TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Nemcsak tejszínből van a tejszín – de akkor még miből?

Nemcsak tejszínből van a tejszín – de akkor még miből?

Hírek - 2023.06.12

Természetesen a fő alapanyag az úgynevezett főzőtejszínek esetében is a tejszín, melyhez sűrítő és homogenizáló anyagként karragént használnak. Emellett azonban több esetben más stabilizátorok is előfordulnak az összetevők között.

Ilyen lehet például a szentjánoskenyérmag-liszt és a guargumi. A szentjánoskenyérliszt a szentjánoskenyérfa – Cerationia siliqua (L.) Taub. (Leguminosae család) – magjának megőrölt endospermája, azaz a növény magjában a csírát tápláló szöveti rész

Nem véletlen ez, az adalékanyagok felhasználásának célja, hogy sűrűn folyó oldatokat képezzenek olyan élelmiszerekben, amelyek vizet is tartalmaznak, tehát ne váljon szét a vizes rész a zsírtól.

A Nébih/Szupermenta által elemzett főzőtejszínek nagyjából felénél savanyúságot szabályozó anyagot, illetve hozzáadott tejfehérjét is használtak. Néhány termék esetében keményítő és emulgeálószerek is szerepeltek az összetevők között. Ezekre azért van szükség, hogy a csökkentett zsír- és fehérjetartalmat pótolják, ezzel megfelelő állagot kialakítva a terméknek.

Ha azt gondoltuk, hogy a tejszín az csak tejszínből áll, akkor alaposan tévedtük, legalábbis a legtöbb termék esetében. Fő összetevő a habtejszínek esetében valóban a tejszín. Ezen kívül minden termékben található sűrítőanyagként karragén.

A habtejszínek csaknem feléhez savanyúságot szabályozó anyagot, néhány termékhez pedig emulgeálószert, illetve tejfehérjét is használtak. A karragén a Rhodophyceae (vörös tengeri moszat) osztály Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae és Furcellariaceae családjaiba tartozó tengeri moszatok törzseinek vizes, vagy híg vizes lúggal készült kivonata.

(Forrás: Szupermenta – Fotó: Pixabay)

Címkék: tejszín, vizsgálat, nébih, szupermenta, magyarország, guargumi, karragén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...