A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

HORSCH Terrano FM – 
a HORSCH egyik 
leguniverzálisabb 
szántóföldi kultivátora

Gépesítés - 2016.01.31

Az elmúlt időben egyre nagyobb területeken használják a szántás nélküli talajművelést Magyarországon. Feltehetjük a kérdést, hogy ez divat-e, vagy tényleg van létjogosultsága. Általában minden ilyen újítás nyugatról jön, ezért is ha megnézzük a gazdaságokat és hogy kelet–nyugat viszonylatban hol nagyobb 
a szántás nélküli talajművelés aránya, azt látjuk, hogy az ország nyugati felében sokkal hangsúlyosabb, mint keleten. Ennek több magyarázata is van. A nyugati országrészben több a német beruházó, akik sikeresen művelik mulcsos technológiával területeiket, így a szkeptikusabbak is könnyebben meggyőzték magukat a technológia helyességéről és működőképességéről. A keleti országrészben kötöttebb, nehezebb talajokat találunk, így speciálisabb szántóföldi kultivátorokra van szükség, amelyek ez idáig nem álltak a termelők rendelkezésére.A Terrano FM nehéz szántóföldi kultivátor két elődjének összekovácsolása. Ezek a legrégebben gyártott Terrano FG sekély és a mezőgazdaság mérföldkövének is számító Terrano FX univerzális szántóföldi kultivátorok. Az FM az FG-ből megörökölte a négygerendelyes kapaelosztást és a központi futóművet, valamint hogy továbbra is lehet henger nélkül dolgozni, az FX-ből pedig a lezáróhengerek sokszínűségét. A Terrano FM sokáig és nagy mennyiségű földet visz magával, ezáltal nagyon jó a talajfelszín-egyengető képessége.

HORSCH Terrano FM – 
a HORSCH egyik 
leguniverzálisabb 
szántóföldi kultivátora


kultivátor1

kultivátor2

 

 

 

 

 

 Terrano FM kultivátorral és a Partner HT hárompont-függesztésű tartállyal egy menetben a talajműveléssel műtrágyát is precízen juttathatunk ki! A tartály 2800 l-es és 40:60 arányban osztott, így akár kétfajta műtrágya is kijuttatható. 
A talajban sekélyre (0–10 cm), illetve mélyre, a művelési mélység aljára helyezzük ki precízen a műtrágyát. Ezzel a technológiai folyamattal a műtrágya hasznosulása nagyban növekszik, és még a műtrágyázási költséget csökkentő hatása is van azáltal, hogy két monoműtrágyából mi készítjük el az optimális keveréket. 
A műtrágyázás mellett még zöldtrágyavetőmag is kijuttatható. Ezt úgy is megoldhatjuk, hogy a Partner tartály egyik részéből a műtrágyát, a másikból a vetőmagot adagoljuk, vagy a Partner HT tartály mellé a Terrano FM-re felépítjük a MiniDrill 400 l térfogatú zöldtrágya-kijuttató egységet. Mindkét esetben a zöldtrágyavetőmag-kijuttatás a henger elé vagy mögé szerelt ütközőlapos szórótányérok segítségével történik.

kultivátor4A HORSCH legújabb fejlesztése az ULD kapa, amely lehetőséget nyújt nehéz kötött talajokon, nagy szárazságban is tökéletes lazítást végzésére anélkül, hogy nagy hantokat hoznánk fel a talajfelszínre! A kapa hasonló elven működik, mint egy jó mélylazító, amely a mélyben lazít, de a felszínre nem hoz fel nagy hantokat. Az ULD kopóbetét alapkivitelben 20 mm széles, és lehet szárnyas kivitelben is rendelni.
A megnövekedett traktorkapacitások kihasználására a HORSCH elkészítette a Terrano 12 FM-et, amelynek munkaszélessége 12,15 m; közúti szállítási szélessége 3 m. Vonóerőigénye 430–530 LE, intenzív talajkeverés és egyengetés jellemzi. A TerraGrip III legújabb, harmadik generációs kapatartókkal szerelik.
A HORSCH Terrano FM az egyik leguniverzálisabb szántóföldi kultivátor, amellyel nemcsak talajművelést, hanem műtrágyázást is végezhetünk egy menetben. Ha kihasználjuk a Terrano FM nyújtotta lehetőségeket, a beruházási költség számításaink szerint ennél a gépnél térül meg a leghamarabb!
Jöjjenek el és nézzék meg a gépet az AgroMash és AgrárGépshow kiállításon, az AXIÁL-standon.

 

Szerző: Szász

Címkék: