A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Piros lett a zöldsor az Agrokernél

Gépesítés - 2017.11.25

Szálastakarmány-gépek bemutatóját tartotta az Agroker Holding Zrt. „hazai pályán”, Nyíregyháza határában szeptember elején. A zöldsor mostantól piros náluk, hiszen ettől az évtől a Maschio Gaspardo csoport kínálatának teljes palettáját forgalmazzák Magyarországon.

Piros lett a zöldsor az Agrokernél


 „A termelők lassan két éve nyújtották be az ÁTK-pályázatokat, de hamarosan megérkeznek végre a határozatok, és elkezdődhetnek a beruházások az új szezonra. Most olyan eszközöket kínálunk az állattenyésztőknek, amelyek a takarmány szakszerű előállításához és betárolásához szükségesek, tehát a jövedelmezőbb gazdálkodáshoz” – világított rá köszöntőjében a gyakorlati bemutató apropójára Pintér István, az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója.

Tárcsás kasza, rendterítő

A területet biztosító Mazák György lucernaföldjén elsőként a Maschio Debora Pro tárcsás kaszát fogták munkára, amely 1,6–9,4 méter vágószélességgel kapható (a bemutatott darab 340 cm-es volt). A csúszótalpakon mozgó eszköz erősített kivitelű, rugós biztosítású, a szállítási helyzetbe állítása hidraulikusan történik. Szabadalmaztatott PerfectCut rendszere révén a 10 cm-es kések gyorsan cserélhetők, míg a Safety Drive Gear (SDG) csapágybiztosítás csendesebbé teszi a működést, és nem engedi be a szennyeződést.

Az 530 cm munkaszélességű Elia Pro rendterítő olajfürdős, karbantartásmentes meghajtóval van felszerelve, a munkamélység beállítása, illetve a rotorok csukása hidraulikusan történik. A Golia Pro 2 rendképző sodrási szélessége 340 cm-től 680 cm-ig változtatható, a képzett rend szélessége pedig 80–150 cm lehet.

Fix és változó kamrás bálázó

Az Entry 120 nevű fix kamrás körbálázó  „belépő modellnek” számít ebben 
a gépcsoportban, teljesen mechanikus meghajtással és vezérléssel, rúdláncos kivitelben, egyedül a kötözés művelete elektronikus. 120×120 cm-es bálákat készít, de elérhető 120×150-es változatban is. A Sprinter 165 HTC változó kamrás, változó geometriájú körbálázó akár 165 cm-es bálát is tud készíteni (50 cm-től, négy lépcsőben). Szeletelőrotorral is ellátható, és sajátossága, hogy minden bálának egyedileg meg tudja változtatni a tömörségét. Dupla madzagos, hálós vagy fóliás kötést is tud, a bála mérete a fülkében lévő monitoron keresztül állítható.

Az Extreme 265 HTC szintén változó kamrás, változó geometriájú körbálázó, amely 50–165 cm-es méreteket képez, és szeletelőrotorral van ellátva. Ez már Softcore funkcióval is rendelkezik, vagyis olyan bálát is tud készíteni, amelynek bizonyos részei lazábbak, így jobb az átszellőzés, száradás. A csúcsmodell Mondiale 120 Combi bálázó-bálacsomagoló lehetővé teszi, hogy a kész bálákat a szántóföldön fóliázzák körbe, hiszen 
a csomagolást a kemény szármaradvány sem képes átszúrni.

A fix kamrás eszköz 120×125 cm-es bálákat készít, és szatellitkaros csomagolója akár egy hengerrel is képes működni, így ha az egyik fólia elszakad, akkor sem kell megszakítani a munkát.

Minden feladatra Massey Ferguson

A bemutatón Massey Ferguson traktorok gondoskodtak a vonóerőről, amelyek közül a 3640 F típusjelzésű volt a legkisebb modell. Ezt elsősorban kertészeti célra ajánlják, de nagyszerűen beválik állattartó telepeken is. Háromhengeres, 3,3 literes, 85 LE-s, gazdaságos AGCO Power (SISU) motorral és 12/12-es mechanikus szinkronváltóval van felszerelve.

A 4709-es modell szintén háromhengeres, 3,3 literes, de már 95 LE-s dízelerőforrást kapott, és a 12/12-es mechanikus szinkronváltó mellett elérhető terhelés alatt kapcsolható irányváltóval és elektromos kuplunggal is. A Massey Ferguson 
a hagyományos térállású rendszerben dolgozó gyümölcsösöket, az állattartókat és a prémiumminőségre vágyó kisebb gazdálkodókat célozta meg vele.

A műszakilag az előzővel megegyező (3 henger, 3300 cm3, 95 LE) 5609-es traktor kifejezetten az állattartóknak épített modell, amely kiválóan alkalmas homlokrakodózáshoz is. Az erőgép Eco TLT-vel felszerelt, amikor tehát nem szükséges a teljes motorfordulat (például rendképzésnél), takarékosabb működésre képes.

Az MF 5710-es motorborítása alatt négyhengeres, 4,4 literes, 105 LE-s erőforrás dolgozik, az SL jelzés pedig arra utal, hogy a hajtómű terhelés alatt kapcsolható. 
A szintén az állattartókra fókuszáló modell 16 fokozatú váltójának használatánál nem kell kuplungolni (a Global szériás 5700-asok szinkronváltósak).

A szakmai nap legnagyobb traktora a 7714-es változat volt, amelynek hajtásáról hathengeres, 6,6 literes, 140 (EPM-mel 165) LE-s, Tier 4 Final emissziós szintű motor gondoskodik. Nagy tengelytáv, közel 65 mázsás tömeg, négy főcsoportba rendezett 24/24 fokozatú váltó jellemzi, az AutoDrive funkció pedig teljesen automatikus váltásra teszi alkalmassá.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: körbálázó, bálázó, Massey Ferguson, Agroker, rendképző, tárcsás kasza , rendterítő