A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

A vetés színvonalán és sebességén emelnek a Kverneland gépei

A vetés színvonalán és sebességén emelnek a Kverneland gépei

Gépesítés - 2017.11.30

Nagysebességű vetőkocsi, folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas fronttartály, valamint egy hatékony talajlazító szerepelt – egyebek mellett – a Kverneland újdonságai közt az idei Agritechnica szakkiállításon. A cél a környezetkímélő, fenntartható és profitábilis gazdálkodás elősegítése.

A vetés színvonalán és sebességén emelnek a Kverneland gépei


Az Optima SX nagysebességű (High Speed) vetőkocsi tökéletes szemenkénti vetést, pontos maglehelyezést biztosít akár 18 km/h munkasebesség mellett. Az új, nyomott levegős rendszerrel a Kverneland mérnökei formabontó technológiát vezettek be. A vetőmag egy légáramlat által, akár 70 km/h-s sebességgel kerül a magárokba. Az érkezés kíméletességéről speciális elkapókerék gondoskodik. A kihívást a sebesség növelése mellett a nagyobb pontosság jelentette, attól függetlenül, hogy éppen kukoricát, napraforgót, babot vagy cukorrépát vetünk. Az új Optima SX nagysebességű vetőkocsival fenntartjuk a szemenkénti vetés színvonalát, míg a hatékonyságot akár 50 százalékkal emelhetjük.

A vetőház kialakításából adódóan csekély súrlódás lép fel, és a rendszernek csekély a teljesítményigénye, ezért az új Optima SX vetőkocsi nem igényel külön generátort. Az ISOBUS-kompatibilitás révén alkalmas a már jól ismert funkciók (mint a GEOcontrol és GEOseed) alkalmazására, nagyobb sebesség mellett. A GEOcontrol GPS-vezérléssel, automatikusan kapcsolja ki és be az elektromos magadagoló egységet, hogy pontosan a megfelelő helyen zárja el a mag adagolását, elkerülve az átfedéseket és az ablakos vetést. A GEOseed vetés lehetővé teszi a magvak négyzet vagy gyémánt alakzatba történő lehelyezését. Így minden növény egyformán juthat tápanyaghoz, vízhez és napfényhez, ezzel biztosítva az egyenletes kelést. Az új Optima SX nagysebességű vetőkocsi elsőként a vontatott kivitelű TF Profi, és a függesztett Optima V modelleken lesz elérhető.

Optima SX High Speed

A Kverneland Optima vetőgéppel kombinált iXtra LiFe fronttartály egy csúcsteljesítményű ISOBUS-os gépkombináció, amely a folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas fronttartályból, valamint egy elektromos szemenkénti vetőgépből áll. A magok a megfelelő helyre jutnak, és ezzel egy időben a kellő mennyiségű folyékony műtrágya is kihelyezésre kerül. Az intelligens elektronikai megoldásoknak köszönhetően a fronttartály és a vetőgép kommunikálnak egymással, így a kijutatás indítása/megállítása egyszerre, soronként történik. A sorba kijuttatott műtrágyázás jó módja annak, hogy javítsuk hatékonyságunkat és csökkentsük költségeinket a műtrágya vetőmaghoz közeli elhelyezésével. Az IsoMatch GEOcontrol alkalmazás biztosítja, hogy nincs átfedés sem a vetésben, sem a műtrágya kijuttatásában. A kezelőnek nem kell kézzel ki/be kapcsolnia a sorokat munka közben, nem kell változtatnia a kijutatott dózist, vagyis a rendszer teljesen automatikusan működik.

iXtra LiFe

A Kverneland Flatliner talajlazító mélyen átdolgozza a talajt, miközben a felszínt alig bolygatja meg. A jellegzetes V-formájú, 150×150×10 mm-es vázkerettel rendelkező munkaeszköz 30–50 cm-re hatol be a földbe. A 3 vagy 5 darab hajlított Pro-Lift és LD kés, valamint a magas minőségű, edzett króm-bór acél extra kopásállóságot biztosít, emellett könnyebb húzást tesz lehetővé, illetve megakadályozza, hogy a gép nagyobb rögöket, köveket hozzon a felszínre. A Kverneland Flatliner 300 és 350 típusok 2,61, illetve 3,15 m munkaszélességűek.

https://www.youtube.com/watch?v=ZhtVt_2a_zg

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: műtrágya, Agritechnica, vetés, Kverneland, talajlazító, tartály, vetőkocsi

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...