Ilyet még nem láttál: elektromos hajtás a John Deere-nél

2022.08.25

Már Magyarországon is rendelhető az Agritechnica Innovációs Díj aranyérmét is kiérdemlő AutoPower váltóval szerelt új John Deere 8R sorozatú traktor – közölte a forgalmazó, a KITE Zrt.

Ilyet még nem láttál: elektromos hajtás a John Deere-nél


Az AutoPower váltót 2011 óta fejlesztették; a hidraulikus szivattyúval és a hidraulikus motorokkal működő CVT váltókkal ellentétben az AutoPower váltóban két villanymotor dolgozik. Az egyik közvetlenül a motorhoz csatlakozva az áramot továbbítja, a második áramszedőként a bolygókerekes hajtóműhöz kapcsolódik és változó összetevőként működik a hajtóműben. A technológiának köszönhetően a traktor 0-tól 50 km/h sebességig fokozatmentesen képes dolgozni, ráadásul jobb hatásfokkal, mint CVT sebességváltóval. Öt előre és egy hátra üzemmóddal rendelkezik az eAutoPowr váltó, az 1. üzemmódban teljes mértékben dízelelektromosan halad a traktor, felette elektromechanikus teljesítményelágazással dolgozik.

Az AutoPower nemcsak a traktor hajtását tudja biztosítani, hanem akár 100 kW villamos energiát is le tud adni külső fogyasztók számára. A John Deere és a Joskin nevű belga cég egy tridem hígtrágyatartályt alakítottak ki közösen, két elektromosan hajtott tengellyel, melyek a tartályt vontató traktort tehermentesítik és a hajtóerőt egyenletesebben osztják el az öttengelyes szerelvényen. Főleg lejtős területeken, nehéz talajviszonyok között hasznos ez a megoldás, mert kevesebb lesz általa a keréknyom és a csúszás okozta káros tömörödés, csökken az üzemanyagfogyasztás, illetve mérséklődik a gépkapcsolat sodródása.

Videó: https://www.facebook.com/KITE.ZRT/videos/1467226823795070

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE