TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hogyan nyerjük ki házilag az egykor halálos méregnek tartott paradicsom magjait?

Hogyan nyerjük ki házilag az egykor halálos méregnek tartott paradicsom magjait?

Hírek - 2023.05.17

Bár a paradicsom nagyobbrészt önbeporzó, általában nincs szüksége a rovarok közreműködésére, azért időnként előfordul, hogy mégis rászorul a rovarbeporzásra is

A paradicsom virága valamiért nem túl népszerű a beporzást végző rovarok körében, de ezt ellensúlyozhatjuk azzal, hogyha sok féle színes virágot, zöldséget ültetünk, mintegy terített, virágporral gazdag asztalt kínálva a repülő élőlényeknek, így néhányuk rátévedhet a paradicsom virágára is.

A termés mellett a következő évi magokat is kinyerhetjük a növényből, ha néhány szabályt betartunk. Ehhez néhány bőtermő paradicsomra, befőttesüvegre és tányérra, tálcára van csak szükségünk.

Több növényünk termését is érdemes kiválasztani, hogy változatosabb legyen fajtán belül is a következő palánta nemzedékünk és paradicsom termésünk – írják az ÖMKi honlapján. Lehetőleg egészséges növényt válasszunk magfogásra, és figyeljünk arra is, hogy a termés mérete megfelelő színű, méretű és zamatú legyen, vagyis olyat válasszunk, amit jövőre is szívesen termesztenénk, fogyasztanánk.

Oda kell figyelni arra is, hogy a termés teljesen érett legyen, és ne legyen gomba- vagy vírusfertőzött. Ha esetleg még sem teljesen érett a leszedett paradicsom, ablakpárkányon vagy üvegházban hagyjuk még érni egy keveset.

Ha már kiválasztottuk az érett paradicsomot, vágjuk ketté, és egy befőttesüvegbe, kanállal, vagy kézzel szedjük, levével együtt kaparjuk, nyomjuk ki a magokat. A befőttesüvegbe tegyünk egy késhegynyi cukrot, és öntsünk hozzá egy kis vizet is. A cukrot elhagyhatjuk, ha napos, meleg helyen tudjuk tartani az üveget.

Erre az erjesztési folyamatra, amelyet előidéztünk így, azért van szükség, mert a paradicsom kocsonyás burokban tartja a magvait, hogy megakadályozza a kicsirázásukat. Az erjesztés lebontja a védőburkot, és kinyerhetők a magok. Onnan tudjuk, hogy véget ért az erjedési folyamat, és csíráztathatók a magok hamarosan, hogy az edény aljára süllyednek. Ha ezt tapasztaljuk, kiönthetjük a befőttesüveg tartalmát egy szűrőbe, s miután kicsit átöblítettük őket folyó vízben, tegyük ki egymás mellé egy tálcára, lehetőleg nem túl szorosan, és hagyjuk megszáradni őket.

Az afrodiziákumtól a halálos mérgen át az ehető paradicsomig

A paradicsom kalandos története valahol az aztékok idején kezdődött, őshazája Dél – Nyugat Amerika, és felfedezőjeként a spanyol hódítót, Cortezt nevezik meg. Először vágyfokozó afrodiziákumnak hitték, de a középkori Európába kerülve inkább kerti dísznövényként tartották, mivel emlékeztetett a mérgező nadragulyára, ráadásul a gazdagabb családok akkoriban ónból készült tányérokból, tálakból ettek, amelyekből állítólag a paradicsom levével érintkezve, mérgező anyagok váltak ki, és többen meghaltak emiatt. Érdekes módon a kevésbé módos, fa tálakat használó déleurópai népeknél mindenki túlélte a paradicsomfogyasztást, így ott nagyon népszerű lett.

Egész Európában való elterjedését végül a spanyolországi móroknak köszönhette. De elterjedése ellenére, egész a 18.századig csak nagyon kevesen ettek paradicsomot. Angliában John Gerard neves gyógynövénykutató bár elismerte, hogy a déli országokban mindenki életben maradt, aki paradicsomot evett, sőt még fekélyek kezelésére is alkalmas, mégis arra kérte az embereket, hogy inkább kerüljék a fogyasztását. Ennek ellenére az ételek egyik összetevőjeként elkezdték használni egyre többen.

Amerikában, 1820. – ban, Robert Gibbon Johnson ezredes megelégelte, hogy mennyi tévképzet kering a paradicsomról, és hogy mindezt megcáfolja, a salemi városháza előtt összeverbuválódott tömeg előtt, akik még fogadásokat is kötöttek arra, hogy mekkora kínok közt fog összerogyni, és meghalni, nagy mennyiségű paradicsomot evett meg, miközben a helyi tűzoltózenekar gyászindulót játszott…

Mutatványa jól sikerült, semmi baja sem lett, és az amerikaiak többsége végre elhitte, hogy ez nem egy halálosan mérgező növény, sőt még ehető is. Azóta népszerűsége töretlen, az 1824 – ben született ketchup recept pedig pályáját még magasabbra emelte.

Európában is megkedvelték, annyira, hogy Spanyolországban évente a turisztikai látványosságnak számító La Tomatina nevű paradicsomdobálással tisztelegnek egy több mint hatvan éve lezajlott vitára emlékezve, amelynek lényege a résztvevők paradicsommal való megdobálása. A szervezők ehhez több kamionnyi kevésbé jóízű paradicsomot is biztosítanak.

Fotó: PixabayCímkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tények és tendenciák a szarvasmarhák embrió-átültetésében – ...

A művi szaporítási eljárások térhódítása világszerte forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban ...