A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A Claas még ebben az elátkozott évben is profitot termelt

Gépesítés - 2020.12.27

Növelni tudta eladásait 2020-ban a német Claas, amely bő 4 milliárd eurós forgalommal zárta az idei esztendőt. Mindez közel 4 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, mégpedig „nehezített pályán”, egy gyorsan kibontakozó egészségügyi és gazdasági válság közepette.

A Claas még ebben az elátkozott évben is profitot termelt


A Claas a 2019-es 3,898 milliárd eurós forgalmát idén 3,7 százalékkal múlta felül, így 4 milliárd euró fölé (egészen pontosan 4,042 milliárdra) srófolta a bevételét. Az adózás előtti profit 136 millióról 158 millió euróra ugrott ugyanebben a viszonylatban. A német mezőgépgyártó a globális járványhelyzet és az ideiglenes gyárbezárások ellenére is növelni tudta profitabilitását, amely a konszernvezetőség elnöke, Thomas Böck szerint a széles nemzetközi jelenlétüknek köszönhető.

A Claas eladásai stabilnak bizonyultak odahaza, Németországban, valamint Franciaországban és más nyugat-európai államokban, míg Kelet-Európában (különösen Oroszországban) jelentős emelkedést tapasztaltak. A legnagyobb – 20 százalékos – bővülést ugyanakkor Észak-Amerikában érték el idén.

A járvány ellenére a beruházások sem maradtak el, a franciaországi Le Mans-ban lévő traktorüzemet is sikerült még rugalmasabbá és hatékonyabbá tenni. Emellett nekikezdtek a harsewinkeli kombájngyár modernizálásának. A Claas Franciaországban és Nagy-Britanniában új értékesítői központokat nyitott, ezeket az északnyugat-németországi Hammban található raktárból igyekeznek ellátni. A 2020-as „rázós” év nagyjából a munkaerőt is megkímélte, a tavalyi 11 448 fővel szemben idén 11 395 dolgozó állt a Claas szolgálatában. A német vállalat abban bízik, hogy 2021-ben az ideihez hasonló számokat tudnak majd produkálni.
Címkék: traktor, kombájn, CLAAS, profit , járvány