Hirdetés
AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Bohnenkamp

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Bohnenkamp

Gépesítés - 2019.02.12

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén. Négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, köztük partnereink újdonságait, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített.

Bohnenkamp: alacsony nyomású abroncsok

Az alacsony nyomású abroncsokról tartott átfogó előadást a Bohnenkamp s.r.o., amely az egész mezőgazdaságot tekintve friss és innovatív témának számít, a cég pedig az efféle termékek egyfajta reformerének. Az általuk forgalmazott Alliance (ATG) Agriflex és Agriflex Plus család IF (Improved Flexion), valamint VF (Very High Flexion) abroncsokat foglal magában. Az előbbi ugyanakkora légnyomás mellett 20 százalékkal nagyobb terhet képes hordozni a standard abroncsokhoz képest, illetve – más megközelítésből – 20 százalékkal alacsonyabb légnyomáson tudja elviselni ugyanazt a terhelést. A VF változat pedig már 40 százalékkal múlja felül a hagyományos abroncsokat.

A termelékenység fokozásának kényszere megnöveli az abroncsokkal szembeni elvárásokat is. A gumiknak nagyobb terhet és magasabb munkasebességet kell elviselniük, ugyanakkor minimalizálniuk kell a talajkárosító hatást, s mindemellett hosszabb élettartamot kell biztosítaniuk a szántóföldi és közúti vegyes használat során. Az IF és VF abroncsok képesek minderre, ráadásul kiküszöbölik a kezelőre ható rezgésterhelést, a gép nem pattog, ugyanakkor a gumik nagyobb vonóerőt biztosítanak, és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. A továbbfejlesztett alapanyagok rugalmasabbak, a hőképződés alacsonyabb, hiszen a karkasz szerkezete nagyobb hajlást tesz lehetővé, így a használat nem társul túlmelegedéssel. Az acélöves szerkezet a sérülések ellen is véd, így nem csoda, hogy az Alliance ezekre a termékekre már 10 év garanciát vállal. A cég portfóliójában háromféle abroncs szerepel, a 354-es, 363-as és 372-es modellek, és mindegyikből létezik Agriflex és Agriflex Plus változat.

A kiállításon szó esett két továbbfejlesztett termékről is. A FarmPRO R-1W traktor radiál vágás- és kopásálló anyagból készül, 20 százalékkal megnövelt mintázati mélységgel, így jó trakciót biztosít nedves talajon is. A kis- és középkategóriás traktorokhoz ajánlott abroncs merevített peremmel és oldalfallal rendelkezik, a mintázat középső részén lévő széles érintkezési felület pedig jó menet közbeni keménységet garantál. A Multiuse 551 acélbetétes radiál abroncs továbbfejlesztett verziójánál szem előtt tartották a kiemelkedő tapadást, a jobb irányíthatóságot (havas, csúszós talajon is) és összességében a biztonságos, komfortos vezetési élményt, akár 65 km/h menetsebesség esetén is. Jellemző rá az alacsony gördülési ellenállás, zajszint és vibráció, valamint a sérüléseknek való ellenállás. Anyagát szélsőséges körülmények közt tesztelt funkcionális elasztomerek alkotják, így fagyban és forróságban sem fog megkeményedni, illetve meglágyulni az abroncs.
kép: Bohnenkamp
Szerző: AgrárUnió, Fotó: Bohnenkamp

Címkék: AgrárgépShow, gumiabroncs, AGROmashEXPO, Bohnenkamp
Kiemelt hírek