Vegyszermentes gyomirtás Horsch gépekkel – Tisztább és olcsóbb megoldások az egészséges élelmiszerért

A kukorica és napraforgó vetése után aktuálissá válik a gyomirtásuk, tisztán tartásuk. Ezt a műveletet lehet kémiailag, mechanikailag vagy a kettő kombinációjával végezni.

Egyre többen szeretnénk egészségesen hosszú életet élni. Az egészséges élethez egészséges élelmiszerre is szükség van, és természetesen a mentális higiéniára is. Az egészséges élelmiszert vegyszermaradék-mentes alapanyagból lehet előállítani. Így lehet, hogy a termés valamennyivel kisebb lesz, de a termelőknek maguknak is el kellene gondolkodniuk azon, hogy ők is azt eszik, amit előállítanak. A mentes alapanyagra mindig lesz kereslet. Az elmúlt évtizedekben az volt a kérdés, hogy miként lehet olcsó alapanyaggal eltartani a föld lakosságát. Most megláthattuk, hogy a két éve tartó járványhelyzetben, amit megfejel az orosz–ukrán konfliktus, az olcsónak szánt vagy gondolt alapanyag mennyire olcsó. A búza, kukorica, napraforgó, és sorolhatnánk tovább, soha nem látott árakon cserél gazdát. Hova lett az olcsó termény, amivel a világot el lehet tartani? (1. kép)

horsch1

1. Búza gyomfésűzése: gyomirtás, bokrosítás, nitrogénfeltárás egy menetben

A mentes alapanyagra mindig lesz kereslet.

Már a keléskor eltávolíthatók a gyomok

A mechanikus gyomirtás sokrétegű. A biogazdálkodásban nagyon sokat használják a gyomfésűt, ugyanis a gyomokat a kelésük után a legkönnyebb eltávolítani. A hagyományos technológiákban is közel vegyszermentesen meg lehet oldani a gyomirtást. Ezt is meg kell, lehet tanulni, és innentől kezdve sokkal több lehetőség van a kezünkben. (2. és 3. kép)

horsch2ck

2. Vakboronálás Curával

 

horsch3

3. A kukoricacsíra 4 cm mélyen van, a vakboronálás 2-2,5 cm-en történik

Az a technológia a fals magággyal kezdődik, ami azt jelenti, hogy a vetés előtt kb. 10 nappal előkészítjük a magágyat, és közvetlenül vetés előtt vagy után a gyomfésűvel átjárjuk, így a kikelt vagy éppen csírázásban lévő gyomokat máris kihúztuk. Ahol nem szeretnének korábban magágyat készíteni, és a preemergens vegyszeres gyomirtást kombinálnák a mechanikussal, ott a vetés után a permetezővel kijuttatott gyomirtót sekély, 1-2 cm mély gyomfésüléssel be lehet juttatni a föld felső rétegeibe. A vetés után arra kell odafigyelni, hogy a csírázó kultúrnövényt ne sértsük meg. Ez a Horsch Curával könnyebben megoldható, mivel a fogakra nehezedő nyomást 250–5000 g között tudjuk állítani, így igen pontosan a talajkörülményekhez állítva, 1-2 cm mélyen dolgozva nem érjük el a csírázó növényt.

A kelés után is lehet gyomfésülést végezni, attól a pillanattól, hogy nem okozunk sérülést a kultúrnövényen, addig, amíg ugyancsak károkozás-mentesen tudunk dolgozni. (4. kép)

horsch4

4. Transformer 9 VF – 12 sor, gereblyés művelő szántott talajon

A gyomfésűvel a hagyományos technológiákban is közel vegyszermentesen meg lehet oldani a gyomirtást.

Sorközművelés lehetőségei

A sorközművelés azután következik, hogy a gyomfésűt kinőtte az állomány. A Horsch Transformer kamerás sorközművelő erőssége, hogy a mozgatóváz a központi vázba került beépítésre, így az egész gép közel van a traktorhoz. Könnyen felemelhető, kevésbé csapkod a traktor kormányzás közben. A különböző technológiákhoz különböző elemekkel lehet szerelni. (5. és 6. 7. kép) Sorvédő elemek lehetnek az L kapák vagy sorvédő lemez vagy tárcsa. A keményfémmel felrakott lúdtalp kapák 4-5-ször hosszabb életűek, mint a sima kapa, ezzel az állásidőket lehet csökkenteni, ugyanis a mechanikus gyomirtás sikerében nagy szerepe van az időnek.

horsch5

5. Transformer 9 VF sorvédő tárcsa

 

horsch6

6. Kukorica sorközművelése L kapákkal a sor mellett

 

horsch7

7. Kukorica sorközművelése L kapákkal a sor mellett

A sorok még tisztábban tartásában a sorba benyúló ujjas sorközművelők segítenek. Ezek a kapák által elérhetetlen részt takarítják ki. Ezeknek a forgóujjas sorköztisztítóknak a segítségével még bakhátolhatunk is. Ezt a műveletet a szója sorközművelésénél érdemes elvégezni. Egy kis bakháttal a szóját éppen csak annyira emeljük ki, hogy az aratásnál le tudjuk borotválni úgy, hogy az asztal nem szed fel földet. Ezzel csökkentjük az aratásnál a veszteséget. (8. és 9. kép)

horsch8

8. Ujjas sorközművelő

 

horsch9

9. Szója az ujjas sorközművelővel töltögetve

A mechanikus gyomirtással óriásit léphetünk előre akár az egészségesebb élelmiszer előállítása, akár az esetleges gyomrezisztencia elkerülése, akár a jövőben a vegyszer mennyiségének csökkentése terén. A Horsch HybridFarming család gépei professzionális megoldást biztosítanak!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302

 

 

Tags: Horsch, vegyszermentes gyomirtás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom