Nemcsak tejszínből van a tejszín – de akkor még miből?
Hírek - 2023.06.12
Természetesen a fő alapanyag az úgynevezett főzőtejszínek esetében is a tejszín, melyhez sűrítő és homogenizáló anyagként karragént használnak. Emellett azonban több esetben más stabilizátorok is előfordulnak az összetevők között.
Ilyen lehet például a szentjánoskenyérmag-liszt és a guargumi. A szentjánoskenyérliszt a szentjánoskenyérfa – Cerationia siliqua (L.) Taub. (Leguminosae család) – magjának megőrölt endospermája, azaz a növény magjában a csírát tápláló szöveti rész
Nem véletlen ez, az adalékanyagok felhasználásának célja, hogy sűrűn folyó oldatokat képezzenek olyan élelmiszerekben, amelyek vizet is tartalmaznak, tehát ne váljon szét a vizes rész a zsírtól.
A Nébih/Szupermenta által elemzett főzőtejszínek nagyjából felénél savanyúságot szabályozó anyagot, illetve hozzáadott tejfehérjét is használtak. Néhány termék esetében keményítő és emulgeálószerek is szerepeltek az összetevők között. Ezekre azért van szükség, hogy a csökkentett zsír- és fehérjetartalmat pótolják, ezzel megfelelő állagot kialakítva a terméknek.
Ha azt gondoltuk, hogy a tejszín az csak tejszínből áll, akkor alaposan tévedtük, legalábbis a legtöbb termék esetében. Fő összetevő a habtejszínek esetében valóban a tejszín. Ezen kívül minden termékben található sűrítőanyagként karragén.
A habtejszínek csaknem feléhez savanyúságot szabályozó anyagot, néhány termékhez pedig emulgeálószert, illetve tejfehérjét is használtak. A karragén a Rhodophyceae (vörös tengeri moszat) osztály Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae és Furcellariaceae családjaiba tartozó tengeri moszatok törzseinek vizes, vagy híg vizes lúggal készült kivonata.
(Forrás: Szupermenta – Fotó: Pixabay)
Címkék: tejszín, vizsgálat, nébih, szupermenta, magyarország, guargumi, karragénVáltozó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Folytatódik a legkisebb termelők támogatási programja
A legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Hogyan lehet felszabadítani a digitalizációban rejlő ...
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...