TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Biztonságosabb élelmiszer: a hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek a régió hatóságai

Biztonságosabb élelmiszer: a hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek a régió hatóságai

Hírek - 2018.11.22

A hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelme elleni fellépés jegyében harmadik alkalommal egyeztettek a visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson, 2018. november 14-15-én.

Az Európai Unióban a kábítószerek után a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés, ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik.

A hamis és illegális növényvédőszerek a teljes élelmiszerláncban kockázatot jelentenek, ezért a Növényvédelmi Szövetség és az Európai Növényvédelmi Szövetség küldetésének tekinti a növényvédő szerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést és a felhasználók tájékoztatását.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője hozzátette: „A Növényvédelmi Szövetség fontos feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése. A Szövetség Hamisítás Elleni Munkacsoportot működtet, és olyan szakmai egyeztetéseknek biztosít teret, mint a mostani Visegrádi Tanácskozás is. A konferencia eredményeként azt várjuk, hogy hosszú távon a hamis és illegális növényvédőszerek forgalma, s ezáltal a felhasználók és fogyasztók kockázata csökkenjen.”

v4 329 kuld

A két napos konferencia során a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A szervezetek a nemzetközi és nemzeti szabályozás alkalmazási módjait, a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelmének gyakorlatát, az ilyen áruk gyártásának, mozgásának, a határátlépésének módját, a kereskedők vevőszerzési gyakorlatait tekintették át konkrét esetek kapcsán. A konferencia kiemelt célja, hogy a hatóságok gördülékenyebben tudjanak együttműködni a határokon átívelő illegális kereskedelmi láncok felszámolásában és ahol szükséges, akár egyszerre, összehangoltan lépjenek fel.

v4 138 kuld

Ilyen összehangolt akció volt a nemrégiben lezajlott, Europol által koordinált és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció is, melynek keretében mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédőszert foglaltak le Európában.

A hamis és illegális növényvédőszerek:

• ismeretlen, ellenőrizetlen összetételük miatt veszélyt jelenthetnek a felhasználójukra,
• károsíthatják, akár tönkre is tehetik a termést,
• szennyezhetik a talajt, az ivóvizet és a környezetet, valamint
• az ezekkel kezelt növények ismeretlen mennyiségű és összetételű növényvédőszer-maradékot tartalmazhatnak, ami a termést eladhatatlanná teszi.

További információ:

Szalkai Gábor
ügyvezető
Növényvédelmi Szövetség
gabor.szalkai@hucpa.hu
www.hucpa.hu


fotók: Bujdosó-Baranyi Krisztina, Tartalomgyár

Címkék: élelmiszer, növényvédelem, növényvédő szer, Növényvédelmi Szövetség, Európai Növényvédelmi Szövetség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...