Egyre nyilvánvalóbb, hogy ki az úr a kistraktor-piacon

2022.08.13

Az indiai Solis gyárai évente több százezer kistraktort zúdítanak a globális mezőgéppiacra, így nem csoda, hogy már kereken egy tucat országban piacvezetők a maguk szegmensében. Most új szériával is jelentkeztek.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy ki az úr a kistraktor-piacon


Az indiai International Tractors Limited (ITL) neve talán kevésbé cseng ismerősen Magyarországon, ám ha az általuk gyártott Solis traktorokat említjük, akkor ezt a nevet már jóval többen hallhatták idehaza. Az 1969-ben alapított anyavállalat jelenleg a dél-ázsiai állam három legnagyobb traktorgyártója között szerepel, 14 százalékos piaci részesedéssel, évente 300 ezer erőgépet előállítva. A mennyiséget tekintve az ITL globálisan is az öt legnagyobb gyártó között van.

A Solis traktorok (amelyek neve a spanyol „nap” szóból származik) a 20-tól 90 LE-ig terjedő teljesítménytartományt ölelik át. Klasszikus kistraktorokról van tehát szó, amelyek palettája a japán Yanmarral együttműködésben most további 3 új modellel bővül. Az YM3 sorozat a 30 LE alatti szegmensbe tartozik, és először Törökországban jelenik meg. Nem véletlenül, az indiai gyártóóriás ugyanis 2013-ban jelent meg a török traktorpiacon (amely ezen a téren a világ 4. legnagyobbja), és mostanra stabilan átvette ott a vezető helyet.

Az YM3 széria nem az egyetlen fegyverük a piacvezető szerep megőrzésére, a Solis ugyanis rendszeresen jelentkezik újdonságokkal, tavasszal például a 75 HP CRDi traktort mutatták be a török gazdáknak. A Solis és a Yanmar így már a 100 LE alatti kategóriában több mint 10 modellt, illetve összesen két tucat modellváltozatot kínál az ottani termelőknek. A legnépszerűbbeknek a Solis 50 és Solis 90 verziók számítanak. Fél évtizede összeszerelő üzemmel is rendelkeznek Izmirben, amely évente 3000 erőgép előállítására képes.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE