szerint több millió tonna mikroműanyag szennyezi a vizeket, a talajt és a levegőt. A globális szennyezés mértéke drámaian nő, és a levegőben lévő mikroműanyagok sűrűsége is számottevően emelkedik – írja az Independent.

A levegőben jellemzően 1,6–5,56 mikron átmérőjű, különféle alakú mikroműanyag részecskék lebegnek, ezek belélegezve a légzőrendszer különböző helyein rakódnak le, leginkább az orrüregben vagy a torok hátsó részén.

(Forrás: greenfo.hu – Fotó: Yannick McCabe-Costa/Pixabay)

Címkék: mikroműanyag, környezet, bomlás, szervezet, légút, belégzés, káros
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...