A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Müthing DemoTOUR 2015 – Magas minőség, 
megbízható szárzúzó-mulcsozó technológia

Gépesítés - 2016.02.08

Az őszi magágykészítés fontos munkáját teszi könnyebbé 
az a Müthing szárzúzó-mulcsozó technológia, amelyet idei országjáró bemutató körútján október derekán vonultatott fel a Güttler Kft. mint a MÜTHING GmbH & Co szárzúzó-mulcsozó gépeinek hazai kizárólagos forgalmazója.

Müthing DemoTOUR 2015 – Magas minőség, 
megbízható szárzúzó-mulcsozó technológiaA Müthing DemoTOUR harmadik állomásán, Hódmezővásárhelyen, a Hód-Me-zőgazda Zrt. kiállítási centrumában fogadták a rendezvény résztvevőit a Güttler Kft. képviselői: Páska Norbert értékesítési igazgató és a cég több munkatársa. Négy Müthing gépet mutatott be az érdeklődő termelőknek Vörös Endre értékesítési vezető, majd két munkagépet a határban, működés közben is szemügyre vehettek a résztvevők.

Szabadalom, egyedi megoldások

Vörös EVörös Endre

értékesítési vezető

A nyugat-európai gazdaságokban széles körben használatos szárzúzó-mulcsozó Müthing gépek Magyarországon is mind nagyobb teret hódítanak minőségi munkájukkal, úgymint egyenletes szármaradvány-aprítás, terítés, alacsonyra hagyott tarló. A cég termékkínálata gazdag, ebben a szegmensben mintegy 80-85 géptípust gyártanak, a kis kerti traktorhoz használt mulcsozótól a több száz lóerős szántóföldi traktorhoz való gépig. A Müthing termékek sikere, elismertsége szabadalom által védett egyedi, új megoldásainak, speciális fejlesztéseinek köszönhető. A cég szabadalma – mondta el a hódmezővásárhelyi bemutatón Vörös Endre értékesítési vezető –, hogy a Müthing minden egyes gépében van egy, illetve egyes típusokban két beépített, speciálisan kialakított, szegmentálisan cserélhető, cápauszony alakú álló késsor. Egyedi megoldás továbbá, hogy a Müthingnél minden gépház folyamatosan hengerített, teljesen ívelt, ami hosszirányú tartást is ad a gépnek. A gépházban a rotoron dupla spirálban felfüggesztett kalapácsok dolgoznak, ami egyenletes járást tesz lehetővé, nincs szükség kiegyenlítésre. A munkagép speciális felépítése, acél alapanyaga, törőelemei révén nagy tömegű szármaradvány egyidejű feldolgozására képes anélkül, hogy eldugulna vagy a menetsebesség lassítására kényszerülne.

A legkisebbek: MU-W 160

A felsorakoztatott négy Müthing munkagép közül a legkisebb típuscsalád, a szőlőművelésre és kertészetek számára konstruált MU-W egyik tagját, a MU-W 160 1,6 méteres szárzúzót mutatta be elsőként az érdeklődő termelőknek Vörös Endre. Ez a front- vagy hátsó függesztésű, speciális szárzúzó típus 12–180 cm-es szélességben, 10–16 kalapáccsal szerepel a palettán. A dupla spirálban elhelyezett kalapácsoknak köszönhetően a gépjárás egyenletes; a cápauszony alakú álló késsor szegmentálisan cserélhető; a mulcsozás magassága a támasztóhenger segítségével állítható. A gép egyenletes vágási felületet hagy, a lemulcsozott növényt szélesen, egyenletesen szórja. 
A biztonságos üzemelést segíti a kőfogó lengőlamella.

MU-M 300: Hannoverben debütált

A DemoTOUR vásárhelyi állomásán láthattuk a MU-M 300-as típus három méter munkaszélességű, 2016-os verzióját, amely novemberben Hannoverben, az Agritechnica 2015 kiállításon debütál. A szakember egyebek mellett kiemelte, hogy a régi típushoz képest nagyobb, erősebb lett ez a szárzúzó, számos újdonsággal gyarapodott; lehetőség van a tartó-, illetve a mélységállító henger pozíciójának változtatására, amire korábban nem volt mód. Most már 30 centiméterrel hátrább állítható a tartó mélységállító munkahenger, ezáltal nagyobb szármaradványok is biztosan lezúzhatók. A rotor és a tartóhenger átmérőjét növelték; 110–120 lóerős erőgépeknek is megfelel, és alkalmazható hátsó- és frontfüggesztéssel egyaránt. A gép oldalra 56 centiméterre kitolható, így útszéleknél is alkalmas zúzásra. A bemutatott gép csúszótalppal felszerelt, és belső kopólemezt szintén lehet hozzá szerelni.

