TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Vegyszermentes 
növényvédelem

Vegyszermentes 
növényvédelem

Növényvédelem - 2019.01.16

Flavo Plant használata hajtatott és szabadföldi kertészeti kultúrákban A vegetációs időszakot követően kézenfekvő, hogy ideje és tere van a hajtatott kultúrák növényvédelméről beszélni. A Flavo Plant termék felhasználási lehetőségének ismertetését kiterjesztem a szabadföldi kertészeti kultúrákra is, hiszen a következő évi növényvédelmi technológia összeállítása is időszerű.

Tudjuk, hogy az üvegházban vagy fóliasátorban tapasztalható fertőzési nyomás jóval magasabb a szántóföldi termesztéshez viszonyítva, így érdemes a hajtatott kísérletek eredményes készítményeit átemelni a szabadföldi termesztésbe. Ám először a Flavo Plant termékről a cikk szempontjából néhány lényeges tulajdonságot emelek ki, a teljesség igénye nélkül.

Természetes hatóanyagok

A készítmény kizárólag növényi kivona­tok­ból készül, nincs munka- és élelme­zés-egészségügyi várakozási ideje, gom­ba-, valamint bakteriális fertőzések meg­előzésére és kezelésére használható nö­­­­vénykondicionáló. Fokozza a termés mennyiségét, javítja a beltartalmát a biológiai optimumtól eltérő környezetben is, valamint a rovarokra szelektíven hat. Használatához nem javasolt tapadásfokozó adagolása, önmagában jó a tapadása, kiváló fedettséget biztosít. Beszáradást követően a hatását öntözött körülmények között is megtartja. Bemutatott kísérleti eredményeink a Nébih által elvégzett GEP protokoll alapján végrehajtott mérésekből és kiértékelésből származnak. Egyéb üzemi tapasztalatokra számadatok nélkül hivatkozom.

Hatása paprikában

A kórtani kiértékelés penkonazol-tar­tal­mú készítménnyel összehasonlítva történt (1. tábázat).

Flavo Plant

Paprika-lisztharmat (Leveilulla taurica) kezelésnél a fungicid és a Flavo Plant is, valamint ezek szerkombinációja is megakadályozta a fertőzés kialakulását.

Paprika és paradicsom esetében is 5 ke­­zelés történt, a kezelések között ajánlott minimum 10 napos időközöket tartani, amennyiben ennél gyakoribb kezelés indokolt, úgy váltott hatóanyagú kezelés javaslunk. A kísérletben természetesen nem használtunk más kezelést, így egyes kezelések között több alkalommal is 7 nap telt el. Ebben a kezelési rendben sem tapasztaltunk fitotoxikus vagy egyéb nem kívánt hatást még az emelt dózisú kijuttatásnál sem.

Hatása paradicsomban

Paradicsom esetében az összehasonlítás folpet hatóanyag-tartalmú készítménnyel történt, és az alábbi eredményt adta 
a ke­­­zeletlen kontroll százalékában (2. táblázat).

Flavo Plant

A Phytophtora infestans-gátló hatása mindkét készítménynek 90% fölött volt. Alternaria solani esetében a Flavo Plant 90% fölötti gátló hatást gyakorolt a folpetet megelőzve, melyé 82% volt Botrytis ssp.-vizsgálatban a Flavo Plant esetében 75%-os gátló hatást tapasztaltunk, itt a folpet eredménye jobb 88%-os gátlással. Mindezekhez a táblázatban szereplő termésnövelő eredmény társult.

Rovarkártétel megelőzésére Macro­lophus ssp. használata történt, a ragadozó poloskára a készítmény nem mutatott negatív hatást. Az eddigi tapasztalatok alapján általánosan elmondható, hogy növényi kultúrától függetlenül a készítmény poloskákra nem hatott, ezzel szemben a hártyásszárnyúak különböző fajaira gyérítő hatást fejt ki, rovarölővel keverve később jelenik meg az újabb kártevő-felszaporodás.

paradicsom

 Meggyőző üzemi eredmények

Szabadföldi paprika, paradicsom, káposztafélék, burgonya, sárgarépa, hagymafélék és cékla kezelése hasonló eredménnyel zárult. Elmondható, hogy a Flavo Plant sikeresen használható üzemi körülmények között a különböző kertészeti kultúrákban az ektoparazita gomba és bakteriális fertőzések megelőzésére. Endoparazita paprika-lisztharmat fertőzése megelőzésére is kiválóan alkalmas. Phytophtora-fertőzés kezelésében réztartalmú szerekkel keverve megbízhatóbb védekezést tapasztaltunk, mint önállóan a réz vagy a Flavo Plant alkalmazásával. 
A levél viaszrétegébe „beépül” így szerkombinációk alkalmazásával az egyéb hatóanyagok (vagy a lombtrágyák) dózisát csökkenteni lehet, vagy a legalacsonyabb ajánlott dózist alkalmazhatjuk. Különösen az érési időben történő felhasználásnál jelent kiemelkedő előnyt, hogy a termésben nem lesz szermaradvány, nem korlátozza a termés betakarításának ütemezését. Érdemes a konkrét növényvédelmi technológia összeállításához kollégáink segítségét kérni, az egyedi tényezők ismeretében javaslatot fogunk adni a biológiai és a költséghatékonysági szempontok alapján is sikeres technoló­giai megoldásra.

Dankó Róbert növényvédelmi szakmérnökrobert@arravis.hu +36 30 228 7435,

valamint 

Gombos Gergely kertészmérnök
 gergo@arravis.hu +36 30 785 5276.

 

Szőke Tamás agrármérnök, Arravis Kft.
tamas@arravis.hu
+30 944 9552

Címkék: paprika, paradicsom, növényvédelem, ARRAVIS Kft., vegyszermentes
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a ...