2013. október 24., 18:21

Földhaszonbérleti szerződések felmondásainak új szabályairól

Dr. Jobbágy Krisztina rovata

Tisztelt Olvasók! Mostanában egyre gyakrabban találkozom olyan ügyekkel, ahol új szabályozás alapján mondják fel a földhaszonbérleti szerződéseket, azok lejáratának határideje előtt. Emiatt egyre több jogvita is keletkezik, ezért szeretném mindkét fél figyelmét felhívni az alábbiakra. Előre bocsátom, hogy mindaz, amit leírok, az én saját jogértelmezésem! Joggyakorlatra nem tudok hivatkozni, mert a törvényi módosítás miatt (ez év január és április), még nincsenek a peres ügyekben jogerős bírósági döntések. Segítséget szeretnék nyújtani abban, hogy mindkét oldal végiggondolja, hogy mivel jár, és ki mit veszíthet vagy nyerhet azáltal, ha felmond egy hosszú távú és határozott idejű földhaszonbérleti szerződést.

Ez év elején és tavaszán módosításra került a Termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény, konkrétan a törvénybe bekerült egy új passzus, még hozzá a 18/A. §.

A 18/A (1) bekezdése ez év január 1-jétől az osztatlan közös tulajdonban lévő földterületek, határozott időre megkötött földhaszonbérleti szerződéseinek felmondását teszi lehetővé bizonyos feltételek megléte esetében, míg a (2) bekezdés (ez év április 5-től hatályos) az 1/1, tehát a kizárólagos tulajdonban lévő földek határozott időre megkötött földhaszonbérleti szerződéseinek felmondását teszi lehetővé, szintén bizonyos feltételek fennállása esetében.

Osztatlan közös tulajdonban lévő földek esetében a szabályozás így szól:

„18/A. § (1) Ha a haszonbérleti szerződés létrejöttekor a haszonbérlet tárgyát képező termőföld osztatlan közös tulajdonban állt, és a szerződés fennállása alatt a közös tulajdon megszüntetésére a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény szabályai szerint került sor, a haszonbérbe adó (illetve annak jogutódja) a haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatja, ha a tulajdoni hányadának megfelelő területet a közös tulajdon megszüntetésre irányuló eljárás eredményeként önálló ingatlanként kapta meg, feltéve, hogy a haszonbérlő felé a felmondással egyidejűleg úgy nyilatkozik, miszerint azt saját maga kívánja használni.”

A következő esetben lehet felmondani a haszonbérleti szerződést, annak időtartamának lejárta előtt a gazdasági év végére:

 

A cikk folytatódik...

Tisztelt Látogatónk! Ez a cikk az AgrárUnió 2013.10. számában olvasható, megtekintése előfizetéshez kötött.

(A cikk teljes hossza kb. 15,392 karakter.)

  • Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

  • Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk elmúlt 5 évfolyamának további 2325 cikkéhez!

Előfizetés

Válasszon előfizetési ajánlataink közül akár már 1125 forinttól!

  • előfizetői tartalom (2325 cikk) online elérése
  • jelentős kedvezmény

Megrendelem

Kapcsolat

Cím: Agrindex Kft, 4027 Debrecen, Libakert utca 11.
E-mail: info@agrarunio.hu
Tel.: +36 70 414-9004, +36 52 532-264
Fax: +36 52 428-194

Partnereink

Kapcsolat

E-mail:info@agrarunio.hu
Tel.:+36 70 414-9004
+36 52 532-264
Fax:+36 52 428-194
Ezt olvasta már?
KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ SERTÉSHÚS VÉDJEGY MÁR HAT VÁLLALKOZÁSNAK

Belépés

Elfelejtett jelszó