A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Egy szuszra: itt a Horsch összes újdonsága az idei Agritechnicára

Gépesítés - 2017.10.06

A mezőgépgyártók jó része a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításra időzíti újdonságait. Így tett a bajorországi székhelyű, az utóbbi két esztendőben kétszámjegyű növekedést produkáló Horsch is, amely előzetes sajtórendezvényen mutatta be fejlesztéseit.

Egy szuszra: itt a Horsch összes újdonsága az idei Agritechnicára


A Cruiser 5 XL és 6 XL munkagépek 5 és 6 méter munkaszélességű sekélykultivátorok. A típus akár biofarmoknak is ajánlott mechanikus gyomirtásra, tarlóhántásra, tavaszi talajlazításra és talajlevegőztetésre, kiváltva a többnyire általuk használt tárcsákat, amelyek csupán szaporítják a gyomot, hiszen csak beletemetik, de nem szedik ki azokat a talajból. Az új Cruiserek a korábbi hárompont-függesztésű, illetve 10 és 12 méter széles vontatott változatok közötti rést töltik be. Érdekességük a hosszú kapamező, és a 6 sorban elhelyezett új fejlesztésű kapák: ezek egyenként hosszú karokon mozognak, és ha megakadnak, nem hátrafelé térnek ki, mint a spirálrugós megoldásnál, hanem egyből fölfelé. Folyamatosan vibrálnak, ütik a földet, így készítenek aprómorzsás talajt. Az előfeszítés révén 150 kg-os terhelésnél kezdenek kitérni, vagyis rendkívül merevek, és oldalirányban nem is mozdulnak el. A munkamélységet a hátsó henger és az első támasztókerekek vezérlik.
 Cruiser

A Terrano GX univerzális kultivátor 4, 5 és 6 méteres, 3 vagy 4 gerendelyes változatokban érhető el. 5–25 cm-es munkamélységben képes dolgozni, kiválóan adaptálódva a különféle talajtípusokhoz, úgy a kapaformákban, mint az egyengetés módjában, illetve a hátsó tömörítő henger tekintetében. A munkagép végére a már jól ismert dupla RollPack, vagy a dupla RingFlex henger illeszthető, valamint az új, kombinált SteelFlex. Ez mélyen is tömörít, de ugyanakkor sekélyen is szép magágyat készít, hiszen elöl egy SD henger található, mögötte pedig a továbbfejlesztett RollFlex, immár nem mozgó laprugókból, hanem két félcikkelyből összeállítva.
Terrano

A Serto SC vetőgép 10 és 12 méteres változatokban kapható, és idehaza is nagy sikerre számíthat, hiszen a piac igényli az efféle szóló vetőgépeket. Elöl nem rendelkezik művelőeszközzel, mégis nagy teljesítmény jellemzi, ugyanakkor a Maestro alvázát és csukásmódját idéző eszköz elhúzható egy 250–350 LE-s traktorral is. Ősszel, amikor kicsit nyersebb az idő és ragadósabb a talaj, egy rövidtárcsával meg lehet mozgatni sekélyen a felszínt, majd utána rá lehet menni a Sertóval. A vetés így nincs összekötve a talajműveléssel, vagyis szét lehet húzni a magágynyitást a vetéstől, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a gazdálkodónak. A gép jellemzője a duplatárcsás csoroszlya, illetve a teljes szélességben végighúzódó gumikerekes hengersor. A 6000 literes tartály 50:50 százalékban osztható, így a Serto mag és műtrágya egyidejű kijuttatására is alkalmas, sőt egy 300 literes mikrogranulátum-tartállyal is kiegészíthető.
Serto

A Pronto NT vetőgépek eddig csak 10 és 12 méteres változatokban voltak elérhetők, most azonban 6, 8 és 9 méteres eszközökkel bővült a Horsch palettája. Az elöl lévő hullámos tárcsák eltávolítják a rögöket a vetőcsoroszlya elől, valamint aprómorzsás talajszerkezetet hoznak létre, de csak ott művelik meg a földet, ahová a mag kerül. A kiforrott TurboDisc duplatárcsás csoroszlyák 20 cm-es sortávolságra vetnek. A 4000 literes magtartály helyett 5000 literes osztott tartály is elérhető, amely már egyidejű műtrágya-kijuttatásra is alkalmas, illetve a gépre egy mikrogranulátum-tartály is felszerelhető.
Pronto

