TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Tél közepi gépseregszemle

Tél közepi gépseregszemle

Gépesítés - 2020.01.19

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2020A novemberi hannoveri Agritechnicán bemutatott gépek és fejlesztések számottevő részét 
a magyarországi gazdálkodók is megtekinthetik a január 22–25. között tartandó AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, amelynek helyszíne – a szokásoknak megfelelően – ezúttal is 
a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ. Partnereinknél az aktualitásokról és újdonságokról érdeklődtünk.

Amazonen-Werke Kft. Kovács Tamás ügyvezető

1 Amazone min

 – A 2019-es év egyik fontos eseménye volt az új debreceni telephelyük átadása szeptember közepén.

 – Igen, azóta már kényelmesen berendezkedtünk, és a partnereink is megtalálnak bennünket. Az Amazone közel negyedszázada jelent meg Magyarországon, az Amazonen-Werke Kft. pedig 2007-ben kezdte meg a direkt értékesítést, akkor még egyetlen rakodógéppel, bérelt telephelyen, mindössze ötfős alkalmazotti létszámmal. A 400 millió forintos beruházás keretében egy év alatt elkészült, új telephelyünkön már 1100 négyzetméternyi fedett létesítmény (irodák, szervizcsarnok, alkatrészraktár, bemutatóközpont) áll a rendelkezésünkre.

 – 2018-ban 2,7 milliárd forintos árbevételt értek el. Mi a helyzet 
a mögöttünk hagyott évvel?

 – Sikerült egy kicsit tovább javítanunk a forgalmi számainkon, valamivel kevesebb gépeladás mellett, ami azt jelenti, hogy 
a nagyobb értékű gépek forgalma megemelkedett. Bár voltak aszályosabb területei az országnak, ahol visszaesett valamelyest az értékesítés, a többi országrész ezt nagyon jól kompenzálta. 2018-ban a kertészeti támogatás is segített bennünket abban, hogy rekordévet zárhassunk, de 2019-ben ilyen nem volt, ennek ellenére további növekedésre voltunk képesek, amit pozitív fejleményként értékelünk. Szinte az összes termékünk kiválóan ment, ráadásul minden géptípusból a magasabb felszereltségű, több funkcióval bíró, kényelmesebb változatokat keresték a gazdák.

 – A németországi Agritechnicára vaskos termékkatalógusuk jelent meg. Mit láthatunk ebből januárban Budapesten?

 – A Precea új kukorica-vetőgépünk lesz a fő attrakció, amelynek Hannoverben nagyon jó volt a fogadtatása. 2020-ra ugyanakkor – gyártási korlátok miatt – csak limitált darabszámot kaptunk értékesítésre, és 2019-ben már az összeset értékesítettük, vagyis szabad gépünk erre az esztendőre nincs. Viszont meg lehet tekinteni az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, és 
a következő szezonban hozzá is juthatnak az érdeklődők. A kiállítás zsűrijétől egyébként az Amazone Precea szemenként vetőgép SmartControl automatikus maglesodró-állítása Prémium Oklevélben részesült, az Amazone AmaSelect Row sávos permetezési megoldással együtt. Az ekevonalat is tovább szeretnénk erősíteni, ezért ezekre a termékekre akciót is fogunk hirdetni 
a fővárosi rendezvényen. Kiemelten kezeljük majd az UX 01 vontatott permetezőt is, amelynek a bevezetése már korábban megtörtént, de limitált felszereltségben és darabszámban. 2020-tól azonban „elengedjük a gyeplőt”, és mindenféle korlátozás nélkül kerül forgalomba Magyarországon is, teljes modellválasztékban, rengeteg opcióval.

Stand: A pavilon 311B

HANKI-KER Kft. Kisbodri Gábor ügyvezető igazgató

2 Hanki Ker min

 – A Facebook-oldalukon is láthattuk, hogy decemberben már 
a 27. évzáró vacsorát tartotta a cég. Milyen volt a hangulat, hogyan sikerült 2019?