A legnagyobb: MU-Farmer család

gépmustra

A Müthing topkategóriája a Farmer gépcsalád: a MU-Farmer 280–330, a MU-Farmer 420/S, a MU-Farmer 630/F, a MU-Farmer 670, a MU-Farmer 830/F. 
Ez a gépcsalád rendelkezik a legnagyobb rotorral, a legnagyobb kalapáccsal, és ez a tömegükben is megnyilvánul: míg a MU-M 300-as 1100-1200 kg, addig ezek a gépek 2100-2200 kg körüliek. A legnagyobb szármennyiségek – kukorica, napraforgó – zúzására ezek a nagy szívóhatású gépek képesek. Az összes MU-Farmer modellre jellemző alapfelszereltség az erős, Qst/E acélkialakítás; az erős hajtásház, szabadonfutóval (fordulatszám: 1000 fordulat/perc); az automatikus ékszíjfeszítés; a kopólemez a mulcsozóházban; a nagy, speciálisan megerősített M-Farmer® lengő mulcsozókalapácsok (2,75 kg) három év törési garanciával; a kiegyensúlyozott rotor, speciális alakú, dupla spirál formában elrendezett szerszámtartókkal; a két cserélhető álló késsor speciális kialakítása a „cápauszony” Müthing-szabadalom révén; az oldalsó csúszótalpak; a két sor biztonsági lengőlamella rugóacélból.
Ebből a topkategóriából a MU-Farmer 330-as, tehát 3,3 méteres mulcsozót ismerhették meg közelebbről az érdeklődők, előbb a kiállítási centrumban, a betonon, majd működés közben a határban is. Amint azt Vörös Endre elmondta, ez a nagyobb növény- és szármaradványok aprítására szolgáló gép szíjhajtású, automatikus rugós feszítésű biztosítással ellátott. Ebben a típusban mélységállító henger helyett már mélységállító kerekek vannak.


MU-M/S 250 rézsűzúzó


„Meglett kora” ellenére jól megállja a helyét a munkában a bemutató negyedik szereplője, a Hód-Mezőgazda Zrt. MU-M/S 250-es rézsűzúzója. Ezt a 2,5 méteres, hátsó függesztett, oldalra kinyúló Müthing munkagépet tizenegy éve használja a gazdaság. Dönthető 90 fokban felfelé, 60 fokban lefelé, így igen alkalmas szegélyművelésre. A MU-Farmer 330-as mellett ez a rézsűzúzó-mulcsozó mutatkozott be a határban munka közben is.


Kiss LKis Lajos harmincötödik éve dolgozik a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél, és sok géppel, eszközzel találkozott ez idő alatt.
„Fiat traktorral kezdtem, aztán dolgoztam MTZ-vel, John Deere-rel, ez már felső kategóriás gép, harmadik éve pedig a Claas Axion légkondicionált fülkéjében ülök – mesélte. – A felsorolásból kitűnik, hogy sokat fejlődött a mezőgazdasági gépek gyártása. A Claas nemcsak a kilencvenmázsás önsúlyával tűnik ki, hanem élettartamával is, tizenötezer üzemórára „hitelesített”, és még csak 3500 üzemóra van benne. Sárban is kiválóan használható, szántani, vetni, rézsűt kaszálni és még sok mást el lehet vele végezni, GPS, automata kormány van benne. Nagy tudású gép, és a hozzájuk csatlakoztatható eszközök is azok.”
A bemutatón egy tizenegy mázsás MU-M/S 250-es Müthing rézsűzúzó volt mögötte, amelyet tizenegy éve használ a gazdaság, és nagy megelégedésére szolgál. Ezzel az eszközzel, ahogy a szántóföldi bemutatón látni lehetett, szinte minden terepen el lehet boldogulni. A munkahenger állása munka közben variálható, a közúti forgalomban függőlegesen helyezkedik el, így nem zavarja a közlekedést.
„Harminc évvel ezelőtt álmodni sem mertem ilyen traktorról és eszközökről, amelyekkel élvezet dolgozni” – mondta Kis Lajos.

 

Juhász N JJuhász Nagy József magas, szikár ember, igazi kisgazda: 
19,5 hektáron gazdálkodik a hódmezővásárhelyi határban. 
A bemutató során nagy érdeklődést mutatott a látottak, hallottak iránt.
„Nekem nagyon fontos, hogy járjak ilyen programokra, sokat lehet tanulni ezeken – mondta. – Voltam Budapesten is a gépkiállításon, nem zavart az sem, hogy akkor volt a nagy felhőszakadás. Igaz, hogy csak kis területen gazdálkodom, de fontos, hogy ismerjem az újdonságokat, mindig korszerűsíteni kell. Búzát, kukoricát és a vetésváltás miatt napraforgót termesztek. A terület műveléséhez megfelelő gépeim vannak, első-hátsó meghajtású MTZ 82-es traktor, eke, kultivátor, hengerek. Tavaly vettem a Güttlertől egy hengert, szó, ami szó, ez sokkal jobb, mint a gyűrűs henger. Hamarosan egy Müthing szárzúzót akarok beszerezni, láttam is itt egyet, idén már nem, de jövőre megveszem. Az EU zöldítési program előírta, hogy vagy parlagon hagyunk földet, vagy pedig zöldtrágyanövényt kell vetnünk. A nyáron vettem zöldtrágyamag-vető gépet is, úgyhogy készülök a következő évre.”
A gazda elmondta, jól sikerült ez az esztendő, a búza 55 mázsát termett hektáronként, a kukorica 90 mázsa körüli a nem éppen a legjobb időjárás ellenére is. Hol a szárazság, hol a hirtelen lezúduló sok eső okozott gondot, de azért bizakodó a jövőre nézve is. „Az a mondás járja – zárta a beszélgetést –, hogy az a jó gazda, akinek az értéke legalább három helyen van, a földön, a bankban és a magtárban. Ezt kellene elérni.”

(Fotók: Szabó Ákos)

 

Szerző: S.F.-T.I.

Címkék: