TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Precíz megoldások szőlőskertek 
műveléséhez a Güttlertől

Precíz megoldások szőlőskertek 
műveléséhez a Güttlertől

Egyéb - 2017.05.14

Hasznos tanácsokkal, számos modern és a munkavégzést hatékonyabbá, könnyebbé tevő megoldással ismerkedhettek meg a gazdálkodók a Güttler DemoKert 2017 elnevezésű rendezvénysorozatán.

A tolcsvai volt a bemutató harmadik állomása (korábban Bátaszék-Lajvérpusztán, a Szeleshát Borászatban; Villányban, Günzer Tamás pincészetében; majd a tolcsvai rendezvényt követően Sopron-Balfon, a Weninger Pincészetben tartottak bemutatót – a szerk.), ahol a Tokaj Oremus Kft. látta vendégül a résztvevőket a Szirmay-Waldbott-kastélyban.

Az érdeklődők a kertészetekben és a szőlészetekben használatos gépeket ismerhették meg nemcsak elméletben, de gyakorlati munkavégzés közben is. Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési tanácsadója előadásában elsőként arról beszélt, hogy a cég új telephelyen egy újonnan épített gyártócsarnokot adott át másfél évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen. Ugyanitt zajlik a fejlesztés is, a magyar gazdák igényei szerint. A szakember emlékeztetett arra, hogy a Güttler az 1990-es évek közepe óta van jelen Magyarországon, és méltán híres hengerei mellett egy idő után a szántóföldi gépek gyártását is elkezdte, majd mintegy három éve a kertészet és a szőlészet felé is nyitott. A Güttler-hengerek a cég legismertebb termékei – mondta Vörös Endre, hozzátéve, hogy 
a gazdálkodók körében rendkívül népszerű hengereket széles palettán kínálják: 
a 60 centiméterestől a 12 méter szélesig számos méretben érhetők el. Egyre kedveltebbek a cég gyepápolói, magágykészítői, illetve kultivátorai, amelyekből ugyancsak sokfélét gyártanak.

GreenManager: 
 a tökéletes megoldás

A kertészetekben és a szőlészetekben a zöldítés elvégzésére a Güttler igazán remek megoldást kínál, erről Vörös Endre előadásában részletesebben is beszélt. Mint mondta: a GreenManager fantázianevű, sokoldalú sorközművelő tavaly és idén is termékfejlesztési különdíjat nyert az AGROmashEXPO-n. Kiemelte, hogy sokszor a gazdaságokban a zöldítés kimerül a fű vetésében, holott ennél sokkal többről szól ez a fogalom. A GreenManager alkalmas keverékek, de külön frakciók kijuttatására is. Egy centiméter átmérőjű vagy akár annál nagyobb méretű magvak mellett az egészen apró magok kijuttatására is képes. Ugyanakkor a Güttler sorközművelőjével nemcsak a telepítést és az ápolást végezhetjük el, de kiválóan alkalmas a zöld felület megszüntetésére is. A gép ezt 3-4 centiméteres átvágással, alávágással oldja meg, és ilyenkor egy menetben a terület felülvetése, illetve a visszahengerezés is elvégezhető. A meglévő zöldfelület átvágását komoly vágótárcsa biztosítja, a kaparész 2–8 centiméter közötti mélységben állítható. Oszloptartályos vetőgépének két frakciója van, így a nagyobb vetésmélységet igénylő, méretesebb magvakat a kapa mögé juttathatjuk, az egyszikűeket pedig a henger elé szórjuk. Szögi Gyula, a cég értékesítési tanácsadója elmondta: Magyarországon is kötelező már a szántóterületek zöldítése, de előbb-utóbb a kertészetekben is előírás lesz. A Güttlernek erre már évek óta kész válasza van, mégpedig a GreenManager, amely a tökéletes megoldást nyújtja a gazdálkodóknak. A szakember hozzátette: nagy előnye a GreenManagernek, hogy kiválóan használható meredek terepviszonyok között is. Erőgépigénye attól függ, hogy milyen körülmények között használjuk: sík terepen akár a 70 lóerős traktor is elegendő, meredekebb helyeken viszont szükséges hozzá egy 100 lóerős gép. 
A gép használatával nagymértékben csökkenthető a talajerózió veszélye.

