TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Folyamatos a területalapú támogatási rendszer javítása

Folyamatos a területalapú támogatási rendszer javítása

Támogatások - 2016.08.23

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint sokat javult a területalapú támogatási rendszer tavaly, a hatóságok folyamatosan javítják a hibákat, teszik egyre rugalmasabbá, "élhetőbbé" a rendszert.

Feldman Zsolt, a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten hangsúlyozta, hogy a korábbi, lényegében csak területalapon, földhasználat alapján működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, lehetővé vált az egyszerűsített általány támogatási rendszer bevezetése a kisgazdaságoknak és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban.
A legfontosabb módosítások között említette a zöldítés megjelenését. Ennek keretében a források harminc százaléka egy új környezetvédelmi, természetvédelmi szempontrendszer és ökológiai célrendszer alapján vehető igénybe. Ez a legnagyobb kihívás, amely az elmúlt évben támogatás-igénybevételi oldalon a magyar mezőgazdaságban megjelent - fogalmazott az államtitkár.
A várható további változások között szólt arról, hogy a 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik. A "sárga lapok" rendszere alapján, ha a gazdálkodó túligénylése nem haladja meg a tíz százalékot, a szankció felét kell csak megfizetni, ha a következő évben a gazdálkodó nem követ el újabb hibát. Ellenkező esetben a büntetés fennmaradó részét is meg kell majd fizetni.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...