Az Avatar 3 SD és 4 SD direktvetőgépek nehéz, kötött talajokra valók. A 3, 4, 6 és 8 méteres munkaszélességben elérhető kompakt gép tartálya a vetőtárcsa fölött helyezkedik el. Míg az alapváltozat 3800 literes, addig az 5000 liter térfogatú variáns vetőmaggal és műtrágyával feltöltve egyszerre használható. Ezen kívül egy mikrogranulátum egység is rendelkezésre áll még egy további komponens kijuttatására. Az Avatar az egytárcsás csoroszlyákkal optimálisan alkalmazható direktvetésre, és a rajtuk lévő mélységszabályozó görgő biztosítja, hogy a csoroszlyák mindig azonos vetési mélységet tartsanak egyenetlen talajon is. A gép a kétgerendelyes konstrukció révén a 16,7 cm-es távolság ellenére is eltömődés-mentesen működik. A nagy átmérőjű futóműkerekek a vetőcsoroszlyák mögött megakadályozzák a magágy nemkívánatos visszatömörítését, a magot pedig a záróhenger borítja be talajjal.
Avatar

Az Express KR hárompont-függesztésű vetőgép forgóboronával már 4 méteres munkaszélességben, összecsukható változatban is elérhető a Partner FT front tartállyal. A jól bevált TurboDisc duplatárcsás csoroszlyákkal rendelkező, Kredo forgóboronával kombinált munkagép trapézgyűrűs hengerrel vagy tüskés hengerrel egyaránt választható. A 14 boronafog tökéletes magágyat biztosít a legnehezebb körülmények között is. Az 1600 literes Partner FT fronttartályra az optimális súlyeloszlás érdekében van szükség. Kompakt kialakítása révén a kilátást sem akadályozza, és a feltöltése is jól kivitelezhető homlok- vagy teleszkópos rakodóval. Az opcionális kiegészítő súlyokkal a 700 kg üres tömegű Partner FT 360 kg-mal terhelhető, vagy – a további súlyozás helyett – különböző tömörítők is rendelhetők hozzá, így a 280 kg súlyú RollPack henger és a 230 kg-os gumikerekes henger. A Section Controllal kombinálva automatikus féloldali lezárás is lehetséges.
 Express

A növényvédelem területén nem újdonság a Horsch kínálatában a Leeb GS vontatott permetezőgép. Az alacsony súlypontú, rozsdamentes tartállyal és újonnan a Horsch elektronikával felszerelt eszköz 6, 7 és 8 ezer literes tartállyal érhető el. Létezik belőle ECO, CCS, valamint CCS Pro variáció. Ez utóbbi a legmagasabb felszereltségű, teljesen elektronizált (minden funkció a traktorfülkéből irányítható), többféle tisztítóprogramja pedig maximális biztonságot garantál. A 18–42 méteres szórókeretek 6–42 szekcióra osztottak, valamint BoomControl Pro automatikus keretvezérléssel vannak ellátva. A szoros, 25 cm-es fúvókakiosztásra pedig annak érdekében van szükség, hogy az állomány közvetlen közelében is tökéletes fedést biztosítsanak. A permetező jellemzője az alacsony, 85 cm-es hasmagasság, valamint a sima alsó felület, amely a növények védelmét szolgálja.
GS Leeb

A Horsch ATP Control (Adaptive Tire Pressure) vezérlőrendszere az abroncsnyomás intelligens és automatikus szabályozására képes. A permetezőgép ezáltal közúton és szántóföldön is optimális beállítással haladhat, ráadásul a rendszer figyelembe veszi a kerékméretet, és a tartályban lévő permetszer mennyiségét is a nyomásérték meghatározásánál. Mindez hatékonyabb működést, és a káros talajtömörödés csökkenését eredményezi. A RowControl vezérlés pedig a vetőgépeknél teszi lehetővé a soronkénti lezárást, így elkerülhetők az átfedések és kihagyások. A megoldás a Pronto és Express típusok esetében lesz elérhető 2018 nyarától.
ATP Control

A gépbemutató zárásaként a Bintec cég mezőgazdasági tárolástechnikáját ismertette Marco Horsch ügyvezető igazgató. A nagy gonddal művelt és learatott gabonából évről évre számottevő mennyiség vész el a szállítás és tárolás során, s emellett gyakran komoly minőségromlás is bekövetkezik. Erre kínálnak megoldást a Bintec silói, amelyek speciális alapozással rendelkeznek. Az építésnél enyhe, mindössze 1 százalékos lejtést alakítanak ki rajtuk, így nincs szükség különleges tömítésre, hiszen a víz lefolyik az alapzatról. A silók hőmérséklet- és nedvességmérő szenzorokkal vannak ellátva, tehát folyamatosan, akár okostelefon segítségével is ellenőrizhető, szabályozható a tárolt gabona állapota, vagyis csökkenthető a terményveszteség.
Bintec


Címkék: kultivátor, vetőgép, kiállítás, Agritechnica, Hannover, mezőgépgyártók, Horsch, Cruiser, Terrano, Serto, Pronto , Avatar