A Gütter a meredek, illetve száraz területek művelésére a HarroFlex simítós rugós boronát ajánlja. Ez a talajművelő eszköz moduláris felépítésének köszönhetően könnyen összekapcsolható a Green
Manager hengerszekciójával is. Szögi Gyula megjegyezte: a HarroFlex simítós borona igazi sokoldalú eszköz a gazdaságban, hiszen kiválóan alkalmas növényápolásra és fűfélék bokrosítására, a lenemezesedett, elhalt gyepréteg eltávolítására, de akár a műtrágya bedolgozására is. A simítós borona a fronthidraulikára is kapcsolható, és az állítható simítóegységnek, valamint a két sorban elhelyezett boronáknak köszönhetően rendkívül jól tünteti el az egyenetlenségeket, például a vakondtúrásokat, és lazítja fel a lenemezesedett gyepréteget, amely gátolja a gyökérzóna szellőzését.

Ha precizitás, akkor Soil in Jet

A bemutatón az érdeklődő gazdák megismerkedhettek a Soil in Jet nevű géppel is, amelyet a Güttler a tápanyag-utánpótlás kijuttatására alkotott meg. Precizitás, gyorsaság és hatékonyság. Ezzel a három jellemzővel írható le leginkább a gép, amelynek elején van a vágótárcsa, mögötte kapott helyet a csoroszlya, amelyen keresztül bevezetjük az oldatot a talajba. A Soil in Jet mögé épített Güttler-hengerrel a talaj tökéletes takarása és lezárása is biztosított, ez egyben a talaj felső rétegének laza szerkezetét is garantálja, ami lehetővé teszi a megfelelő víz- és levegőháztartást. Szögi Gyula elmondta azt is, hogy az egyenetlen talajokat a henger megfelelően kiigazítja, elegyengeti, miközben a szükséges baktériumok, tápanyagok a talajba kerülnek.

Két olyan gépet is elhozott a cég a bemutatóra, amelyet ugyan nem a Güttler gyárt, de Magyarországon kizárólagos forgalmazó, így a kínálati palettát szélesíti. Az egyik a Moreni forgóboronája, Güttler-henger-beépítéssel. Az eszköz a hagyományos eljárásokhoz képest jobb aprítóképességgel, visszatömörítési lehetőséggel rendelkezik, így szép, vethető felületet hagy maga után, illetve jó magágyat készít elő a vetéshez. Mivel finom, apró morzsás, jól előkészített talajt lehet vele létrehozni, akár nagyon kötött területeken, ártereken, kertészeti kultúrákban is ideális munkagép. A másik nem saját gyártású termék a Müthing gally- és venyigezúzója, amelyet a cég kifejezetten szőlőskertek és gyümölcsösök számára fejlesztett ki. A gép a nagy szántóföldi igénybevételnek is megfelel, ezért ez a szárzúzó nemcsak a sorközt takaró növények mulcsozására, hanem a venyigék aprítására is alkalmas, akár szőlőben, akár más gyümölcsösökben. A kimagasló teljesítményt a Müthing gépeknél alkalmazott többféle szabadalmaztatott eljárás garantálja.

A bemutatósorozat résztvevői között a Güttler három hónapos használatra sorsolta ki a GreenManager sorközművelő gépét, amelyet az egri Bukolyi Családi Pincészet nyert meg. Nagyon örültek a lehetőségnek, mert egyébként is érdeklődtek az intelligens sorközművelés technológiája iránt. Április elején került hozzájuk a GreenManager, amelyet rögtön munkára is fogtak, és 
a továbbiakban sem lesz sok „pihenője” a gépnek. Az eredményekről és tapasztalatokról majd a munka végeztével várjuk a beszámolót.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kertészet, szőlészet, Güttler
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...