TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
INDUL A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ŐSTERMELŐI ADATOK LEKÉRDEZÉSÉRE SZOLGÁLÓ ALKALMAZÁSA

INDUL A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ŐSTERMELŐI ADATOK LEKÉRDEZÉSÉRE SZOLGÁLÓ ALKALMAZÁSA

Hírek - 2016.09.01

2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését.

Elkészült a nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazás és internetes felület – jelentette be Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője a budapesti sajtótájékoztatón.

A 2016. szeptember 1-jétől elérhető alkalmazás megadja az őstermelő nevét, az igazolvány hatályosságára és érvényességére vonatkozó adatokat, az igazolványon szereplő, az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növényfajok és a tartott állatfajok megnevezését, illetve az őstermelő által vadon gyűjthető termékek körét. Ezek mellett az őstermelő által értékesíteni kívánt növényi, illetve állati eredetű termékek megnevezése is elérhető. Ezáltal a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az adott őstermelő rendelkezik-e érvényes igazolvánnyal, eltiltás alatt áll vagy sem, illetve, hogy az értékesíteni kívánt terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is aktív használói lesznek az alkalmazásnak.

Okostelefonnal az őstermelői adatok kétféle módon kérdezhetők le. Egyrészt a hét jegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, másrészt – NFC (Near field communication) kompatibilis okostelefon esetén – a készülék őstermelői kártyához történő hozzáközelítésével. Az alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven található meg a szoftveráruházakban. Az okostelefonnal nem rendelkezők az alkalmazás kínálta funkciókat a Kamara portálján (www.nak.hu) érhetik el.

Süle Katalin az új őstermelői igazolványokkal kapcsolatban elmondta: folyamatban van a kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, barna színű, papír alapú igazolványuk van, 2016. október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni őstermelői tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint, javasoljuk, hogy ők 2016. október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat, az esetleges későbbi torlódások elkerülése érdekében – hívta fel a figyelmet a Kamara elnökségi szóvivője.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Friss alapanyagok, friss gondolatok

Friss gondolatokat, új készítményeket, gyakorlatias megoldásokat ajánlott a zöldségtermelő kertészek ...