 – Úgy gondolom, jó évünk volt, elégedettek lehetünk a forgalommal. A nálunk is elérhető, jól bevált márkákat – Lemken, Kongskilde, Güttler, APW – szinte folyamatosan keresték, s bár az esztendő kicsit nehézkesebben indult, a végére hoztuk az eltervezett számokat.

 – A hannoveri Agritechnica kiállításon már sokan találkozhattak az új Massey Ferguson MF 5700 M széria tagjaival. Januárban a magyar gazdáknak is elhozzák?

 – Természetesen látható lesz majd az AGROmashEXPO–Agrár-gépShow kiállításon is, de egyelőre csak az Austro Diesel standján. Érdemes közelebbről is megnézni, és persze 2020-ban már nálunk is megvásárolható lesz. Jól felszerelt traktorról van szó, amely ár-érték arányban egészen kiváló. Közepes gazdaságokba ideális, de a nagyobb gazdaságoknak is hasznos kisegítő traktora lehet.

 – Az önök standján mivel találkozhatnak a látogatók?

 – Ugyanott leszünk, ahol tavaly, és a kínálatunkból elsősorban a Kongskilde gépeket szeretném kiemelni. Újdonság, hogy 2019 decemberétől már a Farmtech pótkocsik teljes palettáját is direktben importáljuk a gyárból, így ezekből is lesz kiállított darab. Ezenkívül a francia ERME fokhagymagépek kizárólagos forgalmazójaként a márka kínálatából kiállítunk egy fokhagyma-betakarítógépet is. A rendezvényre egyénre szabott finanszírozási lehetőségekkel és helyszíni ügyintézéssel készülünk. Gépkínálatunkra az esemény időtartama alatt kivételes akciók és egyedi gépajánlatok lesznek igénybe vehetők.

Stand: A pavilon 202B


Két-KATA Kft. 
Szabó István ügyvezető-műszaki vezető

3 Kubota min

 – Éppen a tavalyi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon értékesítették a félezredik Kubota traktort idehaza. Hogyan alakult 
a 2019-es év forgalma?

 – Folyamatosan növekszik a vevőkörünk, évről évre egyre több gépet adunk el, ahogy a gazdák egyre jobban megismerik 
a márkát. Büszkék lehetünk erre, hiszen 2014 januárjától mi kezdtük el hivatalosan forgalmazni a Kubota erőgépeket, korábban nem igazán voltak jelen Magyarországon. A felhasználók szeretik bennük a megbízhatóságot, és értékelik az egyszerű kezelhetőségüket.

 – A hannoveri Agritechnicán mutatkozott be az M7003-as sorozat. Mikortól láthatjuk itthon?

 – Áprilistól Magyarországon is elérhető lesz, és hasonlóan 
az előző (M7001-es és M7002-es) szériákhoz, az M7133-as, 
az M7153-as és az M7173-as, vagyis a 130, 150 és 170 LE-s modellekre is a mozgékonyság és a strapabírás lesz jellemző. Ez 
a széria több mint 7500 kg üres tömeggel rendelkezik, az emelési kapacitása pedig 9,4 tonna, a túlméretezés tehát az új családra is éppúgy igaz, mint a korábbi erőgépekre. Az M7003-as hajtóműve például 250 LE-re méretezett, így megfelelő ahhoz, hogy ugyanazt a megbízhatóságot hozza, mint a kisebb gépek. Lesznek belőle sztenderd modellek, ezek minimális elektronikával vannak felszerelve, ami fontos, mert tízből hét traktort még ilyen kivitelben értékesítünk. Érthető, hiszen komoly hiány mutatkozik képzett kezelőkből, ezért többen keresik az egyszerű, olcsóbban fenntartható erőgépeket. Elérhetők ugyanakkor high-tech modellek is, fokozatmentes váltóval, automata kormányzással és számos egyéb elektronikai megoldással, amelyek „házon belülről” érkeznek, mert ezek a Kubota csoporthoz tartozó Kverneland Mechatronics cégtől származnak.

 – Mi újság a Kubota munkagépek piacán? Róluk mintha kevesebb szó esne idehaza.

