TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Agritechnica nincs, díjazottak vannak – Gazdára találtak a leginnovatívabb  gépeknek járó elismerések

Agritechnica nincs, díjazottak vannak – Gazdára találtak a leginnovatívabb gépeknek járó elismerések

Gépesítés - 2022.02.05

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által az Agritechnica szakkiállítás kapcsán kiosztott innovációs díjak a legnagyobb szakmai elismeréseknek számítanak az agráriumban. Bár idén a hannoveri rendezvény a járványhelyzet miatt elmarad, a fejlesztések természetesen nem maradtak említés nélkül. A zsűri egy arany- és 16 ezüstérmet osztott ki a pályázóknak.

NEXAT/Kalverkamp: 
speciális traktor

Arany Agritechnica Az egyetlen aranyérmet a német NEXAT és Kalverkamp Innovation cégek közös fejlesztése, egy széles nyomtávú, egyfajta eszközhordozónak is nevezhető traktor érdemelte ki. Nyilvánvalóan óriási potenciál van benne, ami a teljesítménynövekedést, üzemanyag-megtakarítást és taposásikár-csökkentést illeti. A gép a talajműveléstől a vetésen és permetezésen át a betakarításig lényegében mindent képes megoldani, ráadásul mindezt úgy, hogy a megművelt területnek csupán az 5 százalékán hajt keresztül. A fejlesztés alapja az a moduláris rendszer, amely által a különböző munkaeszközök villámgyorsan cserélhetők. A Kalverkamp tapasztalatai szerint a beszerzési és energiaköltségek 20-40 százalékkal csökkenthetők, miközben a várható hozam 10-20 százalékkal lesz magasabb. A NEXAT/Kalverkamp speciális traktora extrém nagy, 24 méteres munkaszélességgel rendelkezik, valamint gumihevederes járószerkezettel felszerelt, amely közúti szállítás közben 90 fokkal elfordítható. A két darab, egyenként 545 LE-s dízelmotor generátorokkal van kiegészítve, ezek termelik a négy gumihevederes járószerkezet mozgatásához szükséges elektromos áramot. A kabin 270 fokkal forgatható el, így teszi lehetővé a munkafolyamatok biztonságos követését, bár a gép automata (kezelő nélküli) működésre is képes.

agritaranyerem

A gép a talajműveléstől a vetésen és permetezésen át a betakarításig lényegében mindent képes megoldani, ráadásul a megművelt területnek csupán az 5 százalékán hajt keresztül.

AGCO/Fendt: öntisztító légszűrő

Ezust AgritechnicaAz AGCO csoporthoz tartozó Fendt egy öntisztító légszűrővel nyerte el a DLG ezüstérmét. Ez a Fendt 900 Vario és Fendt 1000 Vario traktorszériák számára hozzáférhető. Az automatikus vezérlés jelentősége, hogy általa az öntisztító légszűrő rendszerrel a járművezetők megszakítás nélkül dolgozhatnak, és mindez persze megnöveli a gép élettartamát is. A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban. A szűrőben felgyülemlett port a jármű mozgása közben fújják ki, ami kiküszöböli a kézi szűrőtisztítással járó állásidőt. A tisztítási ciklus során a szűrő kétszer kerül kifújásra, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utótisztítási ciklussal.

agritAGCO Fendt

AMAZONE: közvetlen befecskendezés

Ezust AgritechnicaEzüstérmet kapott az Amazone DirectInject közvetlen befecskendezési rendszere is. Ez lehetővé teszi a növényvédő szerek gyors, rugalmas és igény szerinti adagolását a permetezés során. A DirectInject különlegessége a hagyományos rendszerekhez képest a befecskendezési folyamat gyors reakcióideje, valamint a permetlékörbe és a szántóföldi permetezőgép működésébe való teljes integráció. A DirectInject egy plusz 50 literes tartályból áll, megfelelő adagolótechnikával, amely az UX 01 Super tárolórekeszébe van beépítve a gép jobb oldalán. A technológia nagy előnye, hogy a DirectInject hígítatlan növényvédő szerrel is képes dolgozni. Ha a szántóföldi permetezőgép kezelője észreveszi, hogy egy részterületen nemkívánatos gyomnövényeket kell irtani, a vezetőfülkéből egy gombnyomással aktiválhatja a DirectInject adagolását. A DirectInject tartályból származó további hatóanyag ekkor hozzáadagolásra kerül a permetlétartályból származó permetléhez.

