A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Gyárlátogatás: 10 dolog, amit megtudtunk a Horschról

Gépesítés - 2017.11.24

Németország – és ezáltal Európa – egyik legnagyobb mezőgépgyártó vállalata az 1981 óta működő Horsch. Az Agritechnica szakkiállítás idején kerestük fel ronneburgi gyárukat, ahol azt is megtudhattuk, miért éppen pirosra festik a gépeiket. Jöjjön tehát 10 érdekesség a Horschról!

Gyárlátogatás: 10 dolog, amit megtudtunk a Horschról


1. Az alapító Michael Horsch és családja generációk óta a mezőgazdaságban dolgoznak. Első gépük egy kukoricavetőgép volt, amely fóliával is betakarta a talajt, hogy gyorsabban felmelegedjen. Ez a magok számára kedvezőnek bizonyult, de aratáskor tele volt a föld fóliával, és évekbe került, mire eltüntették róla.

kukorica vetőgép

2. A Horsch eleinte traktort is épített, hogy a nagyobb munkagépeiket is működtetni tudják a gazdák. A 250 LE-s erőgépnek három kereke volt, mert így az abroncsok csak egy-egy nyomon taposták a talajt. 2001 óta a cég kizárólag munkagépeket gyárt.

traktor

3. Az egyik első traktort Franciaországba adták el, de az minden második nap felmondta a szolgálatot. Michael Horsch szorgalmasan járt át javítgatni, sőt azután is, hogy erre már nem volt szükség – ott ismerte meg ugyanis a későbbi feleségét.

4. A Horsch gépek azért piros színűek, mert az induláskor a cégalapító ebből a festékből tudott nagyobb mennyiséget vásárolni.

 Piros Avatar

5. Az 1981-ben alapított Horschnál kezdetben 25-en dolgoztak a bajorországi Schwandorf közelében (Sitzenhofban), ma a vállalatnak 1500 alkalmazottja van. A ronneburgi gyárban 2007-ben kezdődött a munka, jelenleg több mint 140 embert foglalkoztatnak ott. A permetezőgépeket Landauban készítik a Leeb céggel összefogva.

Permetező

6. A Horsch 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Leeb cégben. 2011 óta dolgoznak együtt, és már a következő évben csaknem megduplázódtak a permetezőgép-eladások, csupán azért, mert a Horsch márkanév rákerült a termékekre. Ma a permetezők terén a Horsch piacvezető Németországban.

7. 2017-re 315 millió eurós forgalommal számoltak, de már novemberben elérték a 350 milliót.

8. A ronneburgi telep udvarán rengeteg gépet láthattunk, de a Horsch mindent csak megrendelésre készít, vagyis a kint felsorakozott eszközök már gazdára is találtak. A területen hajdan uránt bányásztak külszíni fejtéssel a szovjet piacra (ne feledjük, a régi NDK-ban járunk), és amikor a bánya kimerült, egy 600 méter mély „gödröt” kellett rekultiválni.

 Horsch  Telep

9. A számítógép-vezérlésű alkatrészraktárban 17 méter magas polcrendszereken tárolják a termékeket. Az alkatrészek helye rugalmasan változtatható, így mindig azok vannak kéznél, amelyekre szezonálisan éppen szükség van.

 Horsch raktár

10. A tesztek során óriási igénybevételnek teszik ki az egyes munkagépek részegységeit. A vázat például olyan intenzív terhelésnek vetik alá, amit 10 év során kell elviselnie.

 Váz teszt

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, permetezőgép, Agritechnica, munkagép, Horsch, gépgyártás, Leeb