A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

2000 karakter a mezőgazdasági gépforgalmazásról

Gépesítés - 2017.10.27

Lendületbe jött a mezőgazdasági gépek forgalmazása Magyarországon. Az utolsó negyedév adatai még hiányoznak, de máris érezhető, hogy az első kilenc hónap sokkal jobban sikerült, mint előzetesen gondoltuk.

2000 karakter a mezőgazdasági gépforgalmazásról


Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, AXIÁL Kft.  A magyarországi új mezőgazdasági gépek értékesítésének idei mutatója minden bizonnyal meghaladja majd a tavalyi 160 milliárd forintos értéket, a hazai gépforgalmazók tehát nagyobb árbevétellel számolhatnak. Mi az AXIÁL Kft.-nél legalább 10 milliárddal magasabb eredményt várunk 2017-ben, és az előzetes adatok ismeretében akár a 10 százalékot is meghaladhatja majd a gépeladásokból származó bevételnövekedésünk.

A mezőgazdasági géptámogatásokra várva tavaly sokan elhalasztották az eszközbeszerzést, s mivel a döntések csak idén nyáron-ősszel születtek meg, a 2016-os év valószínűleg minden forgalmazó számára gyengébben sikerült. 2017 közepére aztán az állattenyésztés számára is kedvezőbben alakult a piac (a növénytermesztők korábban sem panaszkodhattak), mind a sertés, mind a szarvasmarha- és tejágazat pozitívba fordult, így az állattartók is nagyobb kedvet kaptak a gépvásárláshoz. A hitellehetőségek is bővültek, a Növekedési Hitelprogram harmadik szakasza például áthúzódott ez év elejére, ezért idén is sokan vásároltak kedvezményes kamatozású hitelre mezőgazdasági gépeket. Mivel a banki és lízingszféra továbbra is szívesen biztosít forrásokat az agrárvállalkozásoknak, a jövőbeni kilátások is biztatóak. Az idei forgalomnövekedés elsősorban a talajművelő és erőgépek eladási volumenének emelkedéséből származik, s egyre élénkül a 150 LE feletti traktorok iránti kereslet.

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott márkák közül a Claas és a Fendt évről évre fej fej mellett halad 10-10 százalék körüli piaci részesedéssel. Ez év végére akár 200–200 darabot is értékesíthetünk belőlük, s a nagytraktorok kategóriájában már csaknem minden ötödik gép ezekhez a márkákhoz tartozik. A hazai növénytermesztés egyre jobb képet mutat, a gazdálkodók modernebb eszközökkel egyre professzionálisabb munkát végeznek.

„Dübörög” a Megfosz Legyél te is mezőgépész! programja is, egyre több gyerek jelentkezik szakközépiskolába, technikusképzésre vagy mezőgazdasági gépészmérnöknek. A részsikerek ellenére sem lehetünk azonban elégedettek, ezért folytatjuk a munkát. Részt veszünk az országos beiskolázási fórumokon (csak az ősszel harmincnál is több ilyen alkalom lesz), hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük a szakma iránt, és biztosítsuk az ágazat minőségi szakember-utánpótlását.

Harsányi Zsolt
tulajdonos-ügyvezető, AXIÁL Kft.


Címkék: mezőgazdasági gépek, CLAAS, Fendt, Axiál Kft., Harsányi Zsolt