A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Mezőfalván tesztelték a technikát

Gépesítés - 2019.07.11

Míg a januári 
AGROmashEXPO–AgrárgépShow rendezvény hagyományosan az újdonságok bemutatkozásának színhelye, addig a tavasz végi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow lehetőséget teremt a különféle gépek és technológiák „éles” tesztelésére is. Mezőfalván az egyedi műszaki megoldásokból is csemegéztünk.

Mezőfalván tesztelték a technikát


A Horsch ezúttal nemcsak munkagépeket hozott el Mezőfalvára, hanem vetéstechnológiai bemutatókat is tartott a külön 
az erre a célra létrehozott miniparcellákon. Ezeken azt kívánták demonstrálni, hogyan csökkenthető az egy hektárra kijuttatott vetőmagnorma a terméshozam visszaesése nélkül. A hagyományos 4–4,5 millió szemes vetés ugyanis normál búza esetében 2–2,5 millióra, hibrid búzánál pedig 1–1,5 millióra csökkenthető a Horsch szemenkénti vetőgépének használatával. Hozzá kell tenni, hogy nem „valódi” szemenkénti vetésről van szó (mint például 
a kukoricánál), így helyesebb volna „egyenletes” vetésről beszélni, amely ké­­pes a csokros vetést, de a nagy hézagokat is megszüntetni a sorokban. Az előnyök nyilvánvalóak: ha több mag van egymás mellett a földben, száraz őszön konkurálni fognak egymással a csírázáshoz szükséges vízért. Megfelelő távolságra vetve azonban nagyobb gyökértömeget produkálnak, ezáltal könnyebben átvészelik a stresszes időszakokat, ráadásul az erőteljesebb növények a betegségekkel szemben is ellenállóbbak, már csak 
az ál­­lomány jobb szellőzése miatt is.

horsch vetes min

Ha tehát kevesebb maggal vetünk, ám egyenletesen osztjuk el őket, az a nö­­­­­vényfejlődés teljes időszakára kihat. Eb­­­­ből 
a szempontból pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan érjük el a 8-10 tonnás hektáronkénti termést garantáló, négyzetméterenkénti 500-600 kalászt. A Horsch kísérletekkel igazolta, hogy 2 millió mag szemenként vetve képes ugyanakkora hozamra, mint 4,5 millió mag normál vetésben. A sűrűn (400-450 darab/négyzetméter) vetett növények együttesen 1000-1200 körüli oldalhajtást hoznak, amit a betakarítás idejére nagyjából 600 kalászra redukálnak, miközben természetesen az eldobottak is vizet és tápanyagot fogyasztottak – feleslegesen. A szemenként, alacsonyabb csíraszámmal (200 darab/négyzetméter) vetett növények is redukálnak, ám összehasonlíthatatlanul kevesebbet, így ugyanazt a termést 20 kg-mal kevesebb nitrogén hatóanyaggal lehet elérni.

Nehézséget csupán az jelent, hogy a technológiához megfelelő szemenkénti vetőgép szükséges, illetve megbízható, jó minőségű kalibrált vetőmag. A Horsch utóbbit Mezőfalván a SAATEN-UNION-tól kapta, s bár a hektáronkénti költsége nem alacsonyabb, csávázószerből mindenképpen kevesebbre van szükség, és a fejlődő növények a tápanyagokat is jobban hasznosítják a kevesebb eldobott sarj révén.

A Multiva a korábbi és újabb fejlesztésű kombinátorkapáit egymás mellé, közös állványra helyezte el Mezőfalván a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért. A legkisebbek az univerzális Optima T munkagépeken dolgoznak, ezek az alapfelszereltségnél 10 mm-es anyagvastagsággal 
és 45 mm-es szélességgel rendelkeznek. Van belőlük 11/45-ös változat is, amely – a mindössze 1 mm-rel megnövelt anyagvastagság dacára – meglepően merevebb az előzőeknél.

multiva kapak min

Az állvány közepére a legerősebb, 12/65 mm-es kapát helyezték, lúdtalpheggyel ellátva, ezek a Multiva legerősebb kombinátorain találhatók meg, a Topline Super XL és Topline Cross munkagépeken. A széles és vastag kapák már 4-5 cm mélységű tarlóhántásra is alkalmasak. A finn gyártó magyarországi képviselete természetesen az új Avaran kombinátoron lévő, 10/65-ös TerraSuper kapákat is prezentálta Mezőfalván.

A Lemken félig függesztett gépeinél az újfajta önhordó alváz speciális kiképzést kapott, amely így hosszú, csőrszerű orral kötődik a traktorhoz (ezt a megoldást a Rubin 10 rövidtárcsá­nál is láthattuk). Míg korábban opcionálisan lehetett hosszabb vonórudat kérni, most már minden új gép megkapja ezt az újratervezett bekötést, amely által alapkivitelben 30–50 cm-rel hosszabbak a korábbiaknál. A csőrszerű orr nemcsak hidraulikacsövek és más kiegészítők eltakarására, védelmére szolgál, de általa 
az sem fordulhat elő, hogy a széles gumizású vagy ikerkerekes traktor beleforduljon a munkagépbe.

lemken csor min

A Pap-Agro Kft. által forgalmazott olasz Eurospand műtrágyaszórók forradalmi újdonsága a Vibro-System rezgő alsó ga­­rat.

pap agro garat min

Ez egy excenteres megoldással rezgő mozgást végez a két leömlőtölcsér fölött, így ha a műtrágya boltozódna, vagy már csak kevés van belőle, akkor is eljut a leömlőnyíláshoz. A különleges műszaki megoldás sokkal kíméletesebb a hagyományos boltozódásgátlóknál, azoknál ugyanis a keverőkarok eltörhetik a szemeket, az anyag porosabb lehet tőlük, itt viszont nem áll fenn a sérülés veszélye, ráadásul a kiadott mennyiség nem függ a tartályban lévő mennyiségtől. Az Eurospand által szabadalmaztatott, egyedi alsó garat az összes kéttárcsás műtrágyaszórójukon megtalálható.

A SZEGÁNA Kft. kínálatában szereplő Caffini Starter vontatott permetező nagy szilárdságú acéllemezből hajlított, HBM szórókerete figyelemre méltó kialakítású.

Az acéllemezen lévő hajlítások ugyanis rendkívül masszívvá teszik a 18–24 méteres szórókereteket, a tömeg jelentősebb emelése nélkül, s bár van egy kis rugalmasságuk, mégis kellően merevek a precíz munkavégzéshez.

szegana keret min

A spanyol Serrat termékei körül az Evo­lutionT-2000 fix zúzót járhattuk körbe 
a mezőfalvai rendezvényen. A 2 méter munkaszélességű, hidraulikusan oldalra kitolható eszköznél a hidraulikusan nyitható hátsó kosár jelenti a felhasználó számára az igazán nagy segítséget. Ha ugyanis a traktor a hátuljára szerelt eszközzel rátolat a bokros, elvadult területre (nyitott kosárral), vagyis nagyolást végez vele, utána már becsukott állapotban, előremenetben tökéletes aprításra lesz képes a gép. A T-2000 változat 6-8 cm-es ágvastagságig használható, de természetesen léteznek nagyobb verziók is. Kiemelendő a nyolcszögletű Polser rotor, amelynek előnye, hogy a visszaverődő kések nem okozhatnak benne kárt. Ugyancsak említésre méltó a Girostop kalapácscsatlakoztató rendszer, ez ugyanis a négyzet alakú rögzítőfej révén soha nem forog a kalapácstartóban, és mivel minimális a játéka, később használódik el.

szegana zuzo min

A Väderstad standján egy extra felsze­re­lt­­ségű Tempo V szemenkénti vetőgépet láthattunk.

Két típusú nyomókerék rendelhető hozzá, s közülük ezúttal az újabb fejlesztésű került rá a gépre. A feladata természetesen ugyanaz, mint a standard változatnak, vagyis meg kell állítania és a magárokba kell nyomnia a túlnyomással működő PowerShoot rendszerrel földbe lőtt magot.

vaderstad zarokerek min

Újdonság viszont, hogy ennek a nyomókeréknek a talajra eső nyomása több fokozatban állítható egy rugó segítségével, a finomhangolás lehetősége pedig különösen a sekélyen vetett, apró magú növények esetében jelenthet előnyt.Meg kell említenünk a profilos záró­kereket is, amely hét fokozatban szintén állítható, s ez nemcsak az apró magú növények vetésekor, de a könnyű szerkezetű talajok esetén is hasznosnak bizonyul.

vaderstad nyomokerek min

A vetőgép tetején egy látványos műtrágyaelosztó rendszer kapott helyet, amely a traktor elejére szerelt tartályból érkező anyagot vezeti a sorokhoz. A változtatható sortávolságú Tempo V modell a kukorica és napraforgó mellett cukorrépa, repce, szója, cirok vetésére egyaránt alkalmas.

vaderstad mutragya min

A Väderstad saját fejlesztése a sortisztító kerék is, amelynek talajra eső nyomása rugószabályzással finoman, precízen állítható, szükség esetén pedig akár ki is emelhető. Ennek szerepe az, hogy 
a nyitótárcsák elől a nagyobb rögöket, szármaradványokat eltávolítsa. 

Végezetül ki kell emelnünk a hidraulikus súlyráterhelést is: ez olyan újdonság a svéd gyártó kínálatában, amely a tavalyi évtől minden modellnél elérhető. Segítségével a kocsinyomás a traktorfülkéből állítható, ami a Tempo esetében akár a 345 kg-ot is elérheti. Másképp nem is volna megoldható a nagy sebességű vetés, amely a Väderstad Tempo vetőgépeinek egyik fontos jellemzője.

vaderstad hidraulika min

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Lemken, Väderstad, Horsch, Szegána Kft., Multiva, Pap-Agro Kft., Serrat