TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Több a kullancs, de nem a fák között vagyunk a legnagyobb veszélyben

Több a kullancs, de nem a fák között vagyunk a legnagyobb veszélyben

Hírek - 2023.06.20

Kirándulás, túrázás alkalmával – sajnos – nemcsak élményekkel gazdagodhatunk. Egykor még rá legyintettünk arra, ha bőrünkbe fúródó vérszívót fedeztünk fel, de mára ez a hozzáállás erősen megváltozott, és jól van ez így.

A Lyme-kór kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely az esetek túlnyomó többségében jóindulatú, sokszor magától is gyógyul. Legismertebb tünete a jellegzetes bőrpír, de kialakulhatnak miatta neurológiai, mozgásszervi panaszok is.

A Lyme-kór klinikai képe, kórlefolyása változatos. A betegség sohasem okoz légúti tüneteket, ritkán jár lázzal, de ha mégis, az sosem tart három napnál tovább. A Lyme-kór legjellegzetesebb korai tünete a bőrpír, amely legalább egy hétig, esetenként hónapokig megmarad, de előbb-utóbb magától is eltűnik.

A kórokozó azonban attól függetlenül tovább szaporodhat a szervezetben, hogy a bőrpír megszűnik. A hajlatokban (leggyakrabban a térdhajlatban) kezdődő bőrpír kezdetben kissé duzzadt, csíkszerű lehet. Napok alatt fokozatosan növekszik, majd ovális alakot ölt, elsimul (átmérője hetek-hónapok múlva elérheti akár a 100 centimétert is).

Fontos kiemelni, hogy a piros folt kezdetben mindig homogén, és többnyire csak napok, hetek múlva (akkor sem mindig) lesz céltáblaszerű rajzolata. Különösen felnőttekre jellemző, hogy a térdhajlatban, a lábszáron és a bokák felett látható bőrpír bevérzett vagy vérzésekkel tarkított lehet.

Gyerekeknél a csípés gyakori a fejen, a fül mögött, ahol csak ritkán fedezik fel.

A fül mögötti centrummal induló bőrpír általában igen halvány, rendszerint csak egyirányú, ujjnyi széles csíkként jelenik meg a fül előtt, majd onnan napok, hetek alatt vándorol előre az orr vonaláig, utána pedig csaknem mindig eltűnik.

A kezeléshez használható antibiotikumok köre szigorúan meghatározott, csak az amoxicillin, a cefuroxim, a doxycyclin és a ceftriaxon hatóanyag jöhet szóba, vagy ha ezekre valaki allergiás, akkor az azithromycin.

A kullancs által terjesztett kullancsencephalitis egy vírusfertőzés, amely az összes agyvelőgyulladásos eset mintegy feléért felelős hazánkban. A betegség ritkán halálos, de idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar. Védőoltással megelőzhető, 1 éves kor felett adható biztonságos oltóanyag áll rendelkezésre.

És amit sokan nem tudnak:

A nyers tej fogyasztása is okozhat agyvelőgyulladást.

Kevesen tudnak arról, hogy fertőzött állatból származó, nyers kecsketej vagy tehéntej fogyasztása is közvetítheti a kullancsencephalitist. A háztáji származású, nem pasztőrözött tej fogyasztás, felhasználás előtti alapos, legalább 5 perces átforralása szó szerint életet jelenthet.

Nemcsak fák között vagyunk veszélyben! Sőt, a kullancsot sokkal inkább fűben, bokrok közt szedhetjük fel. Ha ilyen helyen járunk, akkor célszerű magunkat minél hamarabb átvizsgálni, a kullancsot nyomogatás, préselés nélkül eltávolítani – írta a Webbeteg.

(Fotó: Catkin/Pixabay)

Címkék: kullancs, erdő, betegség, lyme-kór, tippek, gyerek, kiütés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Támogatási felhívás méntartásra és méncsikónevelésre

A Pályázat Menedzser honlap tette közzé, hogy várhatóan 2024 májusában lehet támogatási kérelmeket benyújtani ...