TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Nyugodtabban alhat, ha komplex hatású gombaölő szert használ

Nyugodtabban alhat, ha komplex hatású gombaölő szert használ

Hírek - 2017.03.21

A magas szintű, jövedelmező gabonatermesztési technológiák kihagyhatatlan elemei a gombaölő szerek, melyek elpusztítják a kórokozókat, késleltetik a szövetek öregedését, javítják a minőségi mutatókat és végső soron a legfontosabbat: a nyereséget. A termelési költségek arra serkentik a termelőt, hogy számoljon és jól nézze meg, mit használ.

A 2016-os év legfontosabb jellemzői a kalászosok termesztése szempontjából

A 2015/2016-ostél viszonylag enyhe volt, a kórokozók jól teleltek. Az ország keleti részének kivételével azt a ritka évjáratot élhettük át, amikor viszonylag egyenletesen és jó mennyiségben hullott csapadék. A tenyészidőszak viszonylag csapadékos időjárása a kórokozók számára is kedvező volt, a lisztharmat-fertőzés országosan vegyes képet mutatott: fajtától és helytől függően alakult ki erősebb vagy gyengébb fertőzés. A gyakori harmat következtében erős fertőzési nyomás jelentkezett a levélfoltosodást okozó helminthospóriumos valamint szeptóriás betegségekből (1. kép)

du1

1. kép


A levélrozsda fertőzések közül a sárgarozsda jelentkezett először (2.kép) – gócokból kezdett fertőzni -, majd a vörösrozsda viszonylag későn alakult ki és helytől-fajtától függően akár jelentős kárt is tett a zászlóslevélen, ezáltal a termésben.

du2

2. kép: a zászlóslevél fonákján könnyen észrevehető a sárgrozsda tünete


Az őszi búza virágzásának idején több helyen hullott csapadék ill. hajnalonként jelentős mértékű harmatképződés is előfordult, ennek is köszönhetően helyenként jelentős mértékű kalászfuzáriózis alakult ki. (3. kép)

du33

3. kép

Mire juthattunk egy kezeléses DuPont technológiával?

A kiegyenlített eloszlású csapadék ellenére a kísérleti területeinken nem volt extrém erős fertőzés, de a DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer zászlósleveles állapotban kijuttatva az összes fontos levélbetegség ellen megvédte az őszi búzát, így a termés mennyisége is jelentősen (a kezeletlenhez képest 27%-kal) nőtt (1. ábra).

duabra

1. ábra

Hogyan alakultak 2016-ban a kétszeri kezeléses technológiák eredményei?

A 2 szárcsomós állapotban kijuttatott Acanto® Plus, majd a kalászra kipermetezett Wirtuoz® adta az összehasonlító kísérletekben a legjobb eredményeket, közel 40%-os terméstöbbletet biztosított az Mv Toldi fajtában (2. ábra).

2abra

2. ábra

Fajtasorban a 2 szárcsomós állapotban kijuttatott Acanto® Plus, majd a kalászra kipermetezett Wirtuoz® adta az összehasonlító kísérletekben a legjobb eredményeket (kisparcellás, négy ismétléses kísérletben). A fajták eltérő módon reagáltak, de összességében egy nagyon magas, intenzív termesztési színvonal mellett is 20 %-os terméstöbblettel hálálták meg a törődést (3. ábra).

3abra

3. ábra

Változóban a fungicid használat

A gazdálkodók viselkedését leginkább a kivárás jellemezte: a viszonylag hűvös időjárás miatt a tünetek később, elhúzódva jelentkeztek és az is közismert volt, hogy nem lesznek kedvezőek a terményárak. Ezért sok gabonatermelő az egykezeléses gombaölőszeres technológia mellett döntött. Egyértelműen megérte legalább egyszer gombaölő szerrel kezelni, mert sok helyen szabadszemmel is látható különbségek alakultak ki.

A termelési adatok hivatalos nyilvántartásának kezdete óta 2016-ban volt a második legmagasabb országos termésátlag búzában: 5,38 t/ha. Ebben nyilvánvalóan közrejátszott a kedvező évjárat és időjárás, ugyanakkor a fajták is változtak, a tápanyag-ellátás és a fungicid használat is módosult az évek során.

A DuPont ajánlata 2017-re

A DuPont a gabonakórokozók ellen az egyszeri gombaölő szeres kezelést tervező gazdák számára elsősorban a Wirtuoz® gombaölő szert ajánlja (csomagban kedvező áron beszerezhető). Nagyon jól használható komplex készítmény, három hatóanyagának (proquinazid+tebukonazol+prokloráz) köszönhetően a kalászos gabonafélék legfontosabb betegségei ellen véd. 2-3 szárcsomós állapotban kijuttatva elsősorban a korai levélbetegségek (lisztharmat, helminthosporiózis, szeptória) ellen véd, amennyiben zászlósleveles állapotban történik a permetezés, akkor a sárgarozsda, vörösrozsda, szeptória fertőzéseket akadályozza meg, kalászra kijuttatva pedig leküzdhető vele a kalászfuzáriózis és kalász-szeptória. Mindezek mellett az esetlegesen későn támadó vörösrozsda ellen is kiváló hatékonyságú.

Mi várható 2017-re?

Sajnos nem tudjuk megjósolni, milyen lesz a 2017-es szezon. A szántóföldön azt látjuk, hogy az 2016. őszén idejében elvetett őszi kalászosok szépen fejlődtek, lehetséges, hogy tavasszal már egy korai kezelésre - akár a gyomirtó szerrel egy menetben törénő kijuttatásra – szükség lesz. Az időjárási viszontagságok miatt későn vetett búzák pedig nagy eséllyel több teret fognak hagyni a gyomnövényeknek – itt elsősorban a gyomirtásra kell majd jobban odafigyelni, viszont a a zászlóslevél illetve kalász védelme ugyanúgy cél kell legyen.

A gombaölő szeres kezelések megtérülése nem minden évjáratban egyforma (erősen függ a termény felvásárlási árától is), azonban azt megállípthatjuk, hogy összefoglalásképpen megállapíthatjuk, hogy aki minőségi gombaölő szerrel kezeli a kalászos gabonáját, mindenképpen nyugodtabban alhat. Sikeres gazdálkodást kívánunk a 2017-es esztendőre (is)!

 

Bálint Sándor        Dr. Tóth Elemér
fejlesztőmérnök    területi képviselő

Készítményeink felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

A más módon nem jelölt, ® vagy ™ jellel ellátott márkanevek a DuPont, Pioneer és leányvállalatainak márkanevei. © 2017 DuPont.

 

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...