TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Kiváló megoldás a kalászos gabonák első gombaölő szeres védelmére!

Kiváló megoldás a kalászos gabonák első gombaölő szeres védelmére!

Növényvédelem - 2017.04.18

Milyen hatása lesz az elmúlt fagyos télnek a kórokozók tavaszi indulására? Jelenleg nehéz jóslatokat tenni, azonban tény, hogy az induló búzavetéseket szemlézve a szeptóriás levélfoltosság tüneteit már most lehet azonosítani.

Az elmúlt évek növénykórtani eseményei óvatosságra figyelmeztetnek bennünket. Kronológiai sorrendben a teljesség igénye nélkül tekintsük át az elmúlt enyhe téli időszakok kalászos gabonákra gyakorolt növénykórtani következményeit:

2013/2014 enyhe tele – következménye 2014-ben, addig sosem tapasztalt országos sárgarozsda járvány;

2014/2015 enyhe tele – következménye március második felében nagyon korán és agresszíven fellépő szeptóriás levélfoltosság, majd a vegetáció későbbi szakaszában jelentkező országosan tapasztalt búza fehéredés szindróma;

2015/2016 enyhe tele – gyorsan és korán induló erős szeptória fertőzés; őszi árpák korai hálózatos levélfoltossága; vegetáció későbbi időszakában helytől, időtől, technológiától és fajtától függően a sárgarozsda is veszélyeztetett (1. ábra).

A sárgarozsda felhúzódott tün

1.ábra. A sárgarozsda felhúzódott tünete érzékeny fajtán 2016. május 11-én (Fotó: Varga Zs., 2016.05.11.)

Petróczi I. M. és Csősz L-né† - a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársai – az Agrofórum 2014. szeptemberi számában megjelent cikke szerint a kórokozók számára kedvezőbb klímájú Angliában, több éves hivatalos összehasonlító vizsgálat alapján az epoxikonazol bizonyult a leghatékonyabb sárgarozsda elleni hatóanyagnak, így a 2014-es kísérleteikben is ezt a hatóanyagot alkalmazták. Eredményeik megmutatták, hogy megelőző jelleggel időben történt epoxikonazol hatóanyag alapú védekezéssel sikeresen lehetett védeni a gabonákat a sárgarozsda fertőzése ellen.

A Rubric egyedien magas epoxikonazol (125 g/l) hatónyagtartalmú gombaölő készítmény, amely az őszi és tavaszi kalászos gabonákban 1 l/ha-os dózissal alkalmazható, széles hatásspektrumú fungicid, kiemelt hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségek (sárga- és vörösrozsda), lisztharmat, szeptóriás levél- és pelyvafoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság kórokozói ellen. (A kalászvédelemben a fuzárium elleni technológiákban a Riza 250 EW kiváló kombinációs partnere – Rubric Kalász Pack). Egyedi formulációjának köszönhetően kiváló oldékonysági paraméterekkel rendelkezik, a kijuttatást követően gyorsan felszívódik és hosszú hatástartamot biztosít a növényben, ezért korai kijuttatási időpontban a kalászos gabonák gombabetegségei ellen alkalmazható kiváló gombaölő szer (2. ábra).

A kijuttatás módját és időszakát az adott évjárat és a tervezett védekezések száma határozza meg, de minden esetben a megelőzésre kell törekedni. A Rubric javasolt kijuttatási időpontja a gabona kétnóduszos állapota.

A Rubric jól kombinálható a Saracen Pack (floraszulam + tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil) ikercsomagolású gyomirtó szerrel és jól keverhető rovarölő készítményekkel (Rapid CS) is.

Figyelem: A Rubric 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a 2-nódusz Packban.                                                                                                                                        

kezeletlen
Ribric 1 l/ha

 

 

 

 

 

 

2.ábra. A Rubric kiváló védelmet biztosít a fontosabb levélbetegségek ellen
( baloldalt: Kezeletlen, jobb oldalt: Rubric 1 l/ha )
(Vas megyei Kormányhivatal NTI, Nemesrempehollós, 2014; Kezelés: 04.18.; Fotó: 05.21.) 

A VÉDEKEZÉSEKET MEGELŐZŐ JELLEGGEL KELL ELVÉGEZNI! A BIZTONSÁGOS TERMÉS ÉRDEKÉBEN VÉDEKEZZEN A RUBRIC 1 L/HA-OS DÓZISÁVAL!

FMC-Agro Hungary Kft.

Címkék: gombaölő szer, kalászosok, Rubric, sárgarozsda
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” – ...

Napjainkban nemcsak az éghajlatváltozás és környezetszennyezés jelent kihívásokat, hanem a talajok állapota, a ...