TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
23. DuPont Növényvédelmi Konferencia – Eredeti és hatékony

23. DuPont Növényvédelmi Konferencia – Eredeti és hatékony

Növényvédelem - 2017.01.26

Jó néhány éve már a DuPont növényvédelmi konferencia nyitja meg a növényvédelmi szakmai rendezvények sorát. A hagyományokhoz híven így történt ez idén is: január 4. és 10. között 
a DuPont növényvédelmi üzletága három helyszínen – Debrecenben, Orosházán és Siófokon – változatos előadások sorával és finom ebéddel látta vendégül az érdeklődő gazdákat.

Az orosházi rendezvényen a hagyományokhoz igazodva Kovács Gyula ügyvezető igazgató megnyitójával indult a program, amelynek súlypontját a kukorica növényvédelme adta, de szó esett a gabona gyomirtásáról, betegségek elleni védelméről, a repce védelméről, a hamisított növényvédő szerek veszélyeiről is.

A termésre megy a játék

A kukorica növényvédelmét tárgyaló előadások sorát dr. Kádár Aurél, a vegyszeres gyomirtás egyik legnagyobb hazai szaktekintélye nyitotta. Mint bevezetőjében megjegyezte: a hazai termesztési feltételek lehetőséget teremtenek a nagy termésekre, de ehhez oda kell figyelni a kukoricára – ennek pedig egyik fontos összetevője a gyomkonkurencia időben történő kiiktatása. Ahogy a szakember fogalmazott: aki túl későn védekezik, az már veszített! Ha 15-20 cm-es gyomokat akarunk irtani, tudomásul kell venni, hogy azok negatív hatása már érvényesült.

Minden esetre

A kukorica-gyomirtás témában megkerülhetetlen a DuPont-paletta zászlóshajója, a Principal® Plus Gold gyomirtószer-csomag. Bemutatni már nem kell a kukoricatermesztőknek, hiszen 2012-es bevezetése után hamar a legnépszerűbb gyomirtó szerek közé került. Néhány előnyös tulajdonságára azért emlékeztette az egybegyűlt gazdákat Domokos Lajos területi képviselő. A Principal® Plus Gold csomagot öt éve azzal indították útjára, hogy olyan terméket adnak a kukoricatermesztők kezébe, amely Magyarország minden jelentős kukoricatermesztő vidékén alkalmas a gyomproblémák megoldására. Azóta változatos évjáratok követték egymást, a Principal® Plus Gold pedig folyamatosan bizonyított. Az eredmény mögött számos előnyös tulajdonság áll:

• 
Öt hatóanyag hatását egyesíti, lefedve valamennyi jelentős kukoricagyomot.
• 
A kukorica hétleveles fejlettségéig kijuttatható, ezzel rugalmas felhasználást tesz lehetővé.
• 
A csapadékviszonyoktól függetlenül kifejti a hatását.
• 
Vegyes fejlettségű gyomállomány vagy kissé megkésett kezelés esetén is megbízhatóan teljesít.
• 
Tartamhatással is rendelkezik.
• 
Kedvező ár-érték arányú.

A szakember zárásként kiemelte: a termékre vonatkozó akció a korábbi évekhez hasonlóan idén is él: aki március 10-ig jelzi kereskedőjénél igényét a termékre, 10% kedvezménnyel vásárolhatja meg.

d1

Nagy éve volt a kukoricamolynak

Az újabb fénykorát élő kukoricamoly az utóbbi években ismét meghatározó kártevővé lépett elő a kukoricában. Mint Szélles Tibor előadásában megjegyezte róla: „nagy évjárata volt 2016-ban”. Kártétele többrétű, mennyiségi és minőségi kárban is megnyilvánul. Az első nemzedék június közepe táján kelő hernyói azonnal a címer irányába furakodnak az azt takaró leveleken keresztül, majd a szárban haladnak lefelé, eközben gyakran a csőben is „látogatást tesznek”. A berágott, letört címerből már nem hull termékenyítésre alkalmas virágpor, a szárban rágva annak szerkezetét gyengíti, és zavarja a víz- és tápanyagforgalmat, 
a csőben lakmározva pedig – a közvetlen kártételen túl – toxintermelő gombáknak is utat nyit. A ma már jelentőssé vált második nemzedék fő kártétele a csövön jelenik meg: rágása nyomán gombás fertőzések keletkeznek.

A kukoricamoly okozta kár mértékét évek óta átfogó kísérletekben vizsgálják, valamint üzemi tapasztalatok eredményeit gyűjtik össze. Ezekről Fazekas Károly területi képviselő számolt be, összegezve számos gazdaság eredményeit a kezeletlen és a DuPont™ Coragen® rovarölő szerrel kezelt kukorica terméséről. 
A 2015-ös vizsgálatokban átlagosan 23%-os fertőzöttség fordult elő, ami 9,7% (700 kg/ha) termésveszteséget eredményezett a Coragen® készítménnyel megvédett kukoricához viszonyítva. Ahogy az eredmények mutatják: bár a kártevő rejtett életmódú, a kár nagyon is konkrét és kellemetlen. Éppen ezért érdemes a kártevőt megfigyelni és szükség esetén védekezni. A rajzás követésében már több éve támaszkodhatunk a DuPont felhasználóbarát Evalio® AgroSystems internetes kártevőmonitoring-oldalára, amelyen mindenki megtalálhatja a közelében működő rovarcsapdák fogási eredményeit.

Időzítés, technika, Coragen®

A kukoricamoly elleni hatékony védekezés egyik kulcsa a jó időzítés, hiszen a károsító hernyót még fiatalon, a szárba furakodása előtt tudjuk a legeredményesebben irtani. A kezelés éppen ezért a rajzáscsúcs után öt-hét nappal ajánlott. A védekezésnél figyelembe kell vennünk, hogy ekkor már meglehetősen fejlett a kukorica, ezért a rovarölő szer kellően nagy lémennyiség, megfelelő fúvóka és permetezéstechnika megválasztásával ér a legjobban célt.

A kukoricamoly elleni kezelésre több szempontból is ideális választás a Coragen®:

• 
Tojásölő és lárvaölő hatással is rendelkezik, amire szükség is van az elhúzódó rajzás miatt.
• 
Felszívódó, hosszú tartamhatású készítmény.
• 
Esőálló, így a kezelés sikere kevésbé függ az időjárástól.
• 
Kíméletes a hasznos élő szervezetekkel.
• 
Egyaránt hatékony a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen.

Megújult a Granstar® SuperStar és a Pointer Star®

A DuPont a változó körülményekhez és igényekhez igazítva fejlesztette folyamatosan gabonagyomirtószer-választékát. 
A kö-zelmúlt és napjaink népszerű kombinációi, a Granstar® Super 50 SX, a Granstar® SuperStar és a Pointer® Star ennek megfelelően rugalmas felhasználást és széles spektrumú, hatékony gyomirtást tesznek lehetővé, könnyen kezelhetők. A fejlődés azonban nem állt meg, és 2017-től a Granstar® SuperStar és a Pointer® Star megnövelt fluroxipir hatóanyag-tartalommal Granstar® SuperStar New és Pointer® Star New néven kerül forgalomba, és az eddig megszokott eredményességén túl extrém körülmények között is erőteljesebb és gyorsabb hatást biztosít.
A változás a termékek kiszerelését is érinti. A Granstar® SuperStar New új egységcsomagja ezentúl négy hektár kezelésére elegendő gyomirtó szert tartalmaz, és egy dobozban hat csomagot találunk.

