TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Együnk csírákat, utolérhetetlen a hatásuk

Együnk csírákat, utolérhetetlen a hatásuk

Hírek - 2023.06.06

Azok, akik számára a zöldségfélék fogyasztása már önmagában is kihívás, bizonyára nem lelkesednek a gondolatért, miszerint tányérukon helyt adjanak kusza levélkéknek, száracskáknak. Milyen rosszul is teszik ezt!

A csírák egészségre gyakorolt hatása ugyanis rendkívül jó, így célszerű, hogy lehetőség szerint minél többet fogyasszunk belőlük. Kezdjük a brokkolival, amelynek csírázási ideje 5-6 nap között van.

A brokkoli csíra ízre kellemes, fűszeres ízű, melyet salátában, szendvicsben, vaj-, sajt- és túrókrémbe keverve is fogyaszthatunk. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint káliumtartalma is magas, utóbbi miatt remek vízhajtó és vérnyomáscsökkentő. Javítja az étvágyat, emellett vértisztító, keringésjavító, valamint csont- és látáserősítő hatása is jelentős.

A búza csíra csírázási ideje megközelítőleg 3 nap.  Édeskés íze főleg az első 2-3 napban intenzív. Nyersen és párolva is ízletes, tojásételekhez, köretekhez, salátákhoz, levesekhez, joghurtban, túróban és müzliben egyaránt ízletes. Jelentős B-17 vitamin tartalommal rendelkezik, normalizálja az ingadozó vérnyomást, rendben tartja a vércukorszintet, májtisztító, gyulladásgátló, baktériumölő hatású.

A csicseriborsó csírázási ideje 2-3 nap. A csicseriborsó csíra íze, bármilyen meglepő, a friss mogyoró ízére emlékeztet, jelentős vas- és fehérjeforrás. Phasin tartalma miatt, fogyasztás előtt melegíteni kell, vagy párolni. Főként salátakeverékekben, valamint müzlibe, joghurtba és túróba keverve a legízletesebb. Rosttartalma segít az emésztési problémák leküzdésében, antioxidáns tartalma az inzulinszintet szabályozza.

A nyers csicseriborsó, csakúgy, mint a többi hüvelyes, toxin-phasint tartalmaz, amely emészthetetlen. Enyhe mérgezéses eseteket, hányingert, hányást és hasmenést is okozhat. Súlyosabb esetben vérzést a gyomor-bél traktusban, azonban a Phasin kémiailag megváltozik főzéskor és így ártalmatlanná válik.

(Fotó: Jack Yoong/Pixabay)

Címkék: csíra, zöldség, egészség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elindult az új agrártámogatási honlap

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő ...