A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Jelen időben a jövő technológiái

Gépesítés - 2018.05.28

A kétévente megrendezett brnói Techagro a kelet-közép-európai régió legnagyobb és leglátogatottabb mezőgazdasági kiállításaként igyekszik a legaktuálisabb trendeket és újításokat felvonultatni. A cikkben az expó idei nagydíjasait mutatjuk be.

Jelen időben a jövő technológiái


A kitüntetettekben közös, hogy a maguk területén innovatív, a fenntartható mezőgazdaságot szolgáló, a digitalizáció és a precíziós megoldásokat adaptáló fejlesztésekről van szó.

Brnói nagydíjasok

Quadtrac 540 CVX

A négy gumihevederes felépítésű traktort 20 éve folyamatosan fejleszti a CASE IH, aminek eredménye a nagyfokú hatékonyság és kényelem. A Quadtrac 540 CVX az első törzscsuklós kormányzású, 600 LE feletti maximális teljesítményre képes traktor a világon, amelybe fokozat nélküli CVX Drive sebességváltót építettek be. Ez a Quadtrac 470, 500 és 540 CVX modellekben számos előnnyel jár: könnyű használat, nagyobb gyorsulás terepen és közúton egyaránt, a kezelő fáradtságának csökkentése, teljes terhelhetőség és teljes hidraulikus áramlási sebesség alacsony sebességnél. A rendszer automatikusan vált, menet közben nem is érzékelhető. A mechanikus és hidraulikus hajtás kombinációiból felépülő sebességváltó előremenetben 0–40 km/h között, hátramenetben pedig 0–18 km/h között szabályoz. A 40 km/h maximális sebességet a traktor már 1640 1/min motorfordulatszámmal képes teljesíteni.

CLAAS Cemos Auto Threshing

Egy kombájn kezelése összetett feladat, a kezelő nagyjából egy tucat paramétert tud folyamatosan figyelni, értékelni, illetve változtatni. A gépben rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához viszont az összeset egyidejűleg kell figyelni. Erre találták ki a Cemos Auto Threshinget, ami a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve, mivel a rendszert dinamikusan a mindenkori cséplési körülményekhez igazítja. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát. Segítségével a cséplési folyamat állandóan és automatikusan 
a technikai teljesítményhatárhoz van igazítva, nincs szükség előzetes beállításokra. A gép kezelője, amennyiben szükségesnek tartja, bármikor módosíthatja a beállításokat. A CEMOS AUTOMATIC-kal szerelt kombájnoknál a Cemos Auto Threshing a kombájn összes többi asszisztencia-rendszerével összeköttetésben áll, különösen a CRUISE PILOT-tal, amely automatikusan szabályozza a betakarítási sebességet. 
A különböző kezelőtámogató rendszerek összehangolását egy központi modul felügyeli és irányítja. A terményfajtától függő alapbeállításokból kiindulva az Auto Threshing így mindig megtalálja 
a cséplőrendszer optimális beállításait, és a lehető legkíméletesebben, de a szükséges mértékű agresszivitással végzi a cséplést. Mindezt a másodlagos magleválasztás, a tisztítás és a betakarítási sebesség függvényében teszi, aminek eredményeként az ezeken a pontokon működő automatikus rendszerek munkáját is megkönnyíti.

VALTRA T254V – SmartTouch

Nagydíjat kapott Brnóban is a hannoveri Agritechnicán két komoly díjat is bezsebelő VALTRA T254V – SmartTouch. A T sorozat legújabb modellje tavaly júniusban debütált, az értékesítése augusztusban indult. A Valtra T254V egy igazi szántógép, a SmartTouch pedig a legújabb precíziós gazdálkodási eszközöket a traktor kezelőszerveivel azonos felhasználói felületre hozza. A traktor általánosságban magas szintű kényelmet, teljesítményt, hatékonyságot és sokoldalúságot kínál. Az alapfelszereltségű SmartTouch kartámasz a 9”-os érintőképernyővel, az intelligens multifunkcionális vezetőkarral és az új hidraulika-joystickkal 
a legjobb és a legelőremutatóbb kezelőfelületet testesíti meg az iparágban. 
A Valtra T254 Versut új, könnyen használható SmartTouch felhasználói felülettel szállítják, amelybe teljes körűen integrálják a következő technológiákat: navigáció, ISOBUS, Telemetria, AgControl és TaskDoc. Az új kartámaszvezérlés növeli a traktor-munkagép kombinációk termelékenységét és megkönnyíti a kezelők munkáját. Különálló profilok készíthetők minden egyes vezető és munkafeladat számára, és a szükséges konfigurációk másodpercek alatt behívhatók az érintőképernyő segítségével. Minden beállítást, a terminálbeállítások módosításai kivételével, automatikusan elment a rendszer az aktív profilba.

SILOKING TruckLine e.0 eTruck 1408 – 10 m3

Tisztán elektromos működtetésű önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit fejlesztett ki a német Siloking. A TruckLine e.0 eTruck 1408 – 10 m3 keveréshez, szállításhoz és adagoláshoz használható, minden munkafázis elektronikusan működtethető. Az elsőként a hannoveri Agritechnicán bemutatott újdonság 8–14 köbméteres tartállyal érhető el, a legkisebb változat (225 cm-es magasság és 223 cm-es szélesség) az alacsonyabb és szűkebb istállóterekben is képes dolgozni. A gép elképesztő fordulási és manőverezési képességgel rendelkezik, és egyetlen töltéssel akár száz szarvasmarha etetését is el tudja végezni.

Lemken AZURIT 9/8.75 KD

A LEMKEN innovatív vetéstechnológiai gyártóként a szemenkénti vetéstechnika területén is aktív, és ennek köszönhető-en fejlesztette ki a DeltaRow eljárást, amelynek lényege a szántóföldre kivetett növények tőtávjának optimalizálása. 
A DeltaRow két, egymástól 12,5 cm távolsággal eltolt részsorból áll, és ezek szinkronizálása révén háromszög alakban történő vetésre van lehetőség. A DeltaRow 70 százalékkal nagyobb tőtávot biztosít az egy sorba történő vetéshez képest. Ez több vizet, tápanyagot és fényt jelent 
a növény számára. A pontos szemenkénti maglehelyezés érdekében két, egymástól fél lyuktávolságnyira elforgatott furatos tárcsa különíti el a vetőmagszemeket.

John Deere S700 interaktív kombájn

A John Deere Magyarországon rendkívül sikeres az S sorozatú, rotoros betakarítási technológiát képviselő gépcsaládjával. Azonban minél nagyobb teljesítményű egy gép, annál inkább visszahat 
a betakarításra az esetleges gépbeállítási és üzemeltetési hiba. Erre ad választ 
a John Deere 2018-ban Magyarországon is megjelenő új S700 kombájnsorozata. 
A fantázianevén ICA2-nek hívott rendszere két darab kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban és magfelhordóban áramló anyag összetételét. Egy rendkívül pontos elemző szoftver 
a kamerák képeinek, a veszteségmérőknek és a pillanatnyi gépbeállításnak a birtokában javasol egy beállítást. Ezt elfogadva folyamatosan figyeli a kapott eredményt, és folytatja a gépbeállítást egészen addig, amíg az általunk beállított fontossági sorrendnek (például 1. teljesítmény, 2. szemveszteség, 3. szemtörés, 4. szemtisztaság) megfelelő legoptimálisabb beállítást el nem érjük. A rendszer használatával a gépben rejlő lehetőségek jobban kiaknázhatók, valamint kisebb fajlagos üzemeltetési költséget realizálhatunk. Másik újdonság az automata hozammérő-kalibráló rendszer. A hozammérés pontossága a jövőben nem függ a gépkezelőtől, illetve a kalibrálástól, ugyanis a magtartályban három darab mérőcella gondoskodik az egyedülálló pontosságú mérésről, kalibrálás szüksége nélkül.

Eco Tiller 600

Az Eco Tiller 600 gép ugyanazon a munkaszélességen, ugyanolyan talajmélységben a hagyományos talaj-előkészítéshez képest lényegesen kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ezzel komoly ökológiai előnyt tudhat magáénak. A strip tillage, azaz a sávos művelés segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, nem szárad ki annyira a föld, mert a megmunkálása – a sor és sorköz megkülönböztetésével – csak sávokban történik. A technológia erős antieróziós hatását például lejtős területre ültetett kukorica- és napraforgótáblákon szemléltették.

APV PS 300 M1 TWIN

Az APV PS 300 M1 D TWIN pneumatikus vetőgép lehetővé teszi két teljesen különböző magfajta/vetőmag eloszlását egy műszerrel. A garat középen van felosztva, és az 5.7 Control Box (vezérlődoboz) külön-külön ellenőrzi a vetőmagtartályokat, ami azt jelenti, hogy a szórási sebesség állandó marad. A szerkezet alkalmas műtrágya, mikrogranulátumok, rovarirtók optimális kiszórására.

MIROBOT 3.0

A távvezérelt mobilalkalmazáson keresztül ez az új generációs robot nagyon megkönnyíti a karbantartási műveleteket a tehénistállókban. A MIROBOT 3.0 egy nagy kapacitású gép, amely képes kezelni mindenféle trágyát, beleértve a nagyon szalmás trágyát is. Az intelligens robot könnyen alkalmazkodik minden típusú épülethez, az egyenes mellett a kanyargós területeket is tökéletesen megtisztítja a többféle beállítási lehetőségnek köszönhetően.

Dairymaster: MooMonitor+

A MooMonitor + egy olyan vezeték nélküli érzékelő, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egyszerűen elemezzék a teheneket a viselkedésük alapján. A szenzorok segítségével naponta gyűjthető adat az állatokról 
a táplálkozás, a kérődzés vagy a mozgásuk alapján. A Dairymaster olyan rendszereket fejlesztett ki, amelyek különféle riasztásokat küldhetnek a mezőgazdasági termelő telefonjára. Ilyen lehet, ha például a tehén a szokásosnál több időt tölt pihenéssel, de arra is felhívja a figyelmet, ha a kevesebbet eszik az állat.

Survia: rezisztencia-térkép

A kiállításon Nagydíjjal jutalmazták a Survia cég rezisztencia-térképeit, amelyek a cseh Mezőgazdasági Minisztérium által támogatott számos kutatási projekt eredményeit összegezték. A térképek azt tárták fel, hogy az egyes rovarkártevők mely rovarölő szerek aktív hatóanyagaival szemben rezisztensek. A térképek a vizsgált rovarkártevők populációinak földrajzi eloszlását szemléltetik a Cseh Köztársaság területén és részben Szlovákiában. A projekt során a rovarok lambda-cihalotrin, cipermetrin, tau-fluvalinát, tiakloprid, klórpirifosz-etil hatóanyagokkal szembe-ni érzékenységét vagy rezisztenciáját vizsgálták.

Agritec Plant Research s.r.o.: 
adatgyűjtő drónok

A multispektrális kamerával felszerelt drónok hatékony platformot jelentenek a talajállapottal és az adott termőterülettel kapcsolatos adatok gyűjtéséhez. A kapott adatok kiértékelése után az Agritec Plant Research az általa kidolgozott módszerek alapján elkészíti az egyes kísérletek elemzését. Ennek eredményeképpen 
a felhasználó egyedülálló dokumentációval rendelkezik az egyes mezők állapotának elemzéséről (gyomirtó szerek, fungicidek, rovarirtók, stimulátorok stb.). 
A nagy felbontásnak köszönhetően nincs szükség arra, hogy fizikailag felkeressük a területet, hiszen az eredmények pontosan és interaktív módon megjelennek 
az internetes portálon.


Címkék: kiállítás, technológia, TECHAGRO, Brno