TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Növényegészségügyi szigorítást tervez az Európai Parlament

Növényegészségügyi szigorítást tervez az Európai Parlament

Hírek - 2016.05.11

Új szabályokra van szükség, hogy megfékezzük az olyan növényfertőzések növekvő beáramlását az Európai Unióba, mint például a Xylella fastidiosa baktérium, ami az olasz olajfaligetekben pusztított tavaly előtt. A beáramlást többek között a megnövekedett kereskedelem és az éghajlatváltozás is élénkíti – jelentette be az unió mezőgazdasági bizottsága.


A magas kockázatú, importált növényi kórokozókkal szembeni gyors reagálási mechanizmusokat és a megelőző intézkedéseket rögzítő új szabályok tervezetét informálisan már decemberben elfogadta az EP, valamint annak mezőgazdasági tanácsa.
“Növények a kórokozói és betegségei nem állnak meg a határoknál, ezért meg kell védeni Európa biológiai sokféleségét. Ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, hogy ne fojtsuk meg növények és növényi termékek kereskedelmét szükségtelen bürokratikus intézkedések bevezetésével”– mondta Anthea McIntyre az EP tárgyalócsoportjának vezetője.
A javaslatok között szerepel egyebek között, hogy egy előzetes értékelési mechanizmusra van szükség, hogy gyorsan azonosítani lehessen növény-egészségügyi kockázatot jelentő növényeket és növényi termékeket, és fel kell hatalmazni az Európai Bizottságot, hogy megtilthassa ezek behozatalát az unió területére. A kockázatot jelentő országokból meg kell tiltani az importot, és onnan csak magánszemélyek hozhatnának be kis mennyiséget.
Itt jegyezzük meg, hogy Ausztrália már a hatvanas években olyan szigorú növény-egészségügyi szabályokat vezetett be, hogy a beérkező turisták még egy almát sem vihettek be az országba. Az ideiglenesen elfogadott szöveget támogatta a mezőgazdasági bizottság, de még jóvá kell hagynia az unió mezőgazdasági minisztereiből álló mezőgazdasági tanácsnak, mielőtt a tervezet végleges kidolgozásra visszakerül a mezőgazdasági bizottsághoz.


Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében