TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 81.166,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 222.800,79 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.053,99 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 75.538,85 Ft (tonna)
Repcemag: 203.408,01 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.881,91 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 628 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 413,30
USD: 401,26
CHF: 439,30
GBP: 493,67
Hirdetés
Nemcsak tejszínből van a tejszín – de akkor még miből?

Nemcsak tejszínből van a tejszín – de akkor még miből?

Hírek - 2023.06.12

Természetesen a fő alapanyag az úgynevezett főzőtejszínek esetében is a tejszín, melyhez sűrítő és homogenizáló anyagként karragént használnak. Emellett azonban több esetben más stabilizátorok is előfordulnak az összetevők között.

Ilyen lehet például a szentjánoskenyérmag-liszt és a guargumi. A szentjánoskenyérliszt a szentjánoskenyérfa – Cerationia siliqua (L.) Taub. (Leguminosae család) – magjának megőrölt endospermája, azaz a növény magjában a csírát tápláló szöveti rész

Nem véletlen ez, az adalékanyagok felhasználásának célja, hogy sűrűn folyó oldatokat képezzenek olyan élelmiszerekben, amelyek vizet is tartalmaznak, tehát ne váljon szét a vizes rész a zsírtól.

A Nébih/Szupermenta által elemzett főzőtejszínek nagyjából felénél savanyúságot szabályozó anyagot, illetve hozzáadott tejfehérjét is használtak. Néhány termék esetében keményítő és emulgeálószerek is szerepeltek az összetevők között. Ezekre azért van szükség, hogy a csökkentett zsír- és fehérjetartalmat pótolják, ezzel megfelelő állagot kialakítva a terméknek.

Ha azt gondoltuk, hogy a tejszín az csak tejszínből áll, akkor alaposan tévedtük, legalábbis a legtöbb termék esetében. Fő összetevő a habtejszínek esetében valóban a tejszín. Ezen kívül minden termékben található sűrítőanyagként karragén.

A habtejszínek csaknem feléhez savanyúságot szabályozó anyagot, néhány termékhez pedig emulgeálószert, illetve tejfehérjét is használtak. A karragén a Rhodophyceae (vörös tengeri moszat) osztály Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae és Furcellariaceae családjaiba tartozó tengeri moszatok törzseinek vizes, vagy híg vizes lúggal készült kivonata.

(Forrás: Szupermenta – Fotó: Pixabay)

Címkék: tejszín, vizsgálat, nébih, szupermenta, magyarország, guargumi, karragén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hatalmas érdeklődés a GTK nyílt napján

Mintegy hatszáz fiatal látogatott el szerdán a Böszörményi úti campusra, ahol mindent meg lehetett tudni a Debreceni ...