A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Még több traktor és munkagép fogyott

Gépesítés - 2022.06.11

A mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlásának összértéke az idén az első negyedévben 62,2 milliárd forintra, éves összevetésben a másfélszeresére nőtt a megelőző időszakhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában.

Még több traktor és munkagép fogyott


A géppiacból az erőgépek forgalma 57 százalékkal, a munkagépek és egyéb gépek 43 százalékkal részesedtek. A teljes értékesítésen belül a traktorok 39 százalékot, a gabonakombájnok 7 százalékot tesznek ki. Az alkatrészvásárlások összege meghaladta a 20 milliárd forintot, ami 38 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az év eleji emelkedés jelentőségét mutatja, hogy tavaly is élénk volt a mezőgazdasági gépek forgalma, éves szinten az alkatrészvásárlásokkal együtt több, mint 300 milliárd forintos értékesítési rekord született. A jó eredményt az AKI részben a pályázati lehetőségekkel magyarázta, emellett kiemelték azt is, hogy a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre, a korszerű technikai eszközök alkalmazására.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a gép- és az alkatrészellátást sem kerüli el a folyamatos áremelkedés, ami megnehezítheti a beruházások tervezését.

A felmérés 170 mezőgép-forgalmazó és gyártó eladási jelentése alapján készült - olvasható az összefoglalóban. 

Forrás: MTI

Címkék: traktor, mezőgazdasági gépek, géppiac, munkagép