agrit Amazone

NEW HOLLAND: szecskaterítés és bálázás

Ezust AgritechnicaA CNH Industrial csoporthoz tartozó New Holland két ezüstérmet is begyűjtött. A kombájnokhoz kifejlesztett OptiSpread precíziós melléktermék-terítő rendszer 2D-radarszenzorok segítségével figyeli a gép mindkét oldalán a szecskázott melléktermék terítését és távozási sebességét. Ha a kiszórás nem az elvárt mintázat szerint történik, akkor a rendszer automatikusan csökkenti vagy növeli a rotorok sebességét, hogy minden a tervek szerint történjen.

Szintén ezüstérmet érdemelt a bálázókhoz kifejlesztett új műszaki megoldás. Az automatizáló rendszer segítségével a kezelő előre be tudja állítani a kívánt bálasúlyt a szögletes bálázók esetében. Mindehhez egy lézeres LiDAR szenzorral pásztázza a traktor előtti rendet, figyelembe véve az erőgép haladási irányát és sebességét. A traktor vezérlése így automatikusan történik, a sebességét pedig a rend állapotához igazítja a rendszer. A begyűjtött adatok révén folyamatosan előre kalkulálja a bála tömegét, illetve állandóan igazítja a bálatömörséget, hogy a végtermék az elvárt súlyú legyen.

agrit New Holland

CONTINENTAL: „öngyógyító” abroncs

Ezust AgritechnicaMivel a defekt mindig a lehető legrosszabbkor következik be a mezőgazdasági gépeknél, a Continental abroncsgyártó vállalat Agro ContiSeal rendszere egy fontos problémát igyekszik megoldani. Egy sűrű, nyúlós, viszkózus polimert visznek fel a gumi belső részére, amely azonnal betömi az éles tárgy okozta rést az abroncson. Az „öngyógyítás” révén a gép tovább tudja folytatni a munkát, hogy egy későbbi, alkalmasabb időpontban végezhessék el az abroncs javítását, cseréjét.

agritContinental

KRONE: nagy segítség a terményürítéshez

Ezust AgritechnicaEgy új siló létrehozása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a gépkezelőnek gyorsan, ugyanakkor optimális módon kell leürítenie a pótkocsiról a terményt. Ezt könnyíti meg a Krone GX szállítókocsijához kifejlesztett ExactUnload rendszer, amely ezüstérmet kapott a DLG-től. A kezelő ennek segítségével megadhatja a kirakodási út tervezett hosszúságát, és utána a gép már önállóan szabályozza a kirakodás sebességét, és alkalmazkodik a traktor haladási sebességéhez. Miután elérte a megadott úthosszat, a pótkocsi teljesen kiürül. Ezáltal a kevésbé gyakorlott kezelők is kiváló munkát végezhetnek, és alig van szükség az anyag utólagos rendezésére.

agrtkrone

ROSTSELMASH: ügyel a kezelő éberségére

Ezust AgritechnicaA szántóföldeken végzett monoton munka még a legkényelmesebb munkakörnyezetben is fárasztó. Természetes, hogy idővel a kezelő figyelme lankad, ha azonban el is bóbiskol, az súlyos károkozással, balesettel járhat. Ennek megelőzésére fejlesztette ki az orosz Rostselmash az RSM Ok ID figyelőrendszert. Ez állandóan monitorozza a kezelő állapotát, és ha gondot észlel, hangjelzést ad, valamint leállítja a gépet, hogy elkerülje a nagyobb bajt. A rendkívüli esemény ráadásul nem marad titokban, hiszen a gép azonnal üzenetet is küld róla az Agrotronic farm management rendszernek. A megoldás lényege, hogy folyamatosan ellenőrzik a kezelő pislogását, pupilláját, fejtartását és pulzusát, így valóban azonnal kiszűrhető, ha elaludni készülne, vagyis kicsúszna a kontrollja alól a gép.

agrit Rostselmash

csm AT logo 3c Flaeche 7621bf420d

Címkék: kiállítás, Agritechnica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

A talaj javuló szerkezetének és tápanyag-szolgáltató képességének eredményeként nő a termés mennyisége