A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Új csodafegyver: a csökkentett talajtaposás

Gépesítés - 2020.09.20

Egyre szélesebb körben terjed a csökkentett talajtaposásos gazdálkodás (angol rövidítéssel CTF, vagyis Controlled Traffic Farming), amelyet a káros tömörödés megelőzésére alkalmas „csodafegyvernek” tartanak az elhivatott gazdák. Most éppen Ausztráliában bizonyították be a technológia hasznosságát.

Új csodafegyver: a csökkentett talajtaposás


Lassan dominánssá válik Ausztráliában a CTF, amely lényegében a művelőutak optimalizálását jelenti. Előre kijelölik a földeken azokat a nyomokat, ahol később a permetezőgép, műtrágyaszóró stb. haladhat, ezáltal a tábla többi részét megóvják az átjárástól, így a növények egyenletesebben fejlődhetnek. Természetesen ehhez azonos nyomtávú gépekre, valamint RTK-kormányzási rendszerre van szükség.

A tömörödött felületek a CTF által akár a negyedére csökkennek, ami egyértelmű termésnövekedést eredményez. Ausztrál tanulmányok alapján a nettó árrés-növekedés a 13 százalékot is elérheti. Kevesebb a kopás, kisebb a húzóerő-igény (akár 25–30 százalékkal), alacsonyabb a fogyasztás, és ha munka közben eltűnik a GPS-jel, a kezelő akkor is magabiztosan dolgozhat tovább. Mivel nem sérül a talaj struktúrája, nem kell olyan intenzíven megművelni.

Ausztráliában az elmúlt 15 évben tömegesen tértek át a farmerek a csökkentett talajtaposásos gazdálkodásra. A forgatás nélküli művelés elemeinek alkalmazása a területek 85 százalékán jelenik meg, és a termelők közel fele a CTF bizonyos elemeit is beemelte a gyakorlatába – írja a futurefarming.com webes szakoldal. A földrésznyi országban azt is fontos előnynek tartják, hogy nedvesebb talajkörülmények között sem kell felfüggeszteni a gazdálkodást, ami a munkák elvégzésére szélesebb időintervallumot biztosít. Az ausztrál talajok jó része gyengébb minőségű, homokos vagy agyagos, amelyek különösen hajlamosak a tömörödésre az esős és száraz időszakok váltakozása közepette.

A kutatások során észrevették, hogy amikor a tömörödés mértéke eléri a penetrométerrel mért 2,5 megapascal talajellenállási értéket, az már szemmel látható hanyatlást okoz a gyökérnövekedésben. A CTF által ez is kiküszöbölhető, ráadásul a jobb talajstruktúra jobb vízmegtartó-képességet is jelent. Nemzetközi vizsgálatok tanúsítják, hogy a magasabb talajminőség akár 15 százalékkal javítja a növények tápanyag-felvételét, természetesen ezáltal magasabb hozamokat és több bevételt eredményezve.
Címkék: precíziós gazdálkodás, kutatás, talajtömörödés, Ausztrália, talajtaposás, CTF