Egyedi megoldás fénybogár ellen

A tavaszi időszak egyik legveszélyesebb repcekártevője a fénybogár. Az ellene engedélyezett rovarölő szerek többsége a piretroidok csoportjából való, amelyek esetében Európa-szerte – és sajnos Magyarországon is – sok esetben csökkent érzékenységet tapasztaltak. A DuPont kínálatában szereplő Avaunt® rovarölő szer minden más, repcefénybogár ellen engedélyezett inszekticidtől eltérő hatásmechanizmusú, a piretroidrezisztens populációkon is sikerrel alkalmazható. (2. ábra)

d2
A kártevő a bimbók kirágásával azok pusztulását eredményezi: ezt a kártételét kell megelőzni. Ennek megfelelően a készítményt zöld bimbós állapotban kell felhasználni. Az Avaunt® táplálkozással és a kutikulán át is kifejti a hatását, és a szer felvételét követően két órával a bogarak 90 százalékának leáll a táplálkozása. 
A pusztulás néhány napot vesz igénybe, de ezalatt a fénybogár már nem képes károsítani.

Csak tiszta forrásból

A növényvédőszer-hamisításra a DuPont évről évre figyelmeztet. Ezúttal dr. Somlyay István regisztrációs igazgató hívta fel a figyelmet a hamisított termékek veszélyeire, amelyek a világon és Magyarországon is jelentős gazdasági kárt okoznak. Óriási veszélyt rejtenek magukban: nem tudhatjuk, mit tartalmaz egy hamis növényvédő szer. Lehet teljesen hatástalan, de akár a kultúrnövényt is kipusztíthatja, fokozott kockázatot jelenthet az egészségre, a környezetre egyaránt.

A hamis termékek elleni védelemben a széles körű összefogás vezethet eredményre, amelynek fontos részét képezi a felelős fogyasztói magatartás is. Csak engedéllyel rendelkező készítményt vásároljunk meg, arról minden esetben kérjünk számlát. Győződjünk meg a csomagolás sértetlenségéről, esetleg keressük a speciális azonosító jeleket, mint például a DuPont termékeken található háromdimenziós IZON® hologramot. Ha problémát észlelünk, arról értesítsük az érintett cégeket, szakhatóságokat.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

ternyikTrenyik Tibor
növényvédelmi szakirányító
Moroko Farm Kft., Szarvas

 

Rendszeres látogatója vagyok a DuPont növényvédelmi konferenciának. Ez az év első növényvédelmi rendezvénye, amelyre láthatóan rengeteg gazda kíváncsi. A népszerűséghez persze az is hozzájárul, hogy szakmai szempontból is érdekes, rendszeresen külső szakemberek színesítik az előadások sorát. Cégünk 1600 hektáron gazdálkodik. Egyik fő növényünk a kukorica, ezen belül a vetőmag-előállítás területe jelenleg 250 hektár. A vetésszerkezetben jelentős tételt tesznek még ki az őszi kalászosok, továbbá foglalkozunk zöldborsó, ipari paradicsom, étkezési és olajnapraforgó termesztésével, illetve a hibridizoláció okán olajretekkel, mustárral is.

Mióta a növényvédő szakmában vagyok, mindig is használtam DuPont növényvédő szereket, jelenleg is fontos részét képezik a növényvédelmi technológiánknak. Elsőként említhetném a Granstar® SuperStar csomagot, amely nálunk meghatározó készítmény a gabona gyomirtásában. Széles hatásspektrumú, akár zászlóslevélig használható, modern herbicid – minden szempontból megfelel az elvárásainknak. Ugyancsak jó véleményem van a Wirtuoz® gombaölő szerről.

A kukorica gyomirtásában nagyon bevált a Principal® Plus Gold. Az állománykezelésre használható szerek valamennyi előnyös tulajdonságával rendelkezik: gyakorlatilag minden jelentős gyomot irt, rugalmasan használható, és a tartamhatásával is elégedett vagyok.

Kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke elleni védelemre Steward® és Coragen® rovarölő szereket is használunk, jó eredménnyel. Ehhez persze az időzítés, a megfelelő permetezéstechnika is elengedhetetlen. A Steward® készítménynek a paradicsomban is nagy hasznát vesszük: amióta engedélyt kapott ebben a kultúrában, nem volt számottevő molykárunk.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi robot, takarónövények vetéséhez is

Az UNL (University of Nebraska – Lincoln) 5 éve kezdte el, autonóm szántóföldi robotjának gyakorlati ...