• AgrárUnió


Nőtt a vágóhídi hústermelés – Alacsony áron tudták értékesíteni a termelők a vágóállatokat

Kedvezett a 2015. év a vágóhídi élőállat-felvásárlásnak, hiszen alacsonyabb átvételi áron juthattak alapanyaghoz, mint egy évvel korábban. Ez mérhetően nagyobb hústermelés-növekedést eredményezett a magyarországi vágóhidakon. Sertésből 381 ezerrel, baromfiból 21 millió darabbal, szarvasmarhából pedig 11 ezerrel vágtak többet 2014-hez képest.


Úgy tűnik, hogy 2016 márciusa végén a felvásárlási árak továbbra sem kecsegtetőek az állattartók számára, hiszen a hazai termelésből származó vágósertés 394 Ft/kg termelői ára hét százalékkal elmarad a tavalyi év ugyanezen időszakának átlagárától. A verseny erős az importból származó vágósertés miatt, a hazai sertésnek a hasított melegsúlyra számított 402 Ft/kg vágóhídi belépési ára a külpiacon vásárolt sertés 368 Ft árával kell, hogy versenyezzen. Egyelőre a sertés felvásárlási ára a tavalyinál alacsonyabb az Európai Unió szinte valamennyi országában. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest a főbb sertéshústermelő országok általában négy-öt százalékkal fizettek kevesebbet 2016. 13. hetében, sőt Franciaországban és Spanyolországban drasztikusabb mértékben, 17 és 13 százalékkal estek az árak. Az előrejelzések egyelőre nem számolnak az EU sertéshústermelésének jelentős növekedésével 2016-ra, ami a vágóhídi hústermelés stagnálását vetítheti előre.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Fekete Géza Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet

  • 10
  • 12
  • 14
  • 15
  • 26
  • 29
  • 3
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • gepkozvetito_logo
  • interat-logo
  • satex-logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom