A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Felgyorsuló vágóasztal-fejlesztések

Betakarítás gépei - 2017.06.19

A hosszirányú állíthatóságtól a villanymotorig A kombájnok vágóasztalai repce, napraforgó és aprómagvak betakarítására is alkalmassá tehetők – de most csak a kalászos gabonáról legyen szó!

Felgyorsuló vágóasztal-fejlesztések


A gabonavágó asztalok kínálati palettája sokkal gazdagabb, mint a különféle arató-cséplő gépek cséplő- és leválasztórendszereié. Ez utóbbiak ugyanis kismértékű átalakítással, illetve optimális gépbeállítással valamennyi csépelhető terményhez megfelelnek. A gabonakombájnok aratórészeivel nem ilyen egyszerű a helyzet: ezeknek egyszerre kell igazodniuk a kombájn áteresztőképességéhez, az elvárt munkasebességhez és nem utolsósorban az illető növényhez és a terméshozamhoz.

Klasszikus gabonavágó asztalok

Minden mai fejlesztés kiindulópontja a régről ismert, hagyományos építésű, merev vázas kialakítás, bár az ilyen tudású vágóasztalokat ma már nehezen lehet eladni. Ezek jellemzője a mechanikus meghajtású alternáló kaszaszerkezet, 
a vezérelt ujjas terménytovábbító motolla és a középre hordó terménygyűjtő csiga. A kialakítás „feltupírozható” rendválasztókkal, kalászemelőkkel, a mechanikus helyett hidraulikus hajtásátvitellel, valamint jobb talajkopírozással. A kisebb 3,5–5,0 méter munkaszélességű vágóasztalokat alátámasztó keskeny, ívelt kialakítású csúszótalpak ugyanis csak a hosszirányú talajkövetést teszik lehetővé. Az 5 méternél szélesebb aratórészek már a hossz- és keresztirányú talajkövetést is biztosító, több sorban elhelyezett csúszólemezeken fekszenek fel.

A CLAAS klasszikus „C” aratórésze Dominator gépen

A CLAAS klasszikus „C” aratórésze Dominator gépen

Ilyen vágóasztalokat a CLAAS hazánkban legutóbb 2014-ben forgalmazott, a hazai kombájnösszképet addira már meghatározó Dominator típusú gépein. Azóta a CLAAS Hungária Kft. Törökszentmiklóson a vágóasztalok fejlesztésének kompetencia-központjaként sokkal korszerűbb adaptereket gyárt, amelyeket innen közvetlenül szállítanak a világ minden tájára.

Vario – miért jó a változtatható asztalhosszúság?

A kaszaszerkezet és a középre hordó, terményterelő csiga távolságának változtatásával nemcsak az aratórész által okozott veszteség csökkenthető, hanem a cséplési minőség és az áteresztőképesség is javítható. Ennek feltétele, hogy a termény a kalásszal befelé jusson be a cséplőműbe. Ezt szántóföldi körülmények között is számszerűsítette Thomas Rademacher, 
a németek elsőrangú kombájnszakértője. Ő 5 km/h állandó sebesség és a lehető legrövidebb asztalhosszúság mellett az egy méter magas búzában mélyre leengedte az alacsony fordulatszámra leszabályozott motollát, amely így előretolta a terményt. Ennél az alapjaiban rossz beállításnál a búzaszálak általában szárukkal előre érkeztek a cséplődobba, így a szemveszteség 8 százalékkal nőtt, az áteresztőképesség pedig 20 százalékkal csökkent. Amint 20 cm-rel megnyújtotta előrefelé az asztalt, a behúzócsiga először a búzaszálak kalászát ragadta meg, és kalásszal előre továbbította a terményt 
a cséplőszerkezethez.

CLAAS „Vario” asztalhosszúságának állíthatósága

CLAAS „Vario” asztalhosszúságának állíthatósága

Az eredmény: 16 százalékkal javuló szemveszteség, az elvárható áteresztőképesség visszaállása mellett. A kombájnvezető a túl rövid asztalbeállítást azon veheti észre, hogy nő a monitoron kijelzett leválasztási veszteség. A hibás beállítás a betakarítást követően szemmel is látható: a nagy munkaszélességű vágóasztaloknál középen a tarló magasabb, mert a beetetőcsiga előtt feltorlódó 
kalászok a búzaszálakat a kaszapengéknél előrenyomják. Ennek elkerülésére munka közben csak arra kell ügyelni, hogy ne torlódjon fel a termény a csiga közepénél.

A Case IH VariCut 3050 hosszirányban megnyújtható vágóasztala

A Case IH VariCut 3050 hosszirányban megnyújtható vágóasztala

Ezeket a követelményeket a Vario gabonavágó asztalok realizálják. Ezeknél a vágóasztaloknál a kaszaszerkezet és zárt asztaltoldata előre kitolható 170–800 mm-rel, elektrohidraulikusan, akár menet közben is. Az előre megnyújtható vágóasztaloknál a kaszaszerkezet egyenes vonalú, alternáló mozgása által keltett rezgés hatására a kalászokból esetlegesen kipergő magvak már nem a vágóasztal elé a talajra, hanem a kaszaszerkezetet lezáró lemeztoldatra, onnan a csigavályúba hullanak.

A változtatható asztalhosszúságú vágószerkezet egyetlen hátránya a munkaszélesség egy méterére vetített 50–100 kg súlytöbblet. Ezt nemcsak a teleszkópos váz, hanem a bonyolultabb szíjfeszítő és hidraulika-rendszer is okozza. A standard és a Vario változatok közötti súlykülönbséget illetően jelenleg a CLAAS megoldása a világon a legkedvezőbb. A Biso Ultralight vágóasztalánál ilyen összehasonlításra nincs lehetőség, de például a Deutz-Fahr Variostar, a Geringhoff Vario Star, a John Deere 600R, a New Holland Varifeed adaptereinél már mód van más saját gyártmányokkal való összevetésre.

Szalagos szállítórendszerek

Ezeknél a vágóasztaloknál a nagy és nehéz, az adapter teljes szélességében végigfutó csiga helyett hevedereket, szalagtagokat használnak a termény vágóasztalon belül rendezésére és továbbítására. Az egyik megoldásnál a hevederek hátrafelé továbbítják a terményt, a másik rendszernél pedig a haladási irányra merőlegesen.

PowerFlow – hátrafelé szállító szalagokkal

A Fendt PowerFlow hátrafelé szállító szalagos vágóasztalaA Fendt PowerFlow hátrafelé szállító szalagos vágóasztala

A PowerFlow rendszerű vágóasztalok egy régi Massey Ferguson-szabadalmon alapulnak, amelyet a dán Dronningborg fejlesztett a gyakorlat számára is hasz-nálható szintre. Ezeknél egyenletes ütemben, kalásszal előre jut be a termény 
a cséplőrészbe. Az aktív terménytovábbításnak köszönhetően itt a motolla szerepe sokkal kisebb, mint a Vario-jellegű vágóasztaloknál. A kaszagerendely és 
a terelőcsiga közötti nagy távolság megkönnyíti a magas állomány betakarítását is. Az AGCO saját kombájnjain használt PowerFlow adaptereken kívül ilyen rendszerűek még például a Zürn PremiumFlow vágóasztalai is.

Több a középre hordó szalagos adapter

A Geringhoff középre hordó, háromrészes TriFlex Razol vágóasztalaA Geringhoff középre hordó, háromrészes TriFlex Razol vágóasztala

A Geringhoff cég 10,7 méter vagy 12,3 méter szélességű Triflex/Truflex vágóasztalainak szalagjai nem a betakarítás irányában, hanem arra merőlegesen futnak. A jobbról-balról középre hordó, textilbetétes, gumialapú bordás szalagok sebessége a terményáramtól függően változtatható. A hagyományos felépítésű adapter középre hordó terelőcsigája helyett egy kisebb átmérőjű terménytovábbító csiga is elég a vágóasztal középső szegmensében, amely vezérelt ujjaival közvetlenül a ferde felhordócsatorna nyílásába juttatja a terményt. Az asztal háromrészes felépítése gyors és megbízható talajkövetést garantál. Az oldalsó részek hidraulikus rugókkal tehermentesülnek, kívül pedig kontúrkövető kerekek ellensúlyozzák a nehezebb külső elemek természetes tehetetlenségét. A Schumacher-féle váltva szerelt pengéjű, öntisztító kaszatechnika megbízható és erős vágást biztosít nagyon nedves betakarítási körülmények között, illetve erősen zöld állomány esetén is. Keresztben futó szalagokkal működnek például a Case IH DH, a CLAAS Maxflo, a John Deere HydraFlex, a MacDon Draper és FlexDraper vagy a New Holland SuperFlex típusai is.

Szint- és dőlésszögszabályzás

A John Deere legnagyobb, S685i típusú kombájnja 12,3 m széles 640D vágóasztallalA John Deere legnagyobb, S685i típusú kombájnja 12,3 m széles 640D vágóasztallal

A John Deere 2017. modellév S sorozatú kombájnjain a ferde felhordó – és ezzel az oda felkapcsolt vágóasztal – szöge munka közben hidraulikusan állítható. 
A vezető a joystick 1/2/3 memóriagombjain előre beállíthat néhány szögállást, így az aratórész támadásszögét az álló terményben előforduló megdőlt gabona esetén azonnal megváltoztathatja. 
A munkasebességet ezzel a megoldással dőlt gabonában is magas értéken lehet tartani.

