Be kell mutatni a technikát!

2021.01.21

Dunántúli MgTsz YouTube - csatorna Malagurszki Lajos (a barátoknak Luigi) 2017 óta vlogol, jelenleg 28 ezernél is több feliratkozója van a YouTube-on.

Be kell mutatni a technikát!


cid ii kih8y6tu8 minA 20 éves mezőgazdasági vlogger a Tolna megyei Bátán lakik, a Duna partján, és – kissé megkésve – egy szekszárdi mezőgazdasági szakközépiskolába jár a szakmaszerzés reményében. Videóblogja a Dunántúli MgTsz nevet viseli, bár Luigi az ezredfordulón született, így persze a hajdani téeszvilágról semmiféle személyes tapasztalata nem lehet.

Videósunk (aki a műfajba behozta a Traktoros Vlog nevet) 15 éves kora óta dolgozik intenzívebben a családi gazdaságban. Néha gépkezelőként másoknak is besegít, így Luigi mára szinte az összes munkafolyamatról posztolt anyagot a YouTube-ra. Ha mostanában ritkábban tesz ki videót, az amiatt van, mert nem szeretne sokadjára is a kombinátorozásról, tárcsázásról beszélni. A legnépszerűbb posztját (repceszállítás egy „idegen” John Deere 8410-essel) 260 ezren tekintették meg eddig. Nem hanyagolja el a kommentelőket sem, szorgalmasan válaszolgat a hozzászólásokra.

cid ii kih91uko11 min

A felmenők közül sokan voltak termelőszövetkezeti tagok, a rendszerváltás után pedig Luigi nagypapája kihozta a téeszből az öreg 82-es MTZ-t meg a Rábát, hogy azokkal maszekoljon. A vlogger édesapjának egy 50-es MTZ-je volt, aztán beszerzett egy Zetort is, és hosszú éveken keresztül együtt dolgozott a nagypapával. A géppark idővel kiegészült egy 100-as és 105-ös Claas Dominator kombájnnal.

cid ii kih8r0pq6 min

Ma a 82-es (piros) és az 1998-ban vett 82.1-es (kék-piros) MTZ traktorokkal meg a 2003-ban vásárolt 4650-es John Deere-rel dolgoznak a családi gazdaságban. A nagypapa negyvenvalahány, az apa bő húsz hektár földdel rendelkezik.

cid ii kih8m0i93 min

A vlogger és édesapja 2011-től 2016-ig egy bajai gazda két Deutz-Fahr kombájnjával aratott, és a gépek minden porcikáját megismerték. 2017-ben Bátára került egy T660-as John Deere, így azzal folytattak betakarítást, aztán 2018-ban (szintén a faluban) egy Claas Tucanóval, tavaly pedig egy Claas Lexion 650-essel. Luigi számára nagy élményt jelentett, amikor Sombereken közelről is megnézhetett egy MF Ideal kombájnt, bőven megérte emiatt a félórás utazás.

cid ii kih8ywyz9 min

6 Ideal min

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE