A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Horsch roadshow az eredményes talajművelésért, permetezésért és vetésért

Gépesítés - 2021.10.25

Rengeteg újdonsággal lepte meg a piacot a német Horsch a nyár legvégén, és a bajorországi sajtóbemutatót követően az új, illetve frissített gépek jó részét a magyar gazdálkodóknak is megmutattákoktóberben. Ezúttal részletesebb információkat kaphattunk arról, milyen tervezési koncepciók állnak az egyes fejlesztések hátterében.

Horsch roadshow az eredményes talajművelésért, permetezésért és vetésért


Három helyszínen tartott látványos gyakorlati szántóföldi bemutatót a Horsch és az AXIÁL Kft. október 11–15. között. A Horsch gépek valóságos armadáját vonultatták fel Mátyásdomb–Ágostonpusztán, Baján és Jászdózsán, az AgrárUnió pedig a roadshow záró állomásán tekintette meg a kínálatot. A területet a Tarnamenti-2000 Zrt. biztosította.

A talajművelés terén elsőként a Cura gyomfésűt emelte ki Szász Zoltán, a Horsch magyarországi termékmenedzsere. Ilyen eszközt egyre többen használnak a hagyományos művelésben is, például a búzaterületek tavaszi lejárásához, fellazítania letömörödött felső réteget, hogy megindulhasson a műtrágya-feltáródás, illetve eltávolítsák a gyomokat. A biogazdálkodás pedig egyszerűen nem lehet meg gyomfésű nélkül, amely a mechanikai gyomirtás egyik leghatékonyabb eszköze. A masszív felépítésű Horsch Cura leglátványosabb elemei a váz tetején horizontálisan elhelyezkedő spirálrugók, amelyek a fogak folyamatos feszítésére szolgálnak. Minden fog 0,5-től 5kg-ig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kapnak. A gyomfésűvel kukoricavetés után néhány nappal az induló gyomok kiszedhetők, de bakhátas művelésnél is jól használható, illetve dombos vidéken is megfelelően dolgozik.

1cura045 h

 

A következő a Cultro TC és a Joker CT 52 cm átmérőjű tárcsalevelekkel ellátott rövidtárcsa kapcsolata volt. A repce tarlóhántását általában 5-6 cm-en végzik. Így a rövid vetésforgóknál fennállhat a veszélye, hogy a kultúrnövényű repcében előjön a 2-3 éves kihullott mag. Ezzel a bemutatott gépkombinációval el lehet végezni az ultrasekély (2-3cm) tarlóhántást, és a teljes átfedésű talajművelést is, amely pedig az árvakelés kikelesztésében nyújt segítséget.

2culturo048 h

 

A Transformer sorközművelő kultivátor akár több ezer hektáros biogazdálkodóknak is jó szívvel ajánlható, profi gép, amely precízen dolgozik, ugyanakkor rendkívül stabil, hiszen közel helyezkedik el a traktorhoz, így könnyen leköveti annak mozgását. 25-től 80 cm-es sortávolságig lehet használni, és az alsó érték azért érdekes, mert ezáltal biobúzába is be lehet mennivele, ha nem volna elegendő a gyomfésű. A pluszban kérhető gereblye eltünteti a sorközökből a barázdákat, de a gép felszerelhető ujjas sorközművelővel is, vagyis képes benyúlni a sorokba, hogy onnan is kiszedje a gyomokat. A hidraulika a SectionControl soronkénti elzárásnál is használható, ahol tehát már járt a kultivátor, ott kiemeli a kocsikat.

3transformer050 h

 

A Focus alapjaiban tér el a megszokott direktvetőgépektől, amelyeknél általában elöl a rövidtárcsa, aztán a tömörítő kerék, végül pedig a vetőcsoroszlya következik. Ennél azonban kapamezőt alkalmaz a Horsch rövidtárcsa helyett, mertha a talajműveléssel egy időben történik meg a műtrágya-kijuttatás, akkor magasabb terméshozam érhető el (észak-német tapasztalatok szerint repcében akár 8 százalék hozamnövekedés realizálható). A Prontónál rövidebb, kompaktabb Focus a kapákkal 20–25 cm mélyen lazít, illetve széthúzza a szalmát, és a műtrágyát a kapák mögé juttatja be. A visszatömörítésért felelős gumikerekes henger előtt rögtörő henger található, a vetőcsoroszlyák pedig a gép leghátulján kaptak helyet.

4focus054 h

 

A német gyártó szántóföldi kultivátorai a Terrano és a Tiger, amelyek már jó ideje bizonyítanak a magyar piacon is. A Terrano 25–30 cm mélységű talajművelésre képes, négyféle változata azonban tökéletesen alkalmas a talaj alsó rétegeinek lazítására, illetve a felszín keverésére. A négy gerendelyes eszközelosztással rendelkező Tigernek viszont a 35 cm-es mélyművelés sem kottyan meg, az MT verzióját pedig hatalmas, 68 cm átmérőjű tárcsákkal szerelték fel, így kiválóan aprítja és keveria nagy mennyiségű szalmát, a kapák pedig hatékonyan húznak be ezek alá. A gép nemcsak gabonatarlóban használható, de kukorica, napraforgó és repce után is.