A John Deere a W400 sorozatú kombájnokon az eddigi 300R vágóasztalok helyett 600R típusúakat használ. 
A nagyobb átmérőjű beetetőcsigának és a nemesacélból készülő vágóasztalnak köszönhetően az új 600R adapter főként a W440 típus nagyobb terhelhetőségét segíti elő. A kombájn automatikus vágóasztal-vezérlése szavatolja, hogy az aratórész hűen kövesse a talajfelszínt, és így egységesen tartható legyen a vágási magasság.
Hasonló, de automatikus vágásimagasság-állítással és asztalszintszabályzással működnek az AGCO Free Flow adapterei, amelyek a Challenger, Fendt, Laverda és Massey Ferguson kombájnokon hasz-ná-latosak, illetve a Sampo Rosenlew CH-3500/6300 vágóasztalai is.

Fel- és behajtható, osztott vágóasztalok

A korszerű arató-cséplő gépek áttelepülésének megkönnyítése, valamint a közutakon való közlekedésbiztonsági előírások betartása érdekében adapterszállító kocsikat használnak. Felfelröppen azonban egy-egy érdekes megoldás az osztott változatokban készülő gabonavágó asztalok közúti szállítására is.

A Harvest Star* Vario két szélső tagja a középső felettA Geringhoff Harvest Star* Vario vágóasztala behajtás közben

Az adapterek specialistája, a többiek előtt általában egy lépéssel járó Carl Geringhoff GmbH & Co. KG a világ egyetlen felcsukható és asztalhosszúságban hidraulikusan állítható gabonavágó Harvest Star* Vario asztalát technikailag eddig senki nem szárnyalta túl. Ők az állítható hosszúságú, háromrészes vágóasztal két szélső elemét először előrehajtják, majd egymás mellé, 
a középrész fölé emelik.

Nincs szükség a vágóasztal időt rabló fel- és leszerelésére, nincs szükség szállítókocsira. A szinkronizált felcsukási folyamat a motolla-, kaszamű-, csiga- és kardánhajtások sikeres kuplungkoncepcióján alapul. Minden automatizált: a szállítási és a betakarítási üzemmód közötti váltás legfeljebb két percet vesz igénybe. Az adapter asztalhossza egyébként fokozatmentesen, 575–1075 mm között a vezetőülésből egyetlen gombnyomással hozzáigazítható a termény állapotához menet közben is. Nem ettől unikális azonban ez az adapter, hanem a hosszirányú állítást is lehetővé tevő, mégis tökéletes szállítási helyzete miatt.

A Harvest Star* Vario két szélső tagja a középső felettA Harvest Star* Vario két szélső tagja a középső felett

A versenytársak megoldásai sokszínűek. A két szélső tag középre felhajtható (Capello GS Evo); a vágóasztal egyik oldala középre behajtható (DBF Energy); az egyik oldal középre beemelhető (Cressoni CRX) vagy a középen osztott vágóasztaltagok előre behajthatók (Claas). A vágóasztal hidraulikus fel- vagy behajtása a vezetőfülkéből intézhető. Ezek a szép és hasznos konstrukciók azonban az amúgy is drága vágóasztalok beruházási igényét jelentősen megnövelik, így nálunk – de várhatóan Európában is – maradnak 
a szállítókocsis megoldások.

A villanymotoros hajtás egyben szenzor is

Zürn i-Flow elektromos hajtásrendszerű vágóasztalZürn i-Flow elektromos hajtásrendszerű vágóasztal

A Zürn Harvesting GmbH & Co. KG „i-Flow” fantázianév alatt olyan vágóasztalt fejlesztett ki, amelyen nemcsak a vezérlés, hanem valamennyi hajtás is elektromos árammal működik. A már három éve folytatott üzemi vizsgálatok rávilágítottak a megoldás legfőbb erényére: minél bonyolultabbak, nehezebbek a betakarítási körülmények, annál jobban érvényesül az elektromos hajtás valamennyi előnye a mechanikus vagy a hidraulikus hajtással szemben. Az adapteren a kaszaszerkezetet, a beetetőszalagokat, a terménytovábbító csigát és a motollát is külön-külön villanymotor hajtja meg. A villanymotor azonban nemcsak hajt, hanem visszajelzéssel szolgáló szenzor is – és ezt ki is használják! Motorként jól szabályozható a fordulatszám és a leadott forgatónyomaték, szenzorként pedig „első kézből” származó információt nyújtanak a terhelésükről és a betakarítási körülményekről. A kaszahajtás fokozódó leterhelése fordulatszám-információt jelent a szállítószalagoknak és a terménytovábbító csigának. Így például ha nagyon erős a kaszahajtás igénybevétele, akkor a szalagok gyorsabban futnak és a beetetőcsiga is felgyorsul.

Csatlakozók egységesítése

Ezek a vágóasztalok „szabványos”, minden irányban szűkíthető és bővíthető csatlakozókereteikkel szinte valamennyi kombájnra felszerelhetők. Jó lenne azonban az egy lapra összevezetett hidraulikatömlők és az elektromos vezetékek hibamentes csatlakoztatását megoldó „konnektorokat” egységesíteni.

 

Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék: New Holland, John Deere, kombájn, vágóasztal, CLAAS, Vario