TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 80.090,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 172.304,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 76.131,33 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 66.722,94 Ft (tonna)
Repcemag: 183.048,46 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.764,51 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 606 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 408,43
USD: 375,81
CHF: 434,26
GBP: 487,91
Hirdetés
Együnk csírákat, utolérhetetlen a hatásuk

Együnk csírákat, utolérhetetlen a hatásuk

Hírek - 2023.06.06

Azok, akik számára a zöldségfélék fogyasztása már önmagában is kihívás, bizonyára nem lelkesednek a gondolatért, miszerint tányérukon helyt adjanak kusza levélkéknek, száracskáknak. Milyen rosszul is teszik ezt!

A csírák egészségre gyakorolt hatása ugyanis rendkívül jó, így célszerű, hogy lehetőség szerint minél többet fogyasszunk belőlük. Kezdjük a brokkolival, amelynek csírázási ideje 5-6 nap között van.

A brokkoli csíra ízre kellemes, fűszeres ízű, melyet salátában, szendvicsben, vaj-, sajt- és túrókrémbe keverve is fogyaszthatunk. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint káliumtartalma is magas, utóbbi miatt remek vízhajtó és vérnyomáscsökkentő. Javítja az étvágyat, emellett vértisztító, keringésjavító, valamint csont- és látáserősítő hatása is jelentős.

A búza csíra csírázási ideje megközelítőleg 3 nap.  Édeskés íze főleg az első 2-3 napban intenzív. Nyersen és párolva is ízletes, tojásételekhez, köretekhez, salátákhoz, levesekhez, joghurtban, túróban és müzliben egyaránt ízletes. Jelentős B-17 vitamin tartalommal rendelkezik, normalizálja az ingadozó vérnyomást, rendben tartja a vércukorszintet, májtisztító, gyulladásgátló, baktériumölő hatású.

A csicseriborsó csírázási ideje 2-3 nap. A csicseriborsó csíra íze, bármilyen meglepő, a friss mogyoró ízére emlékeztet, jelentős vas- és fehérjeforrás. Phasin tartalma miatt, fogyasztás előtt melegíteni kell, vagy párolni. Főként salátakeverékekben, valamint müzlibe, joghurtba és túróba keverve a legízletesebb. Rosttartalma segít az emésztési problémák leküzdésében, antioxidáns tartalma az inzulinszintet szabályozza.

A nyers csicseriborsó, csakúgy, mint a többi hüvelyes, toxin-phasint tartalmaz, amely emészthetetlen. Enyhe mérgezéses eseteket, hányingert, hányást és hasmenést is okozhat. Súlyosabb esetben vérzést a gyomor-bél traktusban, azonban a Phasin kémiailag megváltozik főzéskor és így ártalmatlanná válik.

(Fotó: Jack Yoong/Pixabay)

Címkék: csíra, zöldség, egészség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos erdészeti fórumsorozatot indít a Nemzeti ...

 „Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért” címmel ...