5tiger059 h

 

A permetezéstechnika területén bő két évtizede működik együtt a Horsch a szintén német Leeb céggel, amely 1999-ben fejlesztett ki számára egy önjáró permetezőgépet. 2010-ben aztán új szintre lépett a kooperáció, a két vállalat azóta folyamatosan, kéz a kézben fejleszti növényvédő gépeit. A permetezés hatékonyságát az elsodródás veszélyezteti leginkább, és a Horsch–Leeb koncepciója ezzel kapcsolatban az, hogy leghatékonyabban azzal lehet csökkenteni az elsodródást, ha a fúvókákat a lehető legközelebb viszik a célfelülethez. Ez persze nem egyszerű feladat, hiszen az alacsonyra ültetett szórókeret szélei könnyen belecsaphatnak a talajba, így a gyártónak új megoldást kellett találnia arra, hogyan mehetnének lejjebb a régi gépeknél hagyományosnak mondható 70–80 cm-nél. Az ő megoldásuk a giroszkóp, amellyel a szórókeret közepét tudják stabilizálni, illetve az egész keretet egyfajta ingaként függesztik fel. Két aktívan vezérelt munkahenger, tartja egyensúlyban a keret közepét, az ultrahangszenzoroksegítségével pedig a keret magasságát állítják. Mivel 30–35 cm-re szerették volna megközelíteni a célfelületet, ezért szokatlanul sűrű, 25 cm-es fúvókaosztást alkalmaznak a megfelelő átfedés érdekében. Az elsodródásból adódó, akár 20–30 százalékosvegyszerveszteséget ezáltal minimalizálni tudták, sokat spórolva a felhasználóknak.

6leeb158 h

 

A Horsch Finer ideje akkor érkezik el, amikor a gazdák kevés energiával szeretnék feketén tartani a talajt. A kapák húzástávolsága szűk, így a munkagép nem az elhanyagolt területekhez való, viszont dupla rugós rendszere kiválóan boldogul a kötöttebb talajokon is. Ez a rendszer tartja minél továbba földbena rugós kapákat. A kapamező mögött egy henger és nehéz fésűs gereblye helyezkedik el, a letömörített felszínből ez a szármaradványt, gyomot felhúzza, ahol az elszáradhat.

7finer065 h

A Cruiser olyan sekély talajművelő eszköz, amely a nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal is jól elboldogul. A kapái ugyanis 6 gerendelyen helyezkednek el, 15 cm húzástávolság mellett, vagyis nagyobb a gép átömlési keresztmetszete. Hátul különböző hengerek, illetve gereblyesor helyezhető el.

 

A Maestro szemenkénti vetőgép a kukoricavetés kiváló eszköze. A gyártó felfogása szerint a maglehelyezésnél a precizitás sokkal fontosabb a nagy munkasebességnél, a magot tehát úgy kell elvetni, hogy a maximális terméspotenciált hozza ki magából. Ennek előfeltétele az állomány egyöntetű, robbanásszerű kelése, amely a Maestróval megvalósítható. A kínálatban megtalálható úgy a vákuumos, mint a nyomott levegős vetőgép is. A vetőgép megfelelően nagy csoroszlyanyomással rendelkezik, amelyet a mélységtartó kerék vesz fel, ám ha nedvesebb a talaj, akkor a vetőtárcsa kissé elkenia vetőbarázda falát. Minél gyorsabban halad a vetőgép annál nagyobb csoroszlyanyomás kell, hogy a vetőtárcsa bent maradjon a földben. A nagy nyomással érkező mélységtartó kerék így összetömöríti a talajt, a mag pedig nehezen tolja át a gyökerét ezen a kemény rétegen. A Horsch emiatt fejlesztette ki a RIDmélységtartó kereket, amelynek az átmérője a vetőtárcsa mellett kisebb, így nem tömöríti annyira a talajt, valamint a V tömörítő kerekek pedig opcionálisan tüskés vagy ujjas tömörítő kerekekre cserélhetők, amelyek a mag tökéletesebb beágyazásában segítenek ill. az elkent vetőbarázda falát a műtrágya oldalon roncsolják a gyökerek könnyebb fejlődése érdekében.

8maestro066 h

 

Végezetül a Pronto gabonavetőgépről is szó esett a bemutatón, ez Magyarországon az egyik legnagyobb darabszámban értékesített kombinált vetőgép. A Pronto-elv több mint két évtizede született meg, és azt takarja, hogy a megfelelő aprítás, egyengetés, visszatömörítés, vetés és lezáráslehetővé teszi a precíz vetést minden feltétel mellett. A G&F rendszer esetében a vetőmag és a műtrágya egyaránt az elosztó toronyhoz érkezik, míg a PPF rendszernél külön csoroszlyán jön a műtrágya. A csoroszlyanyomás akár 80 kg is lehet, de még ekkor is könnyen leköveti a talajegyenetlenségeket (±7,5 cm-ig). Aprómorzsás talajszerkezet esetén a kisebb-nagyobb hantok néha „kikapják” a csoroszlyát a talajból, és ennek kiküszöbölésére fejlesztette ki a Horsch a PowerDisc csoroszlyát. Ez a paralelogramma-felfüggesztés révén határozottan keresztülmegy a hantokon, és a rendszer a csoroszlyát mindvégig a talajban tartja.

9prontó071 h

Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetés, talajművelés, permetezés, Horsch, Axiál Kft., roadshow