TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Szakértelem és partnerség – YIELD SERVICE szolgáltatás a Timac AGRO-tól

Szakértelem és partnerség – YIELD SERVICE szolgáltatás a Timac AGRO-tól

Növénytermesztés - 2016.02.24

A Timac AGRO 2014-ben indította útjára Magyarországon YIELD SERVICE szolgáltatás rendszerét, amelynek célja a tudatos tápanyag-gazdálkodás segítése, elterjesztése, ezzel a hatékonyság javítása és a felesleges környezeti terhelés elkerülése. A program a törvényi kötelezettségeknek megfelelést is biztosítja.


A YIELD SERVICE teljes körű szolgáltatást nyújt a mintavételtől a laborvizsgálaton át a tervkészítésig, a megrendelő gazdaság minden táblájára. A szolgáltatás bázisát adó szakembergárda és műszaki háttér garanciát nyújt a szakmai tervek minőségére, emellett fokozott figyelmet kap a költséghatékonyság, a környezettudatosság, a megrendelő partner rendszeres tájékoztatása, a folyamatos konzultáció. A Timac AGRO a szolgáltatás keretében több programot is indít, amelyek az észszerű tápanyag-gazdálkodás, a talajvédelem mellett alapot teremtenek a precíziós gazdálkodásra való áttéréshez is.
A YIELD SERVICE iránt már indulásakor jelentős érdeklődés mutatkozott, számos gazdaság azonnal megrendelte a szolgáltatást. Így tett a szörényi Bázel Kft. is, ahol a múlt év őszén már a tervek megvalósítása is elkezdődött. Eddigi tapasztalataikat Bázel Éva, a cég ügyvezetője osztja meg az Agrárunió olvasóival.

Szakértelem és partnerség – YIELD SERVICE szolgáltatás a Timac AGRO-tól

Bázel Éva
ügyvezető

Bázel Kft., Szörény


– Kérem, néhány szóban mutassa be a gazdaságukat, növénytermesztésüket!
– Szörényen és körzetében 700 hektáron gazdálkodunk, átlagosan 12–15 aranykoronás földeken. Talajtípusokat, talajtulajdonságokat tekintve rendkívül heterogének a területeink. Fő kultúráink az őszi búza, esetleg tavaszi búza, napraforgó, szója, kukorica, illetve ettől a szezontól a tritikáléval is próbát teszünk. A terméseredményeink országos szinten nem kiemelkedőek, de az adottságainkhoz képest jók. A termésátlagaink az időjárástól is függenek, így jellemző értékeket tudok mondani, amitől azért vannak eltérések, különösen aszályos vagy belvizes években. A kukorica 8-13 tonna között szokott adni, az őszi búza 6-7 tonnát, a napraforgó 3-4 tonnát, és szójával is el tudunk érni – tenyészidőtől függően – 3-4 tonnát.
– A tápanyag-gazdálkodásuk fő irányvonalairól megtudhatunk valamit?
– A növényeink igényeit igyekeztünk korábban is kielégíteni alaptrágyákkal, starter mikrogranulátumokkal, fejtrágyákkal, amit eddig elsősorban növényhez szabva adtunk ki. Innen szeretnénk továbblépni, és a talajadottságokat, illetve egyéb tényezőket is figyelembe véve végezni a tápanyag-gazdálkodást. Természetesen eddig is rendelkeztünk ismeretekkel a talajaink állapotáról, és a szaktanácsadónk segítségével igyekeztünk a legjobb megoldásokat választani. A YIELD SERVICE jóvoltából azonban sokkal pontosabb, részletesebb, éppen ezért használhatóbb adatokkal rendelkezünk.
– Milyen múltra tekint vissza a cégük kapcsolata a Timac AGRO-val?
– Körülbelül hat éve szoros szakmai kapcsolatban állunk. Alaptrágyának szinte kizárólag a Timac AGRO termékeit használjuk, emellett sorolhatnék más termékeiket is, amelyekről kedvezőek a tapasztalataink. Nagyon jó személyes kapcsolat alakult ki a területi szaktanácsadóval és a szakmai stáb más tagjaival is, aminek eredményeként folyamatos a konzultáció. Az évek alatt elég jól megismerték a termelésünket, az adottságainkat, ez megalapozta az eredményes szaktanácsadást. Olyan bizalom alakult ki a Timac AGRO-val, hogy az indulás évében azonnal megkértük a YIELD SERVICE szolgáltatást.
– Miben nyújt többet a Timac AGRO, ami miatt mellettük tették le a voksot?
– Elsőként azt emelném ki, hogy a szaktanácsadónk nem csak a nevében szaktanácsadó. Tisztában van a körülményeinkkel, nyomon követi az eredményeket, és évről évre látjuk, hogy érdemes megfogadni az ajánlásait. Fontos a személyes kapcsolat: minden szükséges információt, segítséget megkapunk. Komoly szakmai háttérrel rendelkezik a cég, ami a YIELD SERVICE szolgáltatás keretében készült tápanyag-gazdálkodási, talajvédelmi terveken is meglátszik.
– Milyen programokban vesznek részt a szolgáltatás keretében? Mi a célja, elvárása ezekkel kapcsolatban?
– Jelenleg a tápanyag-gazdálkodási programot és a talajvédelmi terv készítését vesszük igénybe. Ezekre alapozva a precíziós gazdálkodás felé szeretnénk elmozdulni, így következő lépésként a precíziós nitrogéntápanyag-gazdálkodási és talajjavító programokhoz csatlakozunk. Célunk a precízebb, hatékonyabb műtrágya-kijuttatás. Ez beruházást igényel a részünkről, de meggyőződésem, hogy hosszú távon megtérül, mint ahogy az is, hogy a precíziós gazdálkodásé a jövő, errefelé kell haladnunk.
– Milyen új információkkal gazdagodtak a szolgáltatás eredményeként?
– Korábban is voltak talajvizsgálati eredményeink, de ilyen komoly vizsgálat nem. Sokkal pontosabb és részletesebb képet kaptunk arról, hogy a tábláink és azok egyes részei milyen állapotban vannak. Nem nyers adatokat adtak a kezünkbe, hanem kiértékelt eredményeket, ezek alapján tápanyag-gazdálkodási terveket, reális költségelemzéssel. Laborvizsgálatot sokan tudnak csinálni, de azzal kezdeni is kell valamit… A YIELD SERVICE erőssége éppen az, hogy folyamatos konzultációkkal, szaktanácsokkal komplett tervek kidolgozásáig támogatják a gazdálkodót.
– Milyen konkrét lépések valósultak már meg a tápanyag-gazdálkodási tervből?
– A területeink káliumban és foszforban szegények. Feltérképeztük, hogy pontosan hol és mennyit kell pótolni ezekből a tápelemekből, és tavaly ősszel elkezdődött a talajaink „feltöltése”. Meghatároztuk azokat az erősen savanyú talajú táblákat, ahol a kémhatást közelíteni kell a semlegeshez, itt megtörtént a Physiomax kijuttatása.
– Az eddigiek alapján milyen véleménye alakult ki a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatásáról?
– A Timac AGRO-val évek óta szoros a kapcsolatunk, ami jelzi, hogy elégedettek vagyunk a cég szolgáltatásaival. Ez az alapja annak, hogy továbbléptünk a partnerségben, és igénybe vettük a YIELD SERVICE programokat. Precíz, korrekt partnerek, akikkel hosszú távú kapcsolatot tudunk építeni. Ezek az erényeik a YIELD SERVICE programokban is megmutatkoznak.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...