A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Vége az autósok bosszúságának: a traktor hírt ad magáról az úton

Gépesítés - 2017.11.06

Aratás idején gyakran okoznak fennakadást a forgalomban a közúton haladó mezőgazdasági gépek. Az autósok bosszankodásának mostantól vége, mert a traktorok, kombájnok által a navigációs rendszerekre küldött jelek valós időben adnak tájékoztatást számukra a várható akadályokról.

Vége az autósok bosszúságának: a traktor hírt ad magáról az úton


Világszerte komoly veszélyforrást jelentenek a közutakon alacsony sebességgel vonuló, a megszokottnál szélesebb mezőgazdasági gépek. Erre jelenthet megoldást a Claas által kifejlesztett innovatív rendszer, amely a közlekedőket figyelmezteti arra, ha az útvonalukon ilyesféle „akadályt” találhatnak.

A Large Vehicle Alert System elnevezésű megoldás adatokat juttat el a traktorokról és más mezőgazdasági eszközökről a navigációs rendszerekhez, illetve okostelefon-applikációkhoz. Valós időben tájékoztatja tehát az úton haladó többi jármű vezetőjét arról, hol és milyen gépre kell számítaniuk vezetés közben, így előre fel tudnak készülni a „rázós” helyzetekre, például arra, ha egy nehezen belátható kanyarban érik utol a lassú járművet.

A rendszer további előnye, hogy képes alternatív útvonalat is javasolni az autósoknak, ha a traktorok, kombájnok vagy más gépek konvoja túl hosszú, illetve túl lassú, így az dugót képezhet, feltarthatja a forgalmat. Aratás idején – valljuk be – a mezőgazdasági járművek vezetői nem a legnépszerűbbek a személyautósok körében, a Claas újítása tehát (amely kiérdemelte az Agritechnica szakkiállítás ezüstérmét) segít az efféle stresszes helyzetek elkerülésében is.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, kombájn, CLAAS, riasztás, közlekedés, navigáció