 – Folyamatosan nőnek az eladásaink ezen a téren is, és nagyon jó érzés, hogy a gazdák a munkagépeinket is ugyanolyan megbízhatóknak és praktikusaknak tartják, mint az erőgépeket. Gyakran előfordul, hogy más márkájú, high-tech nyugati traktorokhoz is megveszik, vagyis nemcsak a Kubota-vásárlók választják őket. Idén egyébként műtrágyaszórókból és kaszákból ment el a legtöbb.

 – Mivel készülnek a januári budapesti kiállításra?

 – Röviden összefoglalva: az összes gépünket szeretnénk bemutatni. A gazdák már tudják, hogy könnyen megtanulható, egyszerűen kezelhető, jól használható termékeket kínálunk, amelyek pontosan annyit tudnak, amennyit egy traktornak vagy munkagépnek tudnia kell. A kezelő nem „gabalyodik bele”, nem tudja tönkretenni sem, rögtön otthonosan érzi magát benne, ez 
a lényege ennek a márkának. Újdonságként az M 115 GX traktor szerepel majd a standunkon, amely a legkisebb nagy motoros gép, 120 LE-s, 6100 köbcentis, 4 hengeres erőforrással felszerelve.

Stand: A pavilon 307E; Szabad terület PZS19

Lakkos Kft. Povázsai Szilvia ügyvezető

4 Lakkos min

 – Kizárólagos magyarországi importőrei a Hattat traktoroknak, amelyek az utóbbi években rendre a top tízben szerepeltek a hazai eladási listákon. Milyen volt a 2019-es forgalom?

 – Erős közepes évet zártunk, amivel már csak azért is elégedettek lehetünk, mert a kiskereskedelmi értékesítésünk nemcsak idehaza, de a határokon túl is bővülni tudott. Sajnos a többszöri aszály eléggé hektikussá tette az évet, a tavaszi periódus második felétől, illetve októbertől tapasztaltunk élénkebb piaci mozgást. Hattat traktorokból egyébként ötféle sorozatot kínálunk, amelyek 
az 50–100 LE közötti teljesítménytartományt fedik le, így van miből válogatniuk a kisebb és közepes gazdaságoknak.

 – Szintén kizárólagos forgalmazói több spanyol munkagépmárkának. Ezeket rengeteg bemutatón láthattuk tavaly – mennyire váltak keresetté?

 – Valóban, évek óta foglalkozunk a Fede permetezők, Solano vetőgépek, kultivátorok és permetezők, valamint a Niubo erdészeti és mezőgazdasági berendezések értékesítésével, és egyáltalán nem bántuk meg ezt a döntésünket. Minőségben és ár-érték arányban jól illeszkednek a magyarországi igényekhez, fejlett műszaki megoldásaikkal pedig – talán nem szerénytelenség ilyet mondani – bátran felveszik a versenyt a hazai piacon lévő gépekkel. A kertészetekben, állattartó telepeken és szántóföldi gazdaságokban egyre több dolgozik belőlük.

 – Mit láthatunk az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon?

 – A „stratégiailag” fontos gépeinket, amelyek az eladásaink zömét teszik ki. Természetesen kint lesznek a már említett Hattat traktorok és spanyol munkagépek, de bemutatunk majd német licenc alapján előállított pótkocsikat is, amelyek megfelelő minőséget képviselnek, ugyanakkor kedvező áron elérhetőek. Megtekinthető lesz az olasz Repossi világújdonságnak számító, RA-Rake nevű dupla csillagkerekes rendképzője is, amely lényegesen nagyobb munkasebességgel és igazolhatóan tisztábban dolgozik minden korábbi eszköznél.

Stand: A pavilon 304C


Lemken Hungária Kft. – Szrnka Péter
kelet-magyarországi értékesítési vezető

5b Lemken min

 – A munkagépek elnevezésében könnyű követni a Lemken logikáját: Rubin, Saphir, Zirkon – de miféle drágakő a Koralin?

 – Élénkvörös színű, nagyon ritka drágakő, ezért ezt a nevet kapta a gyár legújabb, tárcsákkal és kapákkal felszerelt, ultrasekély talajművelésre alkalmas hibrid kultivátora. A Lemken a munkagépeit általában valóban valamilyen drágakőről nevezi el, az új műtrágyaszóró-család tagjait pedig különböző csillagjegyek – Spica, Tauri, Polaris – után. A rengeteg név és termék is jelzi, hogy egyre szélesedik a paletta, a cég fokozatosan full-linerré válik. És akkor még nem beszéltünk a közelmúltban felvásárolt Steketee gépeiről, amelyek a mechanikus gyomirtásban, sor- és sorközművelésben nyújtanak remek megoldásokat a gazdáknak, de 
a hannoveri Agritechnicán bemutatkozó Lemken Nova önjáró permetezőgép-család is új irányt mutat. Az új termékek folyamatos piaci bevezetés alatt állnak Nyugat-Európában, és még kell egy kis idő, mire megjelennek Magyarországon.

 – Mi szerepel majd a cég standján a januári budapesti kiállításon?

 – Mint mindig, ezúttal is az ekéket állítjuk a középpontba, hiszen a Lemkent mindenki az ekével azonosítja, borzasztó erősek vagyunk ezen a piacon. Persze folyamatosan fejlesztjük őket, és erre is szeretnénk felhívni a figyelmet. Az új Juwel 10-es függesztett eke teljesen új kategóriát nyit, hiszen 3-tól 7 fejes kivitelig elérhető, barázdában és tarlón járó kivitelben. Akár 450 LE-s traktorral is vontatható, ami egyelőre unikum a piacon, bár komoly igény van rá az egyre szabdalt táblaméretek és nagyobb traktorméretek miatt. Erre született meg válaszként a Juwel 10, amelynek fontos újítása a speciális transzportfunkció. Egy mechanikus csap lehetővé teszi, hogy ne kelljen a felső kitámasztóorsót lecsatlakoztatni az ekéről szállítási pozícióban, hanem továbbra is rögzítve marad, ezáltal sokkal komfortosabb vele a vonulás. Kiemelném a Diamant 16 félig függesztett váltvaforgató ekét is, amelyet tavaly ugyan már bemutattunk, de idén „tokától bokáig” erősített kivitelben és olyan felszereltségben érkezik, amely abszolút illeszkedik a magyar piac igényeihez.

Stand: A pavilon 311D

Megazet Kft. Drexler János ügyvezető

6 Fella min

 – Kereken 25 éve foglalkoznak Zetor alkatrészek, majd traktorok forgalmazásával. Hogyan sikerült az idei esztendő?

 – Összességében elfogadható évet zártunk, a 2018-ashoz képest magasabb árbevétellel. Zetor-fronton kifejezetten jól alakultak az eladásaink, ráadásként pedig elkezdtünk a Solis kistraktorokkal foglalkozni, és már azokból is sikerült értékesítenünk néhány darabot.

 – A munkagépek terén melyek voltak a húzótermékek?

 – Különösen jól alakultak a Fella kaszák eladásai, a kisméretűektől egészen a legnagyobb, pillangó-kaszakombinációkig. A rendterítőkből valamivel kevesebbet értékesítettünk 2019-ben az előző évhez képest, a rendsodrókkal viszont újfent nem lehetünk elégedetlenek, itt az egy- és kétrotoros változatok egyaránt jól fogytak. Az AHWI-Prinoth termékek közül főleg a mulcsozógépekből volt kiemelkedő az értékesítésünk, a traktorvontatásúak mellett a baggerra szerelhető gépekből is sikerült jelentős eladott darabszámot produkálnunk. A mélységi marók a legdrágább termékek közé tartoznak, ám azokból is volt néhány darabos értékesítésünk, vagyis a munkagépeinkkel jó forgalmi évet zártunk.

 – Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállítás jó alkalom arra, hogy mindezeket a termékeket a szélesebb közönségnek is bemutassák.
 – Meg is tesszük, a Zetorok közül a küllemében megújult Major és Proxima mellett a Forterra és Crystal család tagjai is ott lesznek a standunkon. A Fella gépeknél szintén a teljes paletta bemutatására törekszünk, és kiemelt szerep jut majd a Prémium Oklevéllel díjazott Fella Ramos FQ 3670 frontkaszának, amely a speciális függesztőszerkezete révén kapott elismerést. Újdonság lesz a Ramos TLX hátsó függesztésű kasza, de egy 6 méteres rendterítőt és egy kétrotoros rendsodrót is kiviszünk a rendezvényre. Az AHWI-Prinoth teljes sorát is képviseli majd egy-egy gép, lesz baggerra szerelhető hidraulikus mulcsozó, traktorhoz kapcsolható mulcsozó, valamint egy kombinált gépünk, amely talaj feletti és alatti mulcsozásra, zúzás-marásra egyaránt alkalmazható.

Stand: A pavilon 202A

Pap-Agro Kft. Komjáthi Bálint üzletágvezető

7 ERMO min

 –  Szokatlanul változékony, kiszámíthatatlan és hektikus volt a 2019-es időjárás. Mennyire éreztette ez a hatását a gépértékesítésben?

 – Érzékelhető volt, különösen az első fél évben, de aztán kompenzálódott a forgalom, és úgy gondolom, jó évet zártunk. 
A lazítókat kiemelten keresték a gazdák, valószínűleg ez is kapcsolatban állt a szárazabb, aszályosabb idővel. Mindenki megtalálhatta nálunk a számára megfelelő munkagépet, hiszen 
az ERMO talajlazítókat például 5-től 11 késig terjedő változatokban forgalmazzuk.

 – Több olasz márkával is együtt dolgoznak – ezek mennyire váltak be a magyar gazdáknál?

 – Idő kell a hazai bevezetéshez, de úgy érzem, jól fogadják őket. Az ERMO ekéi, rövidtárcsái, kultivátorai és lazítói mellett az ugyancsak olasz Eurospand termékeit is mi forgalmazzuk. Közülük a dupla tárcsás műtrágyaszórók például sokak tetszését elnyerték, különösen a speciális Vibro-System rezgő alsó garat miatt. Ez megelőzi a műtrágyaszemcsék törését, porosodását, 
a műtrágya nem áll össze, és kiváló az elosztása még kritikus időjárási körülmények között is.

 – Mivel jelentkeznek az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon?

 – Az A pavilonban kizárólag ERMO munkagépeket állítunk ki, ízelítőt adunk a teljes palettából. Látható lesz majd egy rövidtárcsa, egy 7 késes lazító, egy mélyszántó eke, egy 4 fejes függesztett eke, valamint egy 3 méteres kultivátor is. Újdonságként bemutatjuk a 2 késes drénező lazítót, amely 1 méteres munkamélységben tud dolgozni, így vízelvezetéshez, csatorna kialakításához kiválóan alkalmas, ilyet aligha láthatnak máshol. A kinti sátorban a Doda hígtrágyainjektor lesz kiállítva, valamint a köldökcsöves rendszer hordozódobja, egy szivattyú, illetve néhány Eurospand műtrágyaszóró. Különlegességnek számít majd az az egytengelyes futóművű hordozókocsi, amelyre egy 3000 literes műtrágyaszórót szerelünk, és ebben a formában egy kisebb teljesítményű traktor is képes elhúzni.

Stand: A pavilon 302D; Sátor SATII/1

Valkon 2007 Kft. Albert Csaba kereskedelmi vezető

8 Kramer min

 – Az önök által forgalmazott Valtra traktorok az élenjáró, innovatív műszaki megoldásaikról ismertek. Hogyan szerepeltek 2019-ben 
a piacon?

 – Nehéz azonnali egyszavas pozitív értékelést adni, bár hoztuk azokat a tervszámokat – mind pénzügyileg, mind mennyiségben  –, amelyeket vártunk. Annak ellenére, hogy most az év végi hajrá talán kevésbé volt erős. Még mindig gyakori, hogy az ügyfelek valamilyen támogatásra várnak, és ilyenkor megtorpan a piac. Szerencsére idén ez kifejezetten nem volt igaz a Valtra traktorok és a Seppi erdészeti zúzók esetében, mivel az erdészeti pályázatoknak köszönhetően az ezen irányú értékesítések jelentősen megnövekedtek. A kissé elszaladt devizaárfolyam ugyanakkor nem segítette általában az eladásokat, az év második felében érzékelhetően lassult is az erőgép-értékesítés, ám – ismétlem – mindezzel együtt összességében nem panaszkodhatunk.

 – Milyen a helyzet a munkagépeknél?

 – Igazából hasonló, mint a traktoroknál, hozzuk az előre eltervezett eredményeket. A Krone-vonal régóta, tartósan jól szerepel, és a Regent talajművelő eszközök is egyre fontosabb tagjai 
a munkagépcsaládunknak, amelynél sikerült fenntartani, kicsit talán bővíteni is a korábban elért szintet. Az időjárás persze most is komolyan befolyásolta, hogy egy-egy adott időszakban éppen milyen munkagépek fogytak jobban.

 – Tavaly a szerviztevékenységet állították az AGROmashEXPO–AgrárgépShow fókuszába, idén pedig az ügyfelek, vagyis a gazdák lesznek majd a középpontban.

 – A velük kialakított üzleti kapcsolatok a legfontosabbak a cég működése szempontjából, és erre egy közösen bővített fotófallal szeretnénk majd felhívni a figyelmet a kiállításon. Természetesen rengeteg gépet is felvonultatunk, köztük az új Krone VariPack hevederes körbálázót, de a Kramer teleszkópos rakodógépeknek is nagy helyet biztosítunk, hiszen ezek eladása szintén évről évre emelkedik. A KT407, KT447 és KT559 modelleknek immár létezik limitált Black Edition kiadásuk is, ezekből a speciális küllemű, ráadásul minden extrával felszerelt gépekből biztosan láthatnak majd egyet a standunkon. Az idei évben kizárólagos forgalmazói  – és importőrei – lettünk a Wielton mezőgazdasági pótkocsiknak, ezt szintén kiemelten szeretnénk bemutatni a látogatóinknak. A hitvallásunk nem változott: olyan gépeket forgalmazunk ügyfeleink számára, amelynek gyártói a maguk területén profik, és kizárólag az adott a termékkel foglalkoznak.

Stand: A pavilon 207B; Szabad terület PZS29

Vaderstad Kft. Dr. Kalmár Tibor ügyvezető

9 Vaderstad min

 – 2018-ban a Väderstad globális forgalma túllépte a 300 millió eurót, ami bő 27 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Volt-e hasonló mértékű ugrás 2019-ben a magyar piacon?

 – Jól sikerült az év, 2015 után ismét rekordesztendőt tudhatunk magunk mögött. Növeltük a gépértékesítést, immár 5 milliárd forint fölé emelkedett az összárbevétel. Mindez 265 gép eladását jelenti, a forgalom nagyjából harmada pedig a Tempo vetőgépekből származott, amelyekből közel 90 darab került 
a gazdákhoz. A talajművelő gépek (magágykészítők, rövidtárcsák, kultivátorok) terén is nőttünk valamelyest, a gabonavetőgépek forgalma viszont lehetett volna jobb, itt 5-10 géppel elmaradtunk az előzetes várakozásoktól, de nem teljesíthet minden szegmens kiemelkedően minden évben.

 – Mit láthatunk majd az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon?

 – Szerencsére megmaradt a 430 négyzetméteres standunk, így sok mindent meg tudunk mutatni. Újdonság lesz az NZ Mounted függesztett magágykészítő, amely 5 és 6 méteres verziókban elérhető, összecsukható gép. Ebben a szegmensben a Väderstad kevésbé képviselteti magát, de ennek az ár-érték arányban kedvező terméknek alighanem jó piaca lesz Magyarországon, legfőképpen a kisebb, illetve közepes gazdaságok körében. A gép függesztőszerkezete speciális kialakítású, ezáltal egy csuklóponton el tud fordulni kissé a traktor mögött, vagyis majdnem úgy viselkedik, mint egy vontatott gép. Nagy sugarú körben fordulva így a táblavégen még ki sem kell emelni.

 – A legkapósabb termékeknek számító Tempo vetőgépek terén is lesz újdonságuk.

 – A vontatott Tempo L családnak eddig nagyobb sorszámú (12, 16, 18, 24 soros) változatai léteztek, de a gyár most kisebb sorszámú típusokat is készített. Először mutatkozik be Magyarországon a Tempo L 8 modell, amelynek természetesen a műtrágyatartálya is kisebb (3000 literes) a nagyobb verziókhoz viszonyítva, ugyanakkor a már piacon lévő, szintén 8 soros Tempo F vontatott szemenkénti vetőgéphez képest jelentősen nagyobb.

Stand: A pavilon 307B

Zetor-Vas Kft. Ifj. Vas Ottó ügyvezető

10 Zetor Vas min

 – A Zetor továbbra is a legnépszerűbb traktormárkák közé tartozik Magyarországon. Hogyan mutatkozott meg ez az eladásokban?

 – Nagyjából hasonlóan alakult a 2019-es évünk, mint az előző, és főleg az új modellek mentek. Az új Pininfarina-dizájnnal rendelkező Major mellett a Forterra és Crystal erőgépek is keresettek voltak. Úgy gondolom, egy traktorhoz is sokat tesz hozzá a külső megjelenés, megkönnyíti az értékesítést, ha jól néz ki.

 – A munkagépek terén is több ismert és bevált márkával foglalkoznak.

 – A McHale termékekből jobb forgalmunk volt az előző évinél, de ez valóban olyan márka, amelyet a gazdák kifejezetten keresnek. Szinte nem is kell kínálnunk, mert sokan azzal a szándékkal jönnek el hozzánk, hogy ilyet akarnak vásárolni. A Gaspardo tekintetében is jobban sikerült az évünk, mint 2018-ban.

Kereskedelmi szempontból annyi változás történt, hogy átkerültünk a romániai Maschio-Gaspardo céghez, így közvetlenül vásárolhatunk a gyárból. Mivel hihetetlenül széles termékpalettájuk van a vetőgépektől a sorközművelő kultivátorokon, ekéken és forgóboronákon át a permetezőkig, lényegében minden hozzánk forduló gazdának tudunk tőlük gépet ajánlani. 2019-ben kifejezetten jól mentek a vetőgépek és a szántóföldi permetezők, s az utóbbiakhoz fejlett és jól használható, magyar fejlesztésű szoftvereket is kínálunk. A Gaspardo szántóföldi permetezőket a vevő kérésére a Machinery-Guide automata szakaszolórendszerével szereljük fel, s mivel modulárisan felépülő rendszerrel van szó, lépésenként is bővíthető, nem igényel egyszeri nagy beruházást. A lehetőségek sora hamarosan a robotkormányzással fog bővülni.

 – Mit láthatunk a Zetor-Vasnál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon?

 – Az értékesítőink a gépgyártó partnereinknél (Zetor, McHale, Maschio-Gaspardo) várják a gazdákat, a saját standunkon pedig a MachineryGuide termékei lesznek kiállítva, de a GazdaCentrum.hu webáruházunkat is megismerhetik az érdeklődők. Ott elérhető a Gaspardo teljes, több tízezer tételből álló alkatrészkészlete, természetesen rendelhető formában, zömmel fotókkal ellátva a könnyű azonosíthatóság érdekében. Emellett a John Deere tulajdonában lévő angol Vapormatic cégnek a traktorokhoz kínált, utángyártott termékei is megvásárolhatók, illetve különféle műhelyfelszerelések, LED-lámpák, gumiabroncsok – a teljes termékkínálatot szinte lehetetlen felsorolni.

Stand: G pavilon 203F3

 

Címkék: kiállítás, AgrárgépShow, Két-Kata Kft. , Pap-Agro Kft., AGROmashEXPO, Hanki-Ker Kft., Zetor-Vas Kft., MEGAZET Kft., Vaderstad Kft., Valkon 2007 Kft., 
Lemken Hungária Kft., Lakkos Kft., Amazonen-Werke Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért kell a kén? – Legyél profi a búza nitrogén- és ...

Tavasszal az őszi vetésű gabona állományok fejlődése korán megindult. Sokszor gondot jelent a dózis